Sverige förlorade premiären

Så var det äntligen dags för VM-turneringens första dag och öppningsmatchen blev en spännande tillställning mellan bandyns giganter Sverige och Ryssland. Solen sken över The Guidant John Rose Oval när lagen äntrade isen och gjorde sig redo för nationalsångerna. Efter smärre tekniska problem med ljudet blåste domarna igång matchen. Sveriges spel hackade och särskilt backlinjen verkade ha lite problem i positionerna. Det verkade som att premiärnerverna inte var helt under kontroll och det var också lite väl snällt spel som bäddade för 0-1 då Olga Shirokova kunde stjäla bollen och lyfta in en backhand värdig Mats Wilander i Ellen Ahrnbers högra kryss.

Även Rysslands andra mål kom efter en situation då man spelade onödigt svårt i det svenska försvaret och på nytt lät ryskorna stjäla boll. Ellen gjorde en riktigt fin räddning på skottet men i situationen efter fick hon en spelare över sig och Rysslands 0-2 var ett faktum. Den svenska lagledningen tyckte då att det var dags att styra upp spelet och tog en timeout. Det skulle visa sig vara ett bra drag då Sverige kunde reducera på ett frislag strax efteråt. Sanna Gustafsson petade fram bollen till Matilda Plan som klippte till för kung och fosterland och bollen borrade otagbart in sig i nätmaskorna. Innan halvleken var slut skulle svenskorna också hinna med att kvittera då Matilda Plan passade fram Agnes Sundell som jobbade sig fri och avslutade på bästa sätt.

Efter den darriga inledningen kämpade sig tjejerna ikapp och resultatet gjorde att i andra halvlek kunde man börja om från noll igen. Tyvärr började andra halvlek på precis samma sätt som den första, alltså med slarv i försvaret och Alena Starovoitova kunde åter ge Ryssland ledningen. Som tur var gav våra tjejer inte upp utan fortsatte att kämpa på i den allt kallare kvällen. Emma Nilsson passade Jenny Stadin som satte full fart och med kraftfull åkning kunde ta sig hela vägen fram och åter kvittera. När Sverige sedan fick en hörna laddade Emma Nilsson bössan medan Maja Odén slog in bollen. Emmas skott satt som en smäck bakom Rysslands målvakt och vi var för första gången i ledningen!

Men ack den lycka som varar… Nästan direkt på avslaget fick ryskorna hörna efter att det svenska försvaret åter strulat till det för sig och spelat onödigt svårt. Hörnan slogs in av Tatiana Kuznetsova och Yekaterina Kedrova fick en bra träff som inte ens Ellen hade en chans på. I matchens sista minut kunde också ryskorna avgöra genom att Alena Starovoitova mycket vackert tog sig fram på Sveriges högerkant och mer eller mindre oattackerad kunde göra segermålet 4-5.

Sverige gör en medioker insats och går in i de flest situationer halvhjärtat med ryskorna spelar mycket fysiskt och hårt vilket får våra spelare ur balans. Det som är bra med resultatet är att våra tjejer nu har någon dag på sig att få ordning på spelet och förhoppningsvis kan morgondagens matcher leda till att lagmaskinen kommer igång för det finns stor potential i laget.