Dubbla segrar mot SAIK (Två målvaktsdemoner visade upp sig)

Det har varit en hård helg för Rosabollen med dubbla matcher och tjänstgöring i sekretariatet samt glöggservering på julskyltningen i Nässjö. Eftersom det var två matcher och vi skulle förbereda en julskyltning igår kväll så valde vi att klumpa ihop helgen till ett massivt sjok. Att vi dessutom laddade ner en bondesimulering på våra PS4 och körde skördetröska halva natten gjorde inte saken bättre.

I lördags färdades vi norrut igen för match på SweTouch Arena (aka Bredstorps IP) mot SAIK. I fjol bjöds det på tuffa bataljer mot Stålkvinnorna och årets drabbningar verkar inte heller bli något undantag från det.

Första halvlek blev något trevande, det kan ha berott på att isen till en början mest såg ut som halvsunkigt messmör men allt eftersom tiden gick kom kylan som ett brev på posten och då givetvis som på den tiden när posten fortfarande var Posten och inte Postnord. Vi kan annars lugnt sammanfatta första halvlek med att det var målvakternas halvlek, Johanna Hellström i SAIK-målet imponerade stort och gjorde flera viktiga räddningar, detsamma gällde allas vår Ebba Fridlund som även hon storspelade likt en Linda Odén anno 2009. Glädjande nog var det NT Bandy som kunde gå till pausvila i ledning efter ett mål av firma Gustafsson/Sundell.

Andra halvlek blev betydligt bättre efter att tränarTorgny tagit ton i omklädningsrummet och helt sonika undrade om tjejerna ville vinna eller inte. Hans förmaningar verkade som nitroglycerin i ett hjärta med kärlkramp och plötsligt fungerade spelet riktigt bra. SAIK fick kvittera på straff men sedan växlade NT och framför allt Matilda Svenler upp och satte två mål, ett på hörna och ett på straff. Innan matchen var slut hann också Lisa Elg stjäla bollen och placera ett lurigt skott bakom en storspelande Johanna Hellström fram till slutresultatet 4-1.

Rosabollen drog sig sedan hemåt via en hamburgerrestaurang i Eksjö för att förbereda söndagens matchprogram och glöggservering.

Söndagen började storstilat med att Martin hämtade upp Fredrik i den fantastiskt smutsiga Volvon (Fredrik skriver det lite som en pik att nu får det vara nog) och vi åkte till Willys för inhandlande av glögg, pepparkakor och annat som skulle behövas till kvällens julskyltning. Därefter åkte vi upp till Stinsen och konstaterade tacksamt att det är fantastiskt skönt att slippa stå ute en dag som denna, vindarna uppe på Skogsvallen måste ha närmat sig minst orkanstyrka X antal gånger (kanske lite överdrivet ).

Den vanliga sekretariattjänsten stod på schemat och idag fick vi sällskap av Christer Johansson som i vanlig ordning skötte speakerarbetet med bravur. Mitt i allt fixande sprang Fredrik på två av NT’s junisar, Bella och Sanna, som menade att de måste få välja intromusiken till idag. Vi förväntade oss något storslaget, något förbannat etc som får spelarna att komma igång. Gissa vår förvåning när båda två i kör säger att de vill ha ”Kärleken är evig” med Lena PH! Emellanåt undrar man om allt står rätt till hos de unga damerna.

Nu har ni ju läst våra ytterst lösa och förvirrade funderingar, vad har vi då att säga om matchen?

Första halvlek var en karbonkopia på gårdagens batalj i Tranås. Spelet böljade fram och tillbaka och båda målvakterna hade mycket att göra, idag var det Pernilla Elardt som vaktade kassen i NT och hon gjorde det med bravur, Pillan gjorde flera matchavgörande räddningar redan i första halvlek och fortsatte lika storstilat i andra. Vi vågar påstå att det finns inget lag i årets damelitserie med den målvaktsbesättning som NT har i sin ägo, båda våra målvakter spelar i nuläget på en mycket hög nivå och det är bra att båda får möjlighet att visa upp sig.

Precis som under lördagens match kunde NT Bandy gå till pausvila med en 1-0-ledning efter att Svenler gett oss ledningen efter pass från Amanda Andersson. Fröken Andersson vill vi särskilt nämna eftersom hon är det största utropstecknet, enligt oss, hittills under säsongen. Att efter ett par års frånvaro från bandyn komma tillbaka och dessutom som kapten rada upp topprestationer imponerar till och med på två luttrade Rosabollare. Fortsätt så Amanda, en vacker dag kommer Rosabollen skandera ditt lov på en arena någonstans i vårt avlånga land!

I andra halvlek fortsatte the Matilda Svenler Show med ytterligare tre mål och priset till matchens lirare var mycket välförtjänt. SAIK fick in två mål varav det ena på en riktigt vacker hörna signerad Michelle Löfblad men inte ens det räckte idag för att överglänsa NT Bandy. I 93e minuten fick Emelie Åkerlund frislag i bra läge och efter pet från Amanda laddade vår östgötska virtuos bössan och avlossade en projektil av sällan skådat slag. Ni som kommer ihåg legenden Owe Thörnberg i HV71 vet att hans skott var extremt hårda men sällan med rätt adress. Emelies raket var minst lika hård men dessutom så välriktad att inte ens den mest nitiske besiktningsmannen på bilprovningen hade kunnat invända på den åkerlundska perfektionen. En mycket smakfull avslutning på helgen och totalt fyra friska poäng till för tillfället Sveriges bästa bandylag!

Något vi känner att vi vill ta upp som är långt tråkigare än helgens resultat är hur vår kära publik i Stinsen Arena helt flagrant skiter i att betala inträde. IFK Nässjö är en ideell förening och visst, det blir inte mycket pengar i kassan på inträdet, men det lilla vi försöker få in borde åtminstone täcka domarkostnaderna för en hemmamatch. Under dagens match kunde ekonomiansvarig sammanfatta att vi hade 64 personer på läktaren och endast TJUGOFYRA hade gått den rätta vägen in i Stinsen och betalat entré. Antingen går privatekonomin extremt dåligt för många hushåll i staden eller så råder det bara extrem nonchalans bland vår publik. Hur som helst är det en väldig besvikelse och åtgärder kommer att vidtas, kan man inte hosta upp en 50-lapp för att få se Sveriges just nu bästa dambandylag då kan man lika gärna sitta hemma och klicka på elitrapport. Ni märker en lätt hård ton i Rosabollens kommentar men höjden av snikenhet måste vara att planka in på en match där priset är 50 spänn.

Direkt efter dagens match satte vi oss i Martins fortfarande fantastiskt smutsiga Volvo och drog direkt ner till blåshålet som kallas Nässjö centrum. Det vankades julskyltning och IFK Nässjö ville ju absolut synas där. Tillsammans med lill-Ida, Anders, Christer och Sanna G langade vi ut 29 flaskor glögg. Vi beslöt att bjuda på glögg och folk flockades likt fiskmåsar kring en sunkig hamburgare utanför Steakhouse en varm lördag i juli. Dock spände vi blicken i ett flertal och vi lyckades värva tio nya stödmedlemmar till föreningen, skulle ni känna att ni vill bli stödmedlemmar i fabulösa IFK Nässjö och stötta tjejernas verksamhet går det alldeles utmärkt att anmäla sig på ifknassjo.se.

Nu tar vi välbehövlig vila i knappa två veckor för att ladda om inför toppmatchen mot VSK 10/12. Under tiden roar vi oss med banala saker som bedömning av diverse skolarbeten och viss betygsättning.

På återhörande!
//Rosabollen

 

Rosabollen lyser med sin frånvaro

I helgen har våra favorittjejer åt till Norrland på turné. Eller ja, turné och turné, egentligen är det ”bara” ett dubbelmöte mot Söråkers IF, men vi kan ju enas om att det låter långt mycket häftigare att kalla det för turné. Dock valde både jag och Martin att stanna hemma, det händer inte ofta att vi väljer bort bandy, men betygstider stundar och viss bedömning bör ske innan man kastar den berömda betygstärningen (för er utan humor, nej jag använder inte tärning), Martin hade dessutom någon slags pippifågel att titta på i Skåne. Detta gör att det blir förtvivlat svårt att skriva någon form av matchreferat i helgen, men ni kan räkna med att i nästa omgång kommer vi tillbaka fit for fight igen.

Dock gick det alldeles utmärkt utan vår frånvaro och NT slog Söråker med hela 4-9, vilket glädjer en elitrapportåskådare. Extra roligt var att se flera olika målskyttar i laget och om Elitrapport stämmer så stod Ebba Fridlund för tre assist från sin målvaktsplats, jag antar att det har något att göra med hennes fenomenala kastarm. Det var också roligt att se Agnes Sundell i målprotokollet igen efter hennes skadehelvete som hon genomgick förra säsongen.

Dagens målskyttar var: Matilda Svenler x2, Wilma Törnkvist x2, Agnes Sundell, Amanda Andersson, Sanna Gustafsson, Bella Aronsson och Emelie Åkerlund.

Returen spelas redan imorgon och lita på att elitrapport kommer stå på bordet medan jag bedömer buddhismuppsatser.

Anmärkningsvärt i dambandysverige i nuläget är väl annars Hammarbys totala avsaknad av form. Bajen som såg otroligt starka ut under WC i Surte och tog sig till final mot Record Irkutsk har efter tre omgångar endast en poäng, idag inkasserades andra raka förlusten den här veckan efter 6-1 borta mot Kareby IS.

Vidare kan man ju också undra vad AIK Bandy håller på med i div 1 där hela laget består av finska spelare som tidigare representerat finska F17-landslaget, dock har de antagligen glömt att bandy spelas med elva spelare på plan då de spelat två matcher i helgen med enbart tio spelare.

/Fredrik

 

Lagmoralen visade vägen

Så var det äntligen dags. Det är nästan sju månader sedan vi fick bevittna bandy senast och idag när vi vaknade upp var dagen äntligen här, hemmapremiären nalkades och Hammarby IF skulle komma på besök. I år är det mesta annorlunda i och med samarbetet med Tranås BoIS, exempelvis skulle inte hemmapremiären ske i Stinsen Arena utan uppe i Tranås på SweTouch Arena, men eftersom vi till viss del är konservativa i vårt tänk så kallar vi det helt enkelt för Bredstorps IP.

Eftersom det skulle till att vara utomhusmatch idag var vår första reaktion när morgonkaffet börjat skaka liv i en trött själ att kolla in vädret. SMHI lovade -1 grad och strålande solsken över Tranås och då blir vem som helst exalterad över att få se bandy utomhus, perfekta förhållanden. Även om vi är bandykonservativa har vi två rosabollare som finns kvar sedan storhetstiden mer och mer accepterat att vi kanske kan hjälpa till på andra sätt än att skrika oss hesa på läktaren och likadant blir det i år. Idag var det tjänstgöring i sekretariatet som gällde och när även den vandrande citatmaskinen Felicia Haegerstam anlände för att tjänstgöra som speaker var det mer än fullt i det lilla sekretariatutrymmet. Dock var värmemöjligheterna fantastiska precis som lagledar-Jocke hade utlovat, för i andra halvlek kändes det som vi hade kokt skallen på infravärmen som lös över våra huvuden.

Nu fick ni en något lång utläggning kring förberedelserna inför detta spektakel men misströsta inte, vi ska försöka återge vad som faktiskt hände på planen också för det var en hel del och vi fick se ett NT Bandy som visade prov på härlig lagmoral och tempofyllt anfallsspel.

Första tjugo minuterna var avvaktande från båda lagen, likt en boxningsmatch där motståndarna mäter av varandra, kanske var det så att Hammarby valde att spela avvaktande i början för att spela in sina nyinköpta klubbor, det visade sig nämligen att klubbstället blivit kvar i Stockholm och ett panikbesök på Intersport löste biffen. Hammarby kom till spel med ett ytterst potent lag där flera av spelarna har ett förflutet i AIK, ett AIK som spelade SM-final så sent som under fjolårssäsongen. För att nämna några så skrinnade legender som Hanna Brusberg och Linda Odén ut i Hammarbygrönt idag.

25 minuter in i matchen tog Hammarby ledningen genom Linnea Larsson på pass av Hanna Brusberg efter en lättare markeringsmiss i NT-försvaret och vi tänkte tyst för oss själva ”Nåja, de höll ut i 25 minuter i alla fall, inte illa mot de förmodade svenska mästarna”. Men den förväntade Hammarbyforceringen efter målet kom inte riktigt igång och NT Bandy fortsatte att spela sitt fina grundspel, försvarade sig noggrant och spelade tryggt och lugnt. Matilda Svenler frestade Linda Odén ett flertal gånger och när hon enhandsgreppade en boll högt upp i sitt vänstra kryss verkade det som hon skulle vara precis lika omutlig som vanligt.

Men som vi skrev ovan, tiderna förändras och i den 46:e minuten drev Emelie Åkerlund upp bollen på högerkanten och frispelade Bella Aronsson som kunde göra NT Bandys första elitseriemål och de 135 personerna som valt att njuta av det fantastiska bandyvädret njöt stort. Lyckoruset höll i sig knappa kvarten innan firma Brusberg/Larsson pricksköt en hörna i krysset fram till 1-2. Bollen spelades sedan av och Fillan skulle precis berätta i mikrofonen att Hammarby tagit ledningen när Maja spelade fram en för dagen lysande Matilda Svenler som framför Odén var iskall och satte 2-2.

Kampen om Bredstorp fortgick och plötsligt small det till, armar, ben och klubbor yrde som smågranar i stormen Gudrun när Lisa Elg och Linnea Larsson kolliderade på mittplan. Först trodde vi att en eller flera lemmar hade lossnat men den stenhårda Lisa reste sig snart, borstade bort snön och gled ut på den novemberkalla isen medan Linnea tog något längre tid på sig att komma på benen, dock oskadd.

Hammarby kände nog att spelet gick i stå, tog en timeout för att prata spelidéer, kom ut på isen och gjorde två raka mål. Först kom ett frislag från Hanna Lundborg som Anna Fosselius klappade in på tennis och sedan frispelade Ingrid Heien Bjonge Linnea Larsson till hennes tredje mål för dagen. Rosabollen började misströsta men kände ändå att tjejerna gjort en bra match mot tänkta topplaget Hammarby. Tränar-Torgny ville dock inte nöja sig med en godkänd insats utan satsade på stordåd och tog timeout.

Precis som för Hammarby gav det resultat och hoppet tändes i mångas ögon när Svenler snodde åt sig bollen på offensiv halva, laddade bössan och stänkte dit 3-4 till publikens stora nöje och jublet visste inga gränser. Som om inte det var nog tog Maja saken i egna händer då hon på nytt serverade Matilda en riktig macka och eftermiddagens andra tremålsskytt kunde sträcka händerna i luften och ta emot publikens lovprisningar. Det var kvitterat gott folk! Matchens sista skälvande minuter blev nervösa men när NT fick en hörna med bara 30 sekunder kvar pustade vi ut. Hörnan gick på mål men räddades av Odéns benskydd strax innan mållinjen. Domare Bergemalm blåste av och vi hade fått oavgjort och minst en halv seger i premiären!

Rosabollen tackar för underhållningen och ser fram emot vinterns drabbningar i sporten som vi alla älskar!