Semifinal Ryssland mot Finland

Fredagsmorgonen var riktigt kylig och redan 09:00 startade den första semifinalen mellan Ryssland och Finland. Ryskorna hade gått obesegrade genom turneringen medan finskorna hade fått stryk i alla matcherna men ändå var det Finland som öppnade starkast. Efter några minuters spel var det bara Tatiana Kurnosova i målet som hindrade finskorna från att ta ledningen då hon upprepade gånger stoppade bollen när motståndarna pressade på.

Ju längre matchen gick desto mer kom ryskorna igång och efter knappa kvarten kom också ledningsmålet efter en tilltrasslad situation i det finländska straffområdet. Det var Alena Starovoytova som åter höll sig framme och kunde peta in bollen. Strax efteråt samspelade sig  E Kedrova/Shirokova in i straffområdet och ordnade en straff när de väl bryskt stoppades. Finlands duktiga målvakt Ida Estlander visade mästarklass och gjorde en riktig superräddning vilket höll finskorna kvar i matchen.

2-0 kom ändå sedan Nikitina passat fram Shirokova som med lite tur fick in bollen i mål. Precis när matchen höll på att rinna dem ur händerna fick Finland ny energi och började utmana det ryska försvaret. Miisa Klemola gjorde några riktigt starka soloräder och lyckades skapa rum för Jenny Isaksson som med ett backhandskott kunde reducera till 2-1. Inte nog med det, när Finland drog iväg en långboll från eget straffområde på ett frislag blev Klemola neddragen i straffområdet och domaren dömde straff. På straffslaget visade Jenny Isaksson åter klass och kvitterade lite oväntat ryskornas ledning till 2-2. Halvleken avslutades med att Miisa Klemola fortsatte oroa ryskorna så till den grad att de bestämde sig för att stoppa henne för gott. Efter ett bryskt överfall fick hon utgå och hon spelade inte mer under matchen.

Andra halvlek var bara minuten gammal när ryskorna satte högsta fart och Kristina Mashinskaya kunde slå in bollen efter lite stök i straffområdet. Ett par minuter senare var det dags igen när Kuznetsova fint spelade in bollen till Shirokova som väl placerad framför mål kunde slå in 4-2. Finland saknade sin snabbskrinnande Klemola och fick inte alls samma tryck mot ryskorna som i första halvlek. Istället kunde Kuznetsova få iväg en långboll som helt friställde Starovoytova som enkelt placerade bollen i mål.

Matchen blev allt grinigare och domarteamet hade fullt upp på planen. Finland fick en straff men missade målet och när Ryssland strax därefter också fick en straff visade Estlander åter klass och räddade bollen. Sista fem minuterna trummade ryskorna på ordentligt och kunde göra tre mål. Först genom Starovoytova, sedan genom A Kedrova och tillslut genom Starovoytova igen. Samtliga mål assisterades av Nikitina som gjorde en riktigt bra match.

Ryssland tog sig alltså inte oväntat till final men Finland stod upp bra, speciellt i första halvlek.

Snart är det dags för Sverige i semifinal!!!
/Rosabollen

VM-Guld!

Vi har haft fullt upp sedan tjejerna tog VM-GULD igår kväll lokal tid. Det betyder att matchrapporter och filosofiska tankar om livet i USA kommer senare. Nu verkar det inte bättre än att det är flygstrejk på gång så vi lär ha massor av tid att skriva dessa tankar på någon just nu okänd plats i världen.

Våra hjältinnor! Kajsa Ericsson, Sanna Gustafsson, Agnes Sundell och Julia Norrman!
Våra hjältinnor! Kajsa Ericsson, Sanna Gustafsson, Agnes Sundell och Julia Norrman!

På återhörande!
/Rosabollen

Andra VM-dagen ur Rosabollens ögon

Vi hade satt klockan på 06:30 för att komma upp och hinna avnjuta en härlig frukost i lugn och ro innan vi skulle leta skjuts till arenan men när mobiltelefonerna helt synkront signalerade morgonens ankomst var Fredrik inte alls på hugget. Tydligen hade hans syndiga leverne till slut hunnit ifatt honom och nu liknade hans arma uppenbarelse mest en ursköljd surströmming. Även efter ihärdiga påtryckningar låg han kvar i sängen och gick inte att få på fötter så jag fick ensam inmundiga frukost på hotellets bottenvåning. Våra vänner i serveringen saknade den lille svensken så till den milda grad att de skickade med en mugg med stärkande apelsinjuice och kanske var det tack vare den som Fredrik sedan kom på benen och tillsammans med mig kunde lifta med ryssarna ut till arenan.

Väl på plats på skridskoovalen märkte vi dock snart att den lille gossen inte skulle orka hela dagen utan det bestämdes att han skulle skickas tillbaka till hotellet efter Sveriges första match. Under tiden fram till första matchen och mellan matcherna tittade vi förundrat på när reskamrat Bergström kämpade med att styra upp organisationen runt turneringen. Att kalla arrangemanget välorganiserat är väl en en överdrift i proportion med den att vårt SAS-plan anlände exakt i tid på vägen hit men den där Bergströmskan kan sina saker så det flyter på förvånansvärt bra ändå!

När Taxi Gustafsson/Sundell förbarmat sig över lilleman och kört honom till hotellet tog jag sällskap med fröknarna Bergström/Klingborg och besökte Buffalo Wild Wings vilket visade sig vara ett ställe där man kan äta kladdiga kycklingdelar med otroligt starka såser med händerna utan att någon höjer på ögonbrynen när man ser ut som ett lejon som stoppat hela huvudet i en blodig Zebrabuk. Däremot kommenterade vår bordsgranne vårt bruk av mobiltelefoner och uppmanade oss att samtala normalt med varandra istället. Han kunde ju inte veta att vi var svältfödda på wifi-uppkoppling och behövde kontakta omvärlden.

Färden gick sedan vidare till ett varuhus där vi provianterade och hamstrade suspekta läkemedel till unge herr Andersson. Vi gjorde också ett besök på ett ställe som visst är kända för sitt kaffe. Att en kedja som Starbucks kan kallas för global när man inte har försäljning i vare sig Solberga, Anneberg eller Flisby är för mig helt obegripligt men kaffet var utsökt.

Efter en smärre utflykt för att lämna en bil och sedan bli återskjutsade till arenan fortsatte jag med att skriva några matchreferat innan det var dags för de två sista matcherna för dagen. Fredrik hade under tiden sjukstuga på hotellet tillsammans med Chrille Krycka och sov mest med kortare avbrott för tv-tittande, Football Manager-spelande och intag av någon obskyr hostmedicin. När jag återvände verkade han något piggare och vi hoppas att natten gör honom stor nytta så att vi kan heja fram tjejerna till en VM-final i morgon.

Kvällen avslutades med att uppdatera diverse hemsidor med texter från matcherna och dagens övriga bravader innan vi kröp ner i våra sängar och slöt korpgluggarna för den här dagen.

Sverige hade inga problem med värdnationen

Den sista gruppspelsmatchen i årets VM spelades vid 19:00 på John Rose Oval i Minneapols i sträng kyla. Hade vi bara hittat kvicksilvret hade vi kunnat konstatera att det säkert var närmare tjugo grader kallt och därtill en svag vind som ytterligare ökade på kyleffekten. Som tur värmde Sveriges spel mer än de tidigare matcherna då man nu spelade betydligt mer stabilt och med bra fart. Kanske var det ett resultat av vissa omändringar i laguppställningen eller så hade nerverna äntligen släppt, vad vet jag?

Första halvlek bjöd på tre mål och samtliga kom från svenska klubbor. USA kämpade på bra men räckte inte riktigt till mot våra tjejer även om de försökte spela bandy hela matchen. 0-1 kom till efter att Jenny Stadin bökat framför mål och domaren blåste straff i samma ögonblick som bollen korsade mållinjen vilket fick den gröne rättskiparen att ändra sig och döma mål.

En liten stund senare fick Maja Odén fram bollen till Sanna Gustafsson som fick på en riktig pärla och USAs målvakt kunde bara titta på när bollen for förbi henne och in i mål. Även 0-3 var ett fint skott men den här gången var det Agnes Ögren som skickade iväg bollen och spikade halvtidsresultatet med bara minuten kvar.

I andra halvlek fortsatte Sverige att dominera händelserna och åter kunde Sanna Gustafsson göra mål på ett välplacerat skott efter pass från Matilda Plan. Matilda nöjde sig inte med att bara assistera utan ville själv komma med i målprotokollet och bara minuten senare gick ett av hennes skott i mål.

Matchen avslutades som den började nämligen genom att Jenny Stadin gjorde mål. Den här gången gick hon själv runt försvaret och tog sig in genom straffområdet innan bollen fick respass till nätmaskorna.

Resultaten i matcherna innebär att morgondagens semifinaler spelas mellan Ryssland och Finland vid 09:00 lokal tid och mellan Sverige och USA 11:00. Ni som av någon outgrundlig anledning inte är på plats i Minnesota utan sitter hemma i Svedala får lägga på sju timmar på starttiderna vilket innebär 16:00 och 18:00.

Mot final och guldjakt i morgon!

/Rosabollen

Röda maskinen ångar på.

Sista omgången i gruppspelet innebar match mellan Ryssland och Finland. Finland hade två förluster medan Ryssland kom med två segrar så förutsättningarna skilde sig lite för de båda lagen. Båda lagen hade också varsin superstjärna. Finlands Miisa Klemola fortsatte att imponera och gjorde ett fantastiskt mål då hon sköt fart utmed högerkanten och sedan bröt in framför mål och lurade ner målvakten innan hon säkert placerade bollen i mål. I Ryssland var det Olga Shirokova som övertygade med hela fem mål och en assist.

I första halvlek tog Ryssland ledningen via en backhandlyftning och ovan nämnda Klemola gjorde därefter sitt praktmål för Finland. Därefter fick Ryssland straff och satte den säkert i mål innan man utökade ledningen efter ett friläge. 4-1 kom efter att finskorna strulat till det lite i försvaret och 5-1 var en riktigt läcker genomåkning .

Andra halvlek bjöd på ytterligare fyra ryssmål varav tre signerades av Shirokova och ett av  Anastasia Kedrova. Hela matchen avslutades med två straffar varav en för vardera lag. Den finska straffen räddades av Rysslands målvakt medan den ryska straffen gick utanför mål. I den sista minuten skadade sig Tia-Maria Korhonen i benet och vi hoppas verkligen att hon snart blir bättre och kan medverka i resten av matcherna.
/Rosabollen

Sverige segrade i morgonmatchen

Sveriges andra match i VM spelades mot Finland. Morgonen var mycket kall men solig och snart skulle även spelet värma våra kalla kroppar. Svenskorna tog ledningen redan i fjärde minuten då Ida Friman passade fram Matilda Plan men sedan dröjde det ett bra tag innan det bjöds på någon målchans av rang. De sista sju minuterna av halvleken blev dock händelserika. Först felpassade det svenska försvaret till farliga Miisa Klemola men Isabelle Larson gjorde en riktig drömräddning och höll nollan. Istället var det Julia Norman som sköt in 0-2 på pass från Matilda Plan och Sanna Gustafsson som sköt 0-3 på ett frislag efter att Tilda Andersson petat bollen till henne.

Halvleken avslutades med att Finland fick ett straffslag efter slarv i den svenska försvarszonen och Jenny Isaksson kunde sätta bollen i nät.

I andra halvlek var det proppen ur för Sverige och målen trillade in i strid ström. Först fick vi se ett riktigt mönsteranfall a la Nässjö IF då Sanna Gustafsson passade Kajsa Ericsson som sedan serverade Julia Norrman. Snyggt och effektivt! När sedan Finland reducerade undrade vi först vad som hände då bollen verkade missa nätet men det visade sig att det var ett stort hål i målgaveln och därför såg det hela skumt ut. Målskytt blev i alla fall Miisa Klemola på pass från Jenny Isaksson.

Sista 20 minuterna av matchen gjorde Sverige hela åtta mål! Sanna Gustafsson gjorde två  mål liksom Bella Aronsson medan Julia Norrman, Vilma Josefsson, Ida Friman och Jenny Stadin gjorde var sitt.

Efter den nervösa inledningen igår var det härligt att se tjejerna spela ut ordentligt i andra halvek. Visst fanns det fortfarande detaljer att jobba på men helheten var helt klart ett fall framåt.
/Rosabollen

Ryssland snäppet större än USA

Det var 20 minusgrader men soligt och fint när USA och Ryssland besteg isparketten på John Rose Oval. Ryskorna var solklara favoriter men amerikaskorna kom stärkta efter gårdagens fina vinst mot Finland.

Första halvlek började med ett relativt jämt bollinnehav och även om de ryska tjejerna kändes vassare så stod motståndarna upp riktigt bra. Rysskornas lite starkare skridskoåkning gav också utdelning då Alena Starovoytova åkte genom det amerikanska försvaret och satte ledningsmålet. USAs tjejer lät sig inte nedslås av motgången utan jobbade på bra och höll i stort sett jämna steg med sina motståndare.

Under ett par mardrömsminuter i slutet av första halvlek fick Liliah Schultz i USA-målet se tre bollar passera mållinjen. Först var det åter Starovoytova som snurrade runt i straffområdet och vispade in 0-2 och bara minuten senare fick samma spelare ett pass från Ekaterina Kedrova och kunde göra 0-3. Inte nog med bedrövelser för USA utan strax därpå kom även 0-4 då morgonens starkaste lysande stjärna, Starovoytova, passade fram  Kristina Mashinskaya som elegant åkte genom försvaret och satte bollen i nät.

Andra halvlek var bara 30 sekunder gammal när Olga Shirokova satte fart på skridskorna och trampade genom hela försvaret vilket resulterade i ytterligare ett mål för de rödklädda. Matchens kanon kom efter cirka tio minuter av andra halvlek då Anastasia Kedrova fick på en riktig missil som borrade sig in i maskorna. Med dryga fem minuter kvar av matchen kom också 0-7 vilket skulle visa sig bli slutresultatet. Det var åter Starovoytova som målade efter att ha blivit fint serverad av Daria Matvienko.

Allt som allt kan man sammanfatta tillställningen med att USA spelar en trevlig och underhållande bandy med mycket hjärta medan Ryssland är en lagmaskin med några riktigt vassa spjutspetsar. Ryssland avslutar ikväll sitt gruppspel med match mot Finland medan USA möter Sverige.
/Rosabollen

USA överraskade Finland

I den andra matchen under premiärdagen möttes USA och Finland. USA började riktigt piggt och spelade bollen fint mellan sig. Visst kunde man se att tjejerna har sina rötter inom hockeyn men deras bandyversion av hockeybockey var ändå underhållande och gav dem ett stort bollinnehav. Skotten imponerade inte men däremot klubbtekniken som stundom var bländande!

Det var ändå Finland som tog ledningen då Miisa Klemola satte fart och snyggt kryssade sig fram till mål och slog in bollen. Det skulle visa sig att just snabba omställningar via Klemola skulle vara finskornas vassaste vapen för kvällen. USA lät inte huvudena hänga utan fortsatte spela boll med fart och fläkt. Man byggde upp spelet på mittplan och passade sig fram och in i straffområdet där någon placerade sig nära målet och försökte få in bollen den vägen då skotten inte verkade vara deras styrka. Det var också via ett sådant klappklappspel som reduceringen kom. Siri Hanson kunde slå in 1-1 på Madysen Palmers pass och plötsligt var det helt jämt igen.

I slutet av första halvlek kom dock ett nytt ledningsmål för Finland då den snabba Miisa Klemola snappade upp ett felpass i det amerikanska försvaret och säkert avslutade med 1-2 i halvtid som resultat. Temperaturen hade nu sjunkit ordentligt och vi gissade att det nog var närmare -20 grader. Ska väl tilläggas att vi menar Celciusgrader eftersom det är så civiliserade människor mäter temperatur tillika det enda system vi rår på.

I andra halvlek kunde Finland göra 1-3 efter stök framför USAs mål där målvakten först räddade men returen sattes i mål av Sara Huhtaniska. Finskorna fortsatte att surra i offensivt straffområde och vid ett tillfälle körde två av dem ihop och föll över en amerikanska vilket resulterade i straff för Finland. Från vårt håll såg det märkligt ut men vi kanske missade något. Straffen satt stenhårt i stolpens insida men resulterade inte i något mål.

Sista delen av matchen får betecknas som the Isabel Bianchi show. Först kom ett inspel framför mål som målvakten räddade men som Bianchi kunde stöta in returen på. Därefter satte hon full fart och efter en snygg genomåkning kunde hon också sätta kvitteringen till 3-3. Med några minuter kvar av matchen bröt sedan Annika Duryea ett uppspel och när Finlands sista försvarare fick ett felskär kunde Isabel Bianchi sätta segerbollen i mål.

Efter slutsignalen var lyckan total i det amerikanska laget medan finskorna inte såg helt nedslagna ut. Rosabollen fick äran att åka med finskorna tillbaka till hotellet och stämningen i bussen var det inget fel på så vi tror att de kommer igen i morgon fulla med energi och spelglädje.

I morgon är det tidig uppstigning och avfärd för att se de sista fyra gruppspelsmatcherna.
På återhörande!
/Rosabollen

Sverige förlorade premiären

Så var det äntligen dags för VM-turneringens första dag och öppningsmatchen blev en spännande tillställning mellan bandyns giganter Sverige och Ryssland. Solen sken över The Guidant John Rose Oval när lagen äntrade isen och gjorde sig redo för nationalsångerna. Efter smärre tekniska problem med ljudet blåste domarna igång matchen. Sveriges spel hackade och särskilt backlinjen verkade ha lite problem i positionerna. Det verkade som att premiärnerverna inte var helt under kontroll och det var också lite väl snällt spel som bäddade för 0-1 då Olga Shirokova kunde stjäla bollen och lyfta in en backhand värdig Mats Wilander i Ellen Ahrnbers högra kryss.

Även Rysslands andra mål kom efter en situation då man spelade onödigt svårt i det svenska försvaret och på nytt lät ryskorna stjäla boll. Ellen gjorde en riktigt fin räddning på skottet men i situationen efter fick hon en spelare över sig och Rysslands 0-2 var ett faktum. Den svenska lagledningen tyckte då att det var dags att styra upp spelet och tog en timeout. Det skulle visa sig vara ett bra drag då Sverige kunde reducera på ett frislag strax efteråt. Sanna Gustafsson petade fram bollen till Matilda Plan som klippte till för kung och fosterland och bollen borrade otagbart in sig i nätmaskorna. Innan halvleken var slut skulle svenskorna också hinna med att kvittera då Matilda Plan passade fram Agnes Sundell som jobbade sig fri och avslutade på bästa sätt.

Efter den darriga inledningen kämpade sig tjejerna ikapp och resultatet gjorde att i andra halvlek kunde man börja om från noll igen. Tyvärr började andra halvlek på precis samma sätt som den första, alltså med slarv i försvaret och Alena Starovoitova kunde åter ge Ryssland ledningen. Som tur var gav våra tjejer inte upp utan fortsatte att kämpa på i den allt kallare kvällen. Emma Nilsson passade Jenny Stadin som satte full fart och med kraftfull åkning kunde ta sig hela vägen fram och åter kvittera. När Sverige sedan fick en hörna laddade Emma Nilsson bössan medan Maja Odén slog in bollen. Emmas skott satt som en smäck bakom Rysslands målvakt och vi var för första gången i ledningen!

Men ack den lycka som varar… Nästan direkt på avslaget fick ryskorna hörna efter att det svenska försvaret åter strulat till det för sig och spelat onödigt svårt. Hörnan slogs in av Tatiana Kuznetsova och Yekaterina Kedrova fick en bra träff som inte ens Ellen hade en chans på. I matchens sista minut kunde också ryskorna avgöra genom att Alena Starovoitova mycket vackert tog sig fram på Sveriges högerkant och mer eller mindre oattackerad kunde göra segermålet 4-5.

Sverige gör en medioker insats och går in i de flest situationer halvhjärtat med ryskorna spelar mycket fysiskt och hårt vilket får våra spelare ur balans. Det som är bra med resultatet är att våra tjejer nu har någon dag på sig att få ordning på spelet och förhoppningsvis kan morgondagens matcher leda till att lagmaskinen kommer igång för det finns stor potential i laget.
/Rosabollen

Lite bilder från första dagen av Bandy VM

Rosabollen

Rosabollen representerar Nässjö med stil!

CG på G Minisundell Mamma Sundell Angelica

Selfiebilderna visar överst till vänster den legendariske Christer Gustavsson som sken som en solstråle hela dagen. Överst till höger visar Tranås Bois framtida superstar Sigrid Sundell, tillika Agnes Sundells lillasyster. Lyckades även få till en selfie med Mamma Sundell som likt Christer sken som sooola. Sista bilden går till vår hackkyckling Angelica Bergström som lyckades med bedriften att sätta sig på gasolbrännare medan hon jobbade i sekretariatet. Skadeglädje är den sanna glädjen, eller hur Angelica?