Nässjö IF kliver in i slutspelet

Ikväll är det äntligen dags, efter en fantastisk säsong av våra blågula tjejer så kliver vi ikväll in i slutspelet. Det är AIK som kommer på besök för kvartsfinalspel och det gläder mig något oerhört. Inför säsongen så sa vi i rosabollen att en kvartsfinalbiljett är mer än godkänt och det har tjejerna klarat av med bravur, även om det blev onödigt spännande uppe i Karlstad i sista omgången. Rosabollen vill passa på att välkomna AIK Bandy till Stinsen Arena, och särskilt hälsa Lovisa Elovsson och Hanna Brusberg välkomna hem till Nässjö, dessa två giganter som bidragit otroligt mycket till Nässjös båda dambandyföreningar. Hanna som var med och ta upp Nässjö IF till elitserien för tio år sedan, och sedermera var med och startade upp IFK Nässjö som vi i rosabollen kom att älska något oerhört. Lovisa kom in något senare men visade sig vara en jätte på planen med sitt fina spel. Så välkomna hem tjejer!

Nu laddar vi för match och vi hoppas att det blir bra drag uppe i Stinsen och att Nässjöfolket för en gångs skull ska hitta upp till vår härliga arena även när damerna spelar. Så väl mött i Stinsen Arena ikväll kl 19:00.

 

F17 halvvägs till SM-final

Det var med stor förväntan som vi tog plats på den lilla läktaren på Högslättens IP strax innan halv elva på söndagsmorgonen. Vädret var mer än godkänt med en svag vårvintersol som försökte ta sig genom molen och ett par plusgrader i luften. Isen såg riktigt inbjudande ut i det svaga solskenet och trots mildvädret höll isen riktigt fint även om bollen hoppade lite mer än hemma i Stinsen.

Första halvlek startade bra med ett riktigt hungrigt NIF på isen och ett taggat Rosabollen på läktaren, för dagen kraftigt förstärkt med flertalet mammor. Tjejerna började starkt och spelade en härlig bandy med mycket fart och bra passningsspel vilket resulterade i ett tidigt mål redan i den åttonde matchminuten när Cajsa Johansson assisterad av Emelie Åkerlund spräckte nollan. Där och då började Emelies jakt på den berömda tårtan då vi sagt åt henne att om hon gjorde fem poäng i dagens match så skulle vi att köpa en fin tårta till henne. Emelie och Cajsa hade en riktigt bra dag tillsammans och samarbetet fortlöpte med ytterligare ett mål, denna gången med ombytta roller i den 13:e minuten.

Den nervositet som funnits bland oss på läktaren inför matchen började nu så sakteliga att rinna av. Emelies klubba var het idag och hon assisterade Ida Z till 0-3 målet och gjorde själv 0-4 på passning av vår kära målvakt Ebba Fridlund som passade på att kasta ut bollen snabbt efter en räddad straff. Än var inte målkalaset över utan tjejerna trummade på ordentligt och Cajsa Johansson, som var formidabel i första halvlek, gjorde två mål på två minuter i den 37:e och 38:e minuten och halvtidsresultatet skrevs till 0-6 till Nässjö IF. I den första halvleken spelade tjejerna ytterst bra och spelare som Ellen Spång ska särskilt lyftas fram efter att ha gjort en fantastiskt bra match rakt igenom, även Ida Z som var tillbaka efter skada visade sig ordentligt på tårna. Det måste varit gårdagens backträning i centrala Härnösand som gjorde susen.

Till andra halvlek kom tjejerna ut som ett helt nytt lag, tyvärr. Farten och initiativen från första halvan var borta och HAIK fick chans att komma in i matchen via ännu en straff. Den här gången satt straffen i mål även om Ebba var på den. Den mer slappa inställningen höll i sig och det kändes lite som om tjejerna tappade fokus eller var det att vi jinxade alltihop på läktaren genom att ringa Jocke och säga att vi ska åka till Örebro, vem vet? Cirkus Johansson & Åkerlund fortsatte att snurra upp HAIKs försvar och i den 66:e matchminuten spelade Emelie återigen fram Cajsa till 1-7 till Nässjö IF. Detta var Emelies femte poäng i matchen och tårtvadet var ett faktum till Rosabollens jubel. Nu ska vi bara hitta någonstans att införskaffa en massiv tårta.

Cajsa var ordentligt het idag och gjorde i den 69:e matchminuten 1-8 för “di blåe”. En sista uppvisning av firma Johansson & Åkerlund kom i den 74:e matchminuten när Cajsa återgäldar Emelies passningar och spelar fram bollen till Emelie som kunde sätta 1-9 till Nässjö IF. I slutskedet lyckades Härnösand reducera till 2-9 efter en retur på en mycket fin räddning av Ebba, tyvärr lyckades hon inte plocka returen efter att Nässjö-försvaret slappnat av alldeles för mycket.

Andra halvlek får givetvis godkänt eftersom vi vinner matchen med 2-9 men ett större fokus kommer krävas av tjejerna även i slutakten nästa gång. Vi vill också berömma Agnes för hennes idoga slit på kanten och Wilhma som jobbade bra.

Matchens hedersomnämnande går till coach Fillan Haegerstam för lysande ledarskap i debuten. Dessutom får Jannie en en guldstjärna för en bra match.

Dagens tre stjärnor:
*** Ellen Spång
** Ida Zetterström
* Cajsa Johanssonoch Emelie Åkerlund

Våra tankar om dagens match:
+ Första halvlek
+ Härligt med utematch i vinterväder
+ Vi fick lite konkurrens på läktaren
– Andra halvlek
– Fredrik skolkade från kyrkoturen till domkyrkan

Skytteligan efter tio matcher:
25 mål: Emelie Åkerlund
21 mål: Cajsa Johansson
17 mål: Sanna Gustafsson
15 mål: Victoria Bergström
4 mål: Agnes Sundell
3 mål: Ellen Spång och Moa Nilsson
2 mål: Elvira Eklund och Ida Gustafsson
1 mål: Wilhma Lindholm och Ida Zetterström

På plats i Härnösand!

Strax före 19:00 på lördagskvällen anlände spelarbussen till Härnösand efter en lång resa genom vårt avlånga land. Resan tog totalt cirka 10 timmar inklusive matstopp i Uppsala men ändå har vi drygt 55 mil till Kalix som herrarna efter en fantastisk säsong möter i Elitseriekvalet.

Trippen mot norr startade redan vid 09:00 i Nässjö och gick sedan mot Tranås och Linköping för att plocka upp spelare och föräldrar. På vägen fick jag sedan tacksam hjälp av Emelie att rätta läxprov. Om det var av tristess eller rent och skärt nöje framgick inte helt klart men helt säkert är att hon gjorde ett utmärkt jobb! Utan större problem nåddes sedan Uppsala och IKEA runt 14:00 där en rejäl lunch inmundigades. Mätta och nöjda satte vi oss i bussen för vidare transport norrut samtidigt som Ebba ladda upp för ett reklamquiz. För oss som tillbringar större delen av vår fritid på vägarna för att följa tjejerna gick det inget vidare med frågorna men det var ändå en stunds god underhållning.

Fillan, som är med på resan, har hela säsongen lovat oss fika men inte heller idag såg vi röken av det vilket kanske var tur då Cajsas mamma hade bakat de godaste bullarna vi någonsin ätit. Dessutom lär det finnas mer kakor i hennes förråd så vi kommer antagligen att överleva även på hemvägen i morgon. Troligen kommer Rosabollen att öppna en filial i Åtvidaberg bara för att komma närmare detta fantastiska fika!

Väl framme i Härnösand gick färden direkt till Simhallen där vi bjöds på en lasange som hade en distinkt smak av salt. Blandade man ut den med mycket sallad och morötter var den dock ätlig och säkert även närande. Fidde som inte är typen som äter grönsaker nöjde sig med ett par brödskivor.

Efter incheckning på hotellet tog vi en kort promenad mot Gyllene fågeln för att få en kopp kaffe och en glass. Bland hamburgare och annat smaskigt hittade vi tio spelare ur truppen och vi slog oss ner en stund för att lägga upp morgondagens taktik. När de flesta tjejerna var återbördade till hotellet gjorde vi stan och hittade en affär med det smått underfundiga namnet ”Döhäftigt”. Av skyltfönstret att döma var namnet något överdriven men sett till staden i övrigt var det en välbehövlig färgklick. Ida och Ida imponerade också med outtröttlig energi då de besteg var snöhög och hade intervallträning i varje gathörn. Vi hoppas att denna energi är konservera till morgondagens match på Högslättens IP.

Nu avslutar vi kvällen med lite uppdatering av hemsidan, slötittande på tv och spelande av Football manager. I morgon ringer klockan 06:45…

Grattis NIF!

Genom att i dagens direkt avgörande match slå Motala är nu NIFs herrar klara för kval till Elitserien! Rosabollen som idag sitter på bussen mot Härnösand och F17s semifinal hälsar ett hjärtligt grattis och önskar ett stort lycka till!

Serieseger för ett obesegrat F17

Efter gårdagens match mot VAIK packade vi åter in oss i bussen för F17-match borta mot Villa Lidköping. Med på resan var även Nässjö IF P20 som också de skulle spela match mot Villa. Dock fick P20 äran att spela inomhus i den smått fantastiska Sparbanken Lidköping Arena. F17 fick husera utomhus på den gamla, något slitna isstadion, ackompanjerat av härlig blåst och ösregn. Rosabollen bestod idag enbart av två personer, nämligen Martin och Fredrik men vi fick fint stöd utav tillresta föräldrar, tack ska ni ha!

Nu till matchen:  Rosabollen gjorde sitt bästa för att öka på dagens målkvot genom att utlova en massiv tårta till Emelie Åkerlund om hon lyckades göra femton mål i dagens match. Hon började lovande genom att redan i den 5:e matchminuten göra 0-1 till Nässjö. Därefter var det återigen dags för Ida Gustafsson, som gjorde sin andra match i F17, att måla och ställningen i den 9:e minuten var 0-2 till Nässjö IF. Två mål på två matcher får ändå ses som godkänt, bra jobbat Ida. Mer skulle det bli för våra tjejer när Cajsa Johansson med stor hjälp av sin eminenta skridskoåkning ökade på ledningen till 0-3 i den 16:e matchminuten och strax efter i den 23:e matchminuten kröp Emelie allt närmare sin utlovade tårta genom att göra 0-4 på frislag, vilket också var halvtidsresultatet.

Matchen i sig var inget att hurra för idag och tjejerna kom inte riktigt igång som vi är vana vid att se dem, kanske en liten baksmälla efter den hårda matchen igår mot Västerstrand? Emelie Åkerlunds målform var lika fin som alltid även denna dag och hon gjorde sitt tredje och Nässjö IFs femte i den 63:e minuten. Villa kämpade vilt efter egen förmåga vilket gjorde att det höggs vilt med klubbor och armar, dock ska det erkännas att det var effektivt då Nässjös tjejer hade svårt att skapa chanser. Dock friställdes Cajsa helt efter en mycket fin pass (Av vem? Vi vet inte för matchen finns inte inrapporterad på elitrapport.se och speaker saknades.) och kunde lägga in 0-6 till Nässjö. Senare i den 81:a matchminuten fick även Wilhma Lindholm göra mål efter pass av Emelie Åkerlund. Mål var ytterst välförtjänt då Wilhma besitter en publikfriande skridskoåkning och en vacker spelstil.

Matchens hedersomnämnande går till Ida Gustafsson som i sin andra match gör sitt andra mål och idag faktiskt bräcker syrran Sanna.

Dagens tre stjärnor:
*** Emelie Åkerlund
** Wilhma Lindholm
* Cajsa Johansson

Våra tankar om dagens match:
+ Trevligt bemötande
+ Dubbelseger, både F17 och P20!
+ Sparbanken Arena
– Att vi inte fick spela inne i arenan utan fick stå ute i spöregnet
– Vädret
– Villas vedhuggarbandy

Skytteligan efter nio matcher:
22 mål: Emelie Åkerlund
17 mål: Sanna Gustafsson
16 mål:Cajsa Johansson
15 mål: Victoria Bergström
4 mål: Agnes Sundell
3 mål: Ellen Spång och Moa Nilsson
2 mål: Elvira Eklund och Ida Gustafsson
1 mål: Wilhma Lindholm

Stjärnligan innan slutspelet startar

Efter Allsvenskan Syds  fem omgångar och åtta matcher i fortsättningsserien ser stjärnligan ut enligt följande:

17 stjärnor: Felicia Haegerstam
11 stjärnor: Emelie Åkerlund
10 stjärnor: Elina Bergvall
7 stjärnor: Sandra Skiöld
6 stjärnor: Sara Levén
5 stjärnor: Sanna Gustafsson
4 stjärnor: Agnes Sundell och Elin Hallén
3 stjärnor: Ebba Fridlund, Mathilda Söderström och Matilda Fager
2 stjärnor: Ida Lord och Janina Karlsson
1 stjärna: Cajsa Johansson, Victoria Bergström, Emma Lindberg Nilsson och Wilhma Lindholm

Även F17-laget har en egen stjärnliga och den ser ut så här efter nio matcher:

16 stjärnor: Emelie Åkerlund
9 stjärnor: Cajsa Johansson
8 stjärnor: Sanna Gustafsson
5 stjärnor: Emma Lindberg Nilsson, Wilhma Lindholm och Agnes Sundell
3 stjärnor: Ellen Spång
2 stjärnor: Victoria Bergström
1 stjärna: Maria Sundberg

Snökaos och serieseger

Tidigt på lördagsmorgonen satte vi oss i bussen utanför Stinsen arena för vidare färd mot Karlstad och seriefinalen mot Västerstrands AIK. Efter stopp i Jönköping och Skövde för att plocka upp spelare rullade vi vidare över den västgötska myllan i tilltagande snöfall. Fillan underhöll med ett fantastiskt allmänbildande Vaggerydsquiz och stämningen var på topp. Väl framme i Karlstad vräkte snön ner men vi satte oss i caféterian och inväntade drabbningen.

Vaktmästarna körde med traktorerna så att snön yrde men isen var i knappt spelbart skick när domarens pipa ljöd över betongkolossen. Det var parodi på bandy när lagen försökte få bollen att rulla i den flera centimeter djupa snön. Redan i nionde minuten kolliderade en VAIKare med Ebba i målet och vi höll andan innan Ebba var på benen och fortsatte matchen.

I tjugoandra minuten fick VAIK ett frislag som retligt letade sig in bakom Ebba och 1-0 var ett faktum. Lagen kämpade på i snöyran men något spel var det inte tal om. Flera gånger såg man spelare stapla omkring på den tjocka sörja som låg över isen och det gick snabbare att traska fram än att försöka åka skridskor.

I fyrtioförsta minuten tvingades NIF till ett målvaktsbyte då Ebbas skada satte stopp för vidare spel. Troligtvis var det en blödning i en muskel som gjorde att känseln försvann i fingrarna. Då vi inte hade någon reserv fick Söder byta om och hoppa in mellan stolparna. En stor eloge till henne för dagens insats! Stabila ingripanden, härliga räddningar och bra utkast gjorde att vi inte var ett dugg oroliga trots Ebbas frånvaro. I försvaret jobbade Ida Lord riktigt bra och höll rent framför vikarien. Halvleken ”spelades” klart och vi tog paus i riktig motvind.

Tio minuter in i andra halvlek kunde NIF äntligen kvittera till 1-1 efter att Cajsa slagit in en retur från VAIKs målvakt. Det var helt plötsligt helt annan fart på matchen. Snön hade avtagit rejält och isen var betydligt mer spelbar vilket gynnade Nässjös skridskostarka lag. Janina och Elin klev upp och jobbade stenhårt vilket gjorde att vi fick ett ordentligt spelövertag resten av matchen.

Nässjö tilldömdes straff i sextioåttonde minuten efter att Fillan blivit nerdragen i straffområdet men hennes skott gick över. Fillan skulle dock se till att avgöra det hela och i åttioförsta minuten satte hon 1-2 sedan Elina spelat in bollen till henne. Västerstrand kämpade men kom ytterst sällan upp i farliga lägen tack vare ett friskt kämpande NIF. I ett av få anfall kom dock VAIK onödigt nära målet och Victoria tog en utvisning i helt rätt läge för att stoppa en framstormande spelare.

I nittionde minuten punkterade Fillan matchen med ytterligare ett mål på pass från Sanna. Jublet från Rosabollen visste inga gränser och euforin var i klass med SM-finalen 2009! Vilket lag! Vilken kämparinsats! Vi är i KVARTSFINAL!

På bussen hem fick vi höra hur kvartsfinalerna spelas:
Kareby-Skirö
Sandviken-Hammarby
AIK-Nässjö
Haparanda-Söråker

Dagens hedersstjärna till HELA laget för en riktig kämparinsats.

Dagens tre stjärnor som idag utökas till nio för att vi är så lyckliga:
*** Mathilda Söderström
** Ida Lord och Elin Hallén
* Janina Karlsson och Felicia Haegerstam

Bragden på Tingvalla:
+ VAIK bjöd laget på Champange.
+ Serieseger.
+ Vi tystade den gapige VAIKaren som kallade oss osportsliga.
– Vädret.
– Ismaskinerna hittades efter matchen.

Skytteligan efter tolv matcher:
16 mål: Felicia Haegerstam
12 mål: Elina Bergvall
11 mål: Emelie Åkerlund
10 mål: Cajsa Johansson
7 mål: Sandra Skiöld och Sanna Gustafsson
5 mål: Victoria Bergström
2 mål: Agnes Sundell och Wilhma Lindholm
1 mål: Sara Levén och Mathilda Söderström
Dessutom gjorde Fillan ett regelrätt mål mot Mölndal som dock inte godkändes.

Avgörande väntar mot VAIK

I morgon lördag klockan 12:00 är det avslag på Tingvalla i matchen mellan Västerstrand och Nässjö. Förutsättningarna är glasklara. Vinner vi blir det kvartsfinal, förlorar vi eller spelar vi lika så är säsongen över.

Rosabollen kommer jobba för att säsongen ska fortsätta ett tag till och vi lovar att hjälpa till så gott det går från läktaren. Det ska också bli kul att kastas 40 år bakåt i tiden och få uppleva öststatskänslan som Tingvalla så troget levererar!

Västerstrand har gjort riktigt starka matcher på slutet och har radat upp storsegrar vilket har resulterat i en riktigt bra målskillnad. Det gör att vi inte kan gå vidare vid ett oavgjort resultat utan endast seger räknas. Får vi bara igång spelet och minimerar misstagen i försvaret bör vi dock ha en riktigt god chans att vinna matchen.

Senaste mötet hemma i Nässjö slutade 3-3 efter en sen kvittering av NIF. Den matchen tycker jag inte vi kom upp i normal standard vilket också gjorde att det var trögt både framåt och bakåt. I morgon vill vi se det fina spelet som tjejerna visade upp i stormatchen mot Mölndal. Med den energin kan vi rubba vilket lag som helst!

Forza NIF!

Åttonde raka för F17

Det blev hela 14 mål framåt gjorda av sex olika målskyttar när F17 på söndagseftermiddagen mötte Surte/Kareby hemma i Stinsen arena.

De båda halvlekarna var målmässigt lika och slutade 7-2 respektive 7-3. Sanna och Emelie gjorde två mål var i varje halvlek, Victoria och Cajsa gjorde ett var i varje halvlek, Elvira satte ett i första och Ida Gustafsson fick i sin F17-debut göra ett mål i andra halvlek.

I första halvlek kan vi lyfta fram 5-2 som kom på en hörna som Cajsa slog. Emelies skott satt perfekt någon centimeter under ribban, helt otagbart för målvakten. Vid 6-2 slog Sanna en riktigt vacker smörpass som frispelade Victoria och 7-2 gjorde Sanna själv efter bolltransport från mittplan och slalom i straffområdet hittade hennes backhandlyftning nätmaskorna.

Från andra halvan bör man uppmärksamma Sannas 10-3 på straff. En bandystraff bör alltid vara mål säger man ju men vintern har visat att så inte alls är fallet. Desto roligare var det då att se en bra slagen straff, högt upp i målvaktens högra kryss. 11-4 blev, som vi skrivit tidigare, Ida Gustafssons första mål i större sammanhang. Rätt placerad framför mål fick hon pappa Christer att häpna och syster Sanna att jubla. Gott Ida!

I Surte/Kareby var det Charlotte Selbekk samt Ida Friman som imponerade mest och det var också de som stod för fyra av gästernas totalt fem mål.

Matchens hedersomnämnande går till Ida Gustafsson. Vi vill se Ida dansa! (…och det fick vi ju också!)

Dagens tre stjärnor:
*** Sanna Gustafsson
** Emelie Åkerlund
* Cajsa Johansson

Våra tankar om dagens match:
+ Återväxten på läktaren. Vi fick låna ut både flaggor och tuta idag. Kul!
– NIF-låten. Vi måste göra en ny!

Skytteligan efter åtta matcher:
19 mål: Emelie Åkerlund
17 mål: Sanna Gustafsson
15 mål: Victoria Bergström
14 mål: Cajsa Johansson
4 mål: Agnes Sundell
3 mål: Ellen Spång och Moa Nilsson
2 mål: Elvira Eklund
1 mål: Ida Gustafsson

Stjärnligan

Efter Allsvenskan Syds  fem omgångar och sju matcher i fortsättningsserien ser stjärnligan ut enligt följande:

16 stjärnor: Felicia Haegerstam
11 stjärnor: Emelie Åkerlund
10 stjärnor: Elina Bergvall
7 stjärnor: Sandra Skiöld
6 stjärnor: Sara Levén
5 stjärnor: Sanna Gustafsson
4 stjärnor: Agnes Sundell
3 stjärnor: Ebba Fridlund och Matilda Fager
2 stjärnor: Elin Hallén
1 stjärna: Janina Karlsson, Cajsa Johansson, Victoria Bergström, Emma Lindberg Nilsson och Wilhma Lindholm

Även F17-laget har en egen stjärnliga och den ser ut så här efter åtta matcher:

13 stjärnor: Emelie Åkerlund
8 stjärnor: Sanna Gustafsson och Cajsa Johansson
5 stjärnor: Emma Lindberg Nilsson och Agnes Sundell
3 stjärnor: Wilhma Lindholm och Ellen Spång
2 stjärnor: Victoria Bergström
1 stjärna: Maria Sundberg