Lagmoralen visade vägen

Så var det äntligen dags. Det är nästan sju månader sedan vi fick bevittna bandy senast och idag när vi vaknade upp var dagen äntligen här, hemmapremiären nalkades och Hammarby IF skulle komma på besök. I år är det mesta annorlunda i och med samarbetet med Tranås BoIS, exempelvis skulle inte hemmapremiären ske i Stinsen Arena utan uppe i Tranås på SweTouch Arena, men eftersom vi till viss del är konservativa i vårt tänk så kallar vi det helt enkelt för Bredstorps IP.

Eftersom det skulle till att vara utomhusmatch idag var vår första reaktion när morgonkaffet börjat skaka liv i en trött själ att kolla in vädret. SMHI lovade -1 grad och strålande solsken över Tranås och då blir vem som helst exalterad över att få se bandy utomhus, perfekta förhållanden. Även om vi är bandykonservativa har vi två rosabollare som finns kvar sedan storhetstiden mer och mer accepterat att vi kanske kan hjälpa till på andra sätt än att skrika oss hesa på läktaren och likadant blir det i år. Idag var det tjänstgöring i sekretariatet som gällde och när även den vandrande citatmaskinen Felicia Haegerstam anlände för att tjänstgöra som speaker var det mer än fullt i det lilla sekretariatutrymmet. Dock var värmemöjligheterna fantastiska precis som lagledar-Jocke hade utlovat, för i andra halvlek kändes det som vi hade kokt skallen på infravärmen som lös över våra huvuden.

Nu fick ni en något lång utläggning kring förberedelserna inför detta spektakel men misströsta inte, vi ska försöka återge vad som faktiskt hände på planen också för det var en hel del och vi fick se ett NT Bandy som visade prov på härlig lagmoral och tempofyllt anfallsspel.

Första tjugo minuterna var avvaktande från båda lagen, likt en boxningsmatch där motståndarna mäter av varandra, kanske var det så att Hammarby valde att spela avvaktande i början för att spela in sina nyinköpta klubbor, det visade sig nämligen att klubbstället blivit kvar i Stockholm och ett panikbesök på Intersport löste biffen. Hammarby kom till spel med ett ytterst potent lag där flera av spelarna har ett förflutet i AIK, ett AIK som spelade SM-final så sent som under fjolårssäsongen. För att nämna några så skrinnade legender som Hanna Brusberg och Linda Odén ut i Hammarbygrönt idag.

25 minuter in i matchen tog Hammarby ledningen genom Linnea Larsson på pass av Hanna Brusberg efter en lättare markeringsmiss i NT-försvaret och vi tänkte tyst för oss själva ”Nåja, de höll ut i 25 minuter i alla fall, inte illa mot de förmodade svenska mästarna”. Men den förväntade Hammarbyforceringen efter målet kom inte riktigt igång och NT Bandy fortsatte att spela sitt fina grundspel, försvarade sig noggrant och spelade tryggt och lugnt. Matilda Svenler frestade Linda Odén ett flertal gånger och när hon enhandsgreppade en boll högt upp i sitt vänstra kryss verkade det som hon skulle vara precis lika omutlig som vanligt.

Men som vi skrev ovan, tiderna förändras och i den 46:e minuten drev Emelie Åkerlund upp bollen på högerkanten och frispelade Bella Aronsson som kunde göra NT Bandys första elitseriemål och de 135 personerna som valt att njuta av det fantastiska bandyvädret njöt stort. Lyckoruset höll i sig knappa kvarten innan firma Brusberg/Larsson pricksköt en hörna i krysset fram till 1-2. Bollen spelades sedan av och Fillan skulle precis berätta i mikrofonen att Hammarby tagit ledningen när Maja spelade fram en för dagen lysande Matilda Svenler som framför Odén var iskall och satte 2-2.

Kampen om Bredstorp fortgick och plötsligt small det till, armar, ben och klubbor yrde som smågranar i stormen Gudrun när Lisa Elg och Linnea Larsson kolliderade på mittplan. Först trodde vi att en eller flera lemmar hade lossnat men den stenhårda Lisa reste sig snart, borstade bort snön och gled ut på den novemberkalla isen medan Linnea tog något längre tid på sig att komma på benen, dock oskadd.

Hammarby kände nog att spelet gick i stå, tog en timeout för att prata spelidéer, kom ut på isen och gjorde två raka mål. Först kom ett frislag från Hanna Lundborg som Anna Fosselius klappade in på tennis och sedan frispelade Ingrid Heien Bjonge Linnea Larsson till hennes tredje mål för dagen. Rosabollen började misströsta men kände ändå att tjejerna gjort en bra match mot tänkta topplaget Hammarby. Tränar-Torgny ville dock inte nöja sig med en godkänd insats utan satsade på stordåd och tog timeout.

Precis som för Hammarby gav det resultat och hoppet tändes i mångas ögon när Svenler snodde åt sig bollen på offensiv halva, laddade bössan och stänkte dit 3-4 till publikens stora nöje och jublet visste inga gränser. Som om inte det var nog tog Maja saken i egna händer då hon på nytt serverade Matilda en riktig macka och eftermiddagens andra tremålsskytt kunde sträcka händerna i luften och ta emot publikens lovprisningar. Det var kvitterat gott folk! Matchens sista skälvande minuter blev nervösa men när NT fick en hörna med bara 30 sekunder kvar pustade vi ut. Hörnan gick på mål men räddades av Odéns benskydd strax innan mållinjen. Domare Bergemalm blåste av och vi hade fått oavgjort och minst en halv seger i premiären!

Rosabollen tackar för underhållningen och ser fram emot vinterns drabbningar i sporten som vi alla älskar!