Kommentar till Nils Carlssons inlägg på Nässjö IF:s hemsida angående dambandyn i föreningen.

En kort kommentar till Nils Carlssons inlägg på Nässjö IF:s hemsida av Christer Gustafsson lagledare i Dam och F17-lag.

Jag har under helgen läst ordförande Nils Carlssons inlägg på föreningens hemsida angående Nässjö IF:s framtid. Jag vill framföra en del kommentarer angående Nils Carlssons uttalanden som jag finner något märkliga.

Jag har full förståelse för att man inte kan fortsätta köra en förenings ekonomi i botten och att styrelsen behöver ta ansvar för sin ekonomi. Däremot är jag av uppenbara skäl lite förbryllade över hur dessa besparingar ska ske. Bra att Nils Carlsson visar kostnaderna för herrlagets verksamhet så allt kommer upp till dagens ljus. Lösningen för problemet ska alltså vara att lägga ner damlaget som kostar 200 000 för hela säsongen, samtidigt som herrlaget kostar 1,7 miljoner kronor. Detta är för mig minst sagt anmärkningsvärt. Men att damer inte har något marknadsvärde i Nässjö IF har jag tydligt fått klart för mig. När jag och mina medarbetare som är involverade i dambandyn i Nässjö läste Nils Carlssons förklaringar till varför styrelsen valt att helt enkelt lägga ner vår verksamhet, så blev vi minst sagt både sårade och förvirrade.
Nils Carlsson menar att våra ansträningar för att få verksamheten att går runt varit obefintliga samtidigt som det är vi på damsidan som har arrangerat de största arrangemangen som hittills varit i Stinsen Arena, nämligen Flick VM 2013 och F17 World Cup med deltagande lag från Sverige, Norge och Ryssland 2013 och 2014. Dessa två arrangemang tog otroligt mycket tid i anspråk från oss i den så kallade damsektionen. Det ska också tilläggas att dessa arrangemang gav Nässjö IF mycket good will hos både svenska bandyförbundet och internationella bandyförbundet. Samtidigt vet jag att det drog in en hel del pengar till föreningen, med undantag för World Cup 2014 där Nässjö IF lagt vissa lönekostnader som jag inte visste om tidigare som slukade budgeten.

När Nils Carlsson menar att det har funnits ett ointresse från vår sida att arbeta för ett gemensamt Nässjö IF och att arbeta aktivt för Nässjö IF finner jag mycket anmärkningsvärt då vi skött våra sponsoråtaganden och även arbetat ideellt. Senast vi ställde upp för herrsektionen var under rysskampen i februari då flertalet av oss bidrog med att sälja korv, koka kaffe samt vara matchvärdar och lagvärdar åt de båda landslagen.

Ytterligare en sak jag vill bemöta är Nils Carlsson uttalande om vårt F17-lag som blivit svenska mästare två år i rad där han skriver som följer: ”Senare visade det sig att damsektionen anmält inte bara ett lag till kommande säsong utan även ett F 17-lag för seriespel. Detta hade inte föregåtts av diskussioner i styrelsen om de ekonomiska förutsättningarna för ett sådant lag.”

Vad Nils Carlsson hänvisar till här är jag lite osäker på då en sådan diskussion eller fråga inte ens kommit upp. Jag vet inte hur andra lag gör i föreningen, men jag antar att det aldrig är någon diskussion om huruvida pojklag ska få ställa upp i sin serie där vi pratar om spelare i samma ålder. Givetvis kunde detta avhjälpts med mer kommunikation mellan ledare och styrelse.

Det finns många punkter i Nils Carlssons uttalande som jag egentligen borde kommentera ytterligare, men detta kommer jag göra direkt med Nässjö IF:s styrelse. Till slut fastnade jag särskilt vid hans sista ord i skrivelsen där han menar att vi VALT att lämna Nässjö IF. Till Nils Carlsson vill jag bara säga att vi valde aldrig att lämna Nässjö IF, ni gav oss inget annat alternativt med tanke på inriktningsbeslutet. För utan en omstart med IFK Nässjö så skulle dambandyn i Nässjö dö ut och vi har ett ansvar gentemot de tjejer som älskar bandy lika mycket som pojkar gör. De förtjänar också att få utöva sin idrott, de förtjänar också den uppmärksamhet som pojkar får och vi kommer jobba hårt för att de ska få den uppmärksamhet de förtjänar.

Jag kan nog bara konstatera att kommunikationen har brustit i flera punkter och vi har förmodligen inte talat samma språk.
Men att det skulle innebära att vi varit ointresserade av att vilja vara med och bidra till föreningen i stor känns som rejält övertramp.

Vill till sist önska Nässjö IF lycka till i båda matcherna både på och bredvid isbanan.

Christer Gustafsson
IFK Nässjö