Nässjö fortsatt obesegrat

Det var en välfylld buss som tidigt i morse tog fart mot Åby IP i Mölndal. Damlaget skulle möta Mölndals BK och diverse mammor, pappor och annat löst folk (läs Martin och Fredrik) hade trotsat den tidiga morgonen för att få se våra blågula hjältinnor ta hem två poäng på västkusten. Dagen till ära hade vår tidigare ordförande från IFK Nässjö Peter Sandén letat sig dit med familjen vilket var mycket glädjande. Särskilt när hans dotter Elvira bjöd på varm oboy i pausen, tack för sällskapet det är alltid lika trevligt.

Två poäng blev det och ja, praxis bjuder att vi borde berätta för er hur det gick till, så häng med.

Första halvlek var något trevande och Nässjö åkte mycket skridskor och försökte sig på ett fint spel. Dock ville inte bolluslingen hitta nätet bakom Mölndals målvakt. Mycket tack vare att tjejernas skärpa inte var den bästa i början av matchen och vi fick se ett flertal skott smita strax utanför valfri metalldel som skapar målramen. Nässjö skapade ofta ett fint tryck på Mölndals planhalva och i de 18:e minuten fick Nässjö hörna. Sanna Gustafsson slog in bollen till Emelie Åkerlund som smällde dit bollen bakom en tät Mölndalsmur. Därefter blev resterande tid av halvleken tämligen händelselös fram till den 44:e minuten när Ida Zetterström jagade åt sig bollen och drev mot mål men blev neddragen i straffområdet. Domarens armar gick som en semafor och till slut visade han tecknet för straff. Dock blev det inget mål då Emelie Åkerlund sköt rakt på Mölndals målvakt.

Andra halvlek blev något bättre när Nässjö satte hårt tryck på Mölndal och under andra halvlek kunde vi endast räkna ett fåtal gånger som Mölndal passerade mittlinjen. Det stora problemet idag var inte bollinnehavet utan att få in det röda nystanet i målet, flertalet chanser radades upp men utan positivt resultat. En del cred ska absolut ges till Mölndals duktiga målvakt Anna Malm. Sanna Gustafsson lyckades dock forcera Malms kraftfält runt målet och gjorde 0-2 i den 60:e minuten. Därefter begärde Mölndal timeout vilket var förståeligt då spelet hackade betydligt för de blåvita spelarna. Kort efter timeouten jobbade sig Alva Lindberg fri efter hårt jobb på mittplan och våra backar hann inte med utan hon kan utmanade Ebba Fridlund i mål på egen hand vilket tyvärr resulterade i en reducering till 1-2.

Tre minuter senare i den 77:e matchminuten anföll  Nässjö genom Agnes Sundell och vår fenomenala landslagsspelare testade på ett för säsongen nytt sätt att måla på, hon kom in strax innanför straffområdet och såg att Anna Malm stod långt i från linjen och lade helt enkelt en lobb över henne och euforin på skaran Nässjösupportrar var monumental 1-3 till Nässjö!

Sista målet för eftermiddagen signerades Emelie Åkerlund som såg riktigt pigg ut på Åby IP. Mölndal tryckte upp sitt lag för att få till en reducering innan domaren skulle blåsa av matchen, Emelie arbetade sig fri på vänsterkanten och avslutade snyggt mot Anna Malm som i sin tur gjorde en grym räddning. Tyvärr för Anna Malm så lyckades Emelie snappa upp returen också, hon skickade in bollen i gröten av tillskyndade Mölndalsspelare och bollen studsade på X antal benskydd innan den hittade in i nätet och 1-4 till Nässjö var ett faktum.

1-4 blev alltså slutresultatet och tjejerna gjorde en stabil match. Dock kan skärpan i avsluten bli något bättre då ett flertal chanser idag gick utanför buren. Flera tjejer gjorde en riktigt bra match, däribland Ebba Fridlund i målet, Emelie Åkerlund, Ida Zetterström för att nämna några. Men överlag en helt klart trevlig insats av tjejerna.

På vägen hem hade Sara fixat ett trevligt busslotteri för att pigga upp alla som möjligtvis hade fått den befängda tanken att sova i lugn och ro. Eftersom ordningen var sådan att man först redovisade de 97 nitlotterna i tur och ordning tog arrangemanget sin lilla tid. Under förtvivlade tillrop tilltog spänningen tills de tre segrarna slutligen kunde triumfera med sina priser. Pristagare blev i stigande ordning Kenny, mamma Lindberg Nillson och pappa Lindberg Nilsson. Tack Sara för underhållningen!

Nu ska vi ladda om batterierna inför en härlig match imorgon i Stinsen Arena när vårt F17-lag tar emot Skirö AIK.

 

//Fredrik

 

Bragden på Bredstorp

Bara ett dygn efter onsdagsmatchen mot Skirö var det åter dags för bandy. Den här gången styrde vi bilarna mot Bredstorp för match mot Tranås. Innan vi ens kunde ge oss av fick vi dock konsultera regelboken för att kontrollera hur få spelare man får ställa på banan. Efter ett rejält manfall kunde vi bara mönstra åtta spelare men turligt nog var det just rätt antal för att få spela.

Man kan tänka sig att Tranås kände sig starka när man tidigt tog ledningen och endast kunde räkna in åtta motspelare på banan. Dock skulle det visa sig att Nässjö var både ett och två nummer större denna kväll även om man var numerärt underlägsna.

Efter Tranås ledningsmål följde sex raka Nässjömål. Först sköt Victoria en hörna i mål på pass från Agnes och sedan gjorde Sanna tre mål. Det första efter att ha kört slalom i backlinjen och sedan precis fått bollen över mållinjen, det andra på ett skott assisterat av Ida Z och det tredje vare en solokörning. Agnes ville också vara med i protokollet och körde efter pass från Sanna genom och satte 1-5 innan hon åter målade, den här gången på pass från Wilhma.

Innan halvleken var slut reducerade Tranås till 2-6 efter att Nässjö tappat bollen vilket gav BoIS ett friläge. För att återställa ordningen pangade Ida Z in ett frislag helt otagbart för målvakten och vi tog paus med 2-7 på resultattavlan.

I andra halvlek tog det numerära underläget ut sin rätt och Nässjö spelade smart för att få lite vila. Istället för att alltid gå framåt spelade tjejerna hem bollen så ofta det gick samtidigt som man höll i bollen långa stunder. 3-7 till Tranås kom ändå då ett riktigt tjusigt långskott seglade in under ribban bakom en stabilt spelande Olivia.

Nässjös sista mål noterades när Sanna åkte sig fri och avslutade på bästa möjliga sätt bakom Tranås duktiga målvakt. Matchen slutade dock 4-8 då Tranås satte ett frislag i matchens sista skälvande sekunder.

En stor eloge till alla åtta tjejer i Nässjö för en härlig kämparseger och underbar inställning. Vi skrev ju om ”Miraklet i Ale Arena” för ett tag sedan medan dagens tillställning numera går under namnet ”Bragden på Bredstorp”.

/Martin

Skridskoåkningen knäckte Skirö

Årets mest intensiva bandyvecka inleddes på onsdagskvällen då lokalkonkurrenten Skirö besökte Stinsen Arena för en match i F17-serien. Förutsättningarna inför matchen var glasklara. För Nässjö skulle en seger innebära säkrad serieseger och Skirö spelade för att komma ikapp Villa på andraplatsen.

Matchen började med ett ställningskrig där Nässjö försökte spela runt och komma med fart mot Skirö som i sin tur lyft laget och spelade med hög press mot våra spelare. Skirös taktik fungerade bra då deras fysiska spel stoppade de flesta Nässjöanfall men det gav inte heller upphov till några vassa anfall. Knappa kvarten in i matchen kunde ändå Victoria köra genom Skirös tufft spelande försvar och servera Agnes som inte gjorde något misstag.

Spelet fortsatte som tidigare och lagen tog ut varandra. Våra fartspelare körde fast då de hela tiden hade två till tre motståndare på sig men å andra sidan skötte sig vårt försvar utmärkt och avstyrde de få anfallsförsök som ändå kom. Kvitteringen kom dock tillslut då Bella Aronsson i Skirö tilläts komma till skott i favoritpositionen långt ut till höger.

Nässjö skulle dock åter ta ledningen. Ett par minuter innan halvtidsvilan kunde den för dagen helt fenomenala Kajsa Eriksson spela fram bollen till Wilhma som körde rakt genom försvaret och avslutade resolut.

Domare Lindgren hade knappt blåst igång halvleken innan Skirö fick hörna och Bella åter kunde kvittera genom att sätta bollen i nättaket. Skirö fortsatte med hög press och men Nässjös fina skridskoåkning gav ändå resultat då Wilhma åter kunde gå genom försvaret och avlossa sin under jullovet till perfektion förfinade bössa vilket åter gav oss ledningen. När sedan Victoria pricksköt en hörna från Agnes kändes det som att kvällen skulle kunna sluta angenämt för oss med blågula hjärtan.

Skirö tilläts dock reducera till 4-3 efter slarv i Nässjös försvar med dubbla dussinet minuter kvar och en viss nervositet smög sig på oss inför avslutningen. Nässjö fick då ett frislag i bra läge men bollen tog på försvaret och gick bak till liberon Moa som tog skott från nästan halva plan vilket resulterade i ett segervrål från oss. Matchen skulle få ett mål till innan ljusen släcktes i Stinsen. Nässjö fick straff med bara sekunder kvar och Sanna satte den säkert i nät men domare Lindgren dömde bort målet för någon regelvidrig överträdelse. Istället fick Skirö frislag och kunde spela fram bollen till en misstänkt offsidestående spelare som fastställde resultatet till 5-4.

Sammanfattningsvis fick vi se en jämn match såväl spelmässigt som målmässigt. Även utvisningarna var jämt fördelade. Nässjö fick tio minuter för en tackling medan Skirö drabbades av två utvisningar för de upprepade slag men utdelade. I hemmalaget var Elvira Eklund mycket nyttig med sitt energiska jagande runt Skirös backar och Kajsa Eriksson helt strålande med sin energi och sitt fantastiska spelsinne.

Imorgon tar vi nya tag mot Tranås!
/Martin

Sanna rosad

I helgen avgörs årets Regionturnering i ABB Arena Syd i Västerås och totalt har 96 spelare kallats in till sex olika lag.

– Turneringen är till för att stimulera ungdomsspelarna. Det ger oss samtidigt möjlighet att se många spelare inför framtida landslag, säger Micke Eriksson (lägeransvarig på Bandyförbundet) till bandyförbundets hemsida.

Totalt deltar 48 flickspelare och lika många pojkspelare i årets turnering. Från Nässjö IF känner vi igen Agnes Sundell och Sanna Gustafsson samt Kajsa Eriksson som spelar med oss i F17 men representerar Sunvära SK.

– Förhoppningsvis kommer vi att filma matcherna i Västerås så att våra förbundskaptener kan syna spelarna ytterligare, säger Micke Eriksson.

 

bild-4

Agnes noterades för fyra poäng och Sanna för åtta poäng under de två söndagsmatcherna. Sanna blev även utsedd till matchens lirare och kan nu spela resten av säsongen med en vackert rosa klubba.

Rosabollen gratulerar våra tjejer till framgångarna!

En match med två halvlekar

En helg som har gått i bandyns förtecken är snart till ända och för Rosabollen har det varit händelserikt. Som så många i bandysverige vet var vårt svenska landslag på besök i Stinsen Arena i fredags kväll. Efter mycket snack om allt mer aggressiv retorik från vår granne i öst så var det trevligt att se våra blågula krigare betvinga ryssen med klara 7-1. Av själva landskampen såg vi inte särdeles mycket då vi ägnade oss åt massiv korvförsäljning under matchen, men det var en trevlig upplevelse. Under en vecka har rosabollen gått från akut-slipare, matchcoach, materialförvaltare, korvförsäljare och under lördagen klack. Många järn i elden är trevligt har jag hört.

Lördagens match stod mot Sunvära SK där flera namn är bekanta för oss sedan tidigare. I år har vi stiftat nya bekantskaper i och med att tre SSK-tjejer gör den heroiska resan upp till Nässjö flera gånger i månaden för att spela med vårt F17-lag. Därför fick Signe, Julia och Kajsa ett fint mottagande av oss få rosabollare som finns kvar i klacken.

Matchen var en match med två ansikten. I första halvlek var det jämnt och tätt och stundtals ganska fysiskt. Nässjö gjorde 1-0 efter cirka tio minuter när Agnes Sundell la bollen mot mål och Wilhma Lindholm kunde jobba in bollen likt Thomas Holmström under sin glansperiod i Detroit Red Wings. Domare och Elitrapport menade att Agnes gjorde målet men vi i rosabollen ställer oss tveksamma till saken.

Därefter var första halvlek tämligen händelselös, tjejerna spelade riktigt fin bandy och det som vi märkte särskilt var hur fint passningarna satt. Det var långa fina lyft som hittade fram till anfallet och tjejerna hittade varandra riktigt fint.

Ungefär två hundradelar innan det var dags för pausvila så hittade domare Lindgren en tämligen oförklarlig straff till Sunvära SK. Det var inte bara vår totalt enögda åsikt utan även SSKs ledare tittade upp mot oss och ställde sig frågande till hur domare Lindgren tänkte, men Lindgren är sedan tidigare känd för att gå sina egna vägar och vi älskar honom ändå. Straffen då? Jo det var det sista som hände i första halvlek och om bollen gick över ribban eller om vår hjälte i buren Ebba Fridlund var på den lämnar jag osagt, men det är ju mycket roligare om Ebba faktiskt var på den så vi säger att det var en fin räddning av Ebba.

I andra halvlek hände det betydligt mer, Sunväras spel hackade betydligt mer samtidigt som våra tjejer ökade tempot. Elina Bergwall gjorde 2-0 på hörna assisterad av Sanna Gustafsson tämligen omedelbart i andra halvlek och målen skulle fortsätta trilla in bakom Sunväras duktiga målvakt Angelica Olsson. Sunvära drabbades strax efter 2-0 målet av en utvisning för bentackling och Nässjö kunde utnyttja detta och göra 3-0 genom Wilhma Lindholm som återigen gör en riktigt bra match, Wilhma som har varit otroligt bra efter jul.

4-0 kom till efter att Cajsa Johansson levererat en härlig pass till Elina Bergwall som kunde åka sig fri och runda Angelica Olsson. Detta gjorde att de få frusna själar som hittat upp till Stinsen faktiskt bidrog till stämningen vilket har varit sällsynt i vinter, rosabollen tackar ödmjukast för assistansen på läktaren.

Cajsa Johansson ville absolut inte vara sämre än Elina och således när Emelie Åkerlund levererade en minst lika fin pass som Cajsa levererat åt Elina ett par minuter tidigare så gjorde hon processen kort och såg till att sätta 5-0 till Nässjö IF. Emelie Åkerlund som vi lärt känna som en målskytt av rang under fjolårssäsongen var idag passningarnas drottning. Även om alla passningar inte resulterade i en målgivande passning så såg hon riktigt vass ut idag och passningsläggare är något Nässjö IF dam behöver! Därför var det extra glädjande att Viktoria Bergström kunde förvalta en Åkerlundpassning i 83:e minuten och göra  6-0 till Nässjö.

Än var inte Emelie nöjd utan hon spelade även fram till Wilhma Lindholm som fick ett bra läge framför Angelica Olsson och som vi lärde oss förra veckan så har Wilhma hittat skyttet ordentligt och lyfter bollen över Sunväramålvakten, snyggt, enkelt och effektivt 7-0 till Nässjö.

Strax efter 7-0 målet kolliderade Julia Norrman i Sunvära SK med Ida Zetterström i en situation som vi på läktaren inte riktigt hann uppfatta. Tyvärr fick Julia ordentligt ont och fick avbryta matchen. Julia som varit tongivande i vårt F17-lag med sitt hårda arbete och uppoffrande lagarbete. Vi önskar dig ett snabbt tillfrisknande och att du är redo för nya strider inom kort!

Åter till målkavalkaden, vi har i texten berömt Emelie för hennes passningsspel och efter tre målgivande passningar så fick även vår 89:a göra mål, av händelse även i matchminut 89:e efter pass av Viktoria Bergström. Nässjö IFs egen Rambo, den stenhårda Felicia Haegerstam fick avsluta målskyttet denna eftermiddag när hon assisterats av Sara Levén urstarkt kan trycka sig in framför SSK-målet och lägga in 9-0, vilket rosabollen uppskattade stort och genast började sjunga om att Fillan nog borde få göra åtminstone en landskamp i livet.

Det kunde även blivit 10-0 i slutminuten efter en hörnretur som Sara Levén hann upp precis innan offensiv kortlinje, hon tittade upp snabbt, la in bollen till Emelie Åkerlund som sköt klockrent i ribban. Men 9-0 smakade minst lika bra och rosabollen gratulerar tjejerna till en mycket väl genomförd match. Nu är vi på gång!

Nu laddar vi i rosabollen om inför en intensiv vecka med många bandymatcher. F17 spelar mot Skirö AIK och Tranås BOIS i veckan och på lördag drar vi till Mölndal för dammatch. Ja just det, söndag är det återigen dags för F17, fullt upp med andra ord och vi älskar varenda minut av det!

Keep calm and älska dambandy!
/Fredrik

 

 

Miracle on Ice

Vad har USA-Sovjet i Lake Placid 1980 och HV71s SM-Guldserie 1995 gemensamt med dagens möte mellan Surte och NIF? Svaret kommer här nedanför så den nyfikne fortsätter med fördel att läsa men först behöver vi lite bakgrundsfakta.

Årets F17 serie har drabbats av vinterns tveksamma varande och flera matcher fick i höstas flyttas då vädret helt enkelt inte tillät ismakarna runt om i landet att just ismaka. Det har gjort säsongen till ett enda stort pusslande med matchdatum och matchtider och många timmar har lagts ner på att lösa allt till det bästa. Under fredagen raggades det därför upp två nya spelare och en nygammal kontakt knöts då Moa Nilsson ringdes in från Åby och våra nyförvärv Amanda Nykänen och Emma Persson hittade Sanna i sin klass.

Samtidigt som tjejerna tränade drillades Rosabollen i sliprummet för att kunna lösa det mest akuta under lördagens match samtidigt som Norråsaskolan fick hela uppsättningen låneskridskor slipad. Nöjda med förberedelserna drog vi oss hemåt för att ladda inför resan till Ale Arena.

Redan på väg till Skogsvallen ändrades dock förutsättningarna då ett SMS trillade in och berättade att en spelare inte kunde komma men vi packade in oss i den för dagen väldigt rymliga bussen och for mot västkusten med tio spelare. I bussen kunde man ana en uns av nervositet hos våra nya vänner men annars var stämningen på topp. Att spela match med en spelare mindre än motståndarna skulle kräva att alla gjorde sitt yttersta och verkligen jobbade som ett lag men att det skulle bli som det blev trodde nog ingen.

Första halvlek var bara några andetag gammal när NIF fick frislag någon meter in på Surtes planhalva. Elvira petade bollen till Victoria som kom med fart och helt överrumplade ett yrvaket hemmalag. Ett par snabba dragningar senare var Vickan fri och kunde sätta bollen i mål bakom Ellen Ahrnberg efter futtiga 34 sekunder! Vilken start! Ungefär där släppte nervositeten hos tjejerna och resten av halvleken spelades nästan helt prickfritt.

I den trettonde minuten jobbade Sanna in framför mål och fick sig en flygtur av burväktaren som tydligen inte ville ha sällskap av varken Sanna eller boll. Exakt hur bollen ändå hamnade i mål såg inte vi men någonstans i luften passade Sanna tydligen på att förpassa det lilla nystanet till nätmaskorna och glädjen var påtaglig hos oss blågula.

Bara två minuter senare tog Wilhma sats från sin halvposition och med sin vackra skridskoåkning mer eller mindre flög hon fram över vidderna mellan Surtespelarna och avlossade en mäktig bössa som hade platsat i vilken Boforskanonreklam som helst! Wilhma själv förklarade sitt tilltag på härligt Åtvidmål med att ”Den där Ellen tar ju allt va, men nu ska bollen in!”

I den 23e minuten fick den hårt slitande Agnes utdelning då hon tog sig fram längs kortlinjen, vek in i banan och sköt 0-4 till NIF. Målet i sig var en trevlig syn men den stora behållningen kom stax efter då Agnes visade upp det senaste tillskottet i sin arsenal av målgester. För er som vill testa denna hemma på fiskbensparketten så tar man god fart, går upp i brygga baklänges och glider på hjälmen med ansiktet i färdriktningen. Jag tror man kan få ungefär samma effekt om man lägger sig på rygg på en sparkstötting, doppar huvudet i backen och ber en omdömeslös granne putta på.

När Agnes hade firat klart och spelet kom igång fick NIF strax en högerhörna som Agnes slog in till den pricksäkra Victoria ock 0-5 var ett faktum. Strax innan halvtid fick Surte/Kareby in en reducering och vi gick till vila med 1-5 på resultattavlan.

Emma Persson och Amanda Nykänen debuterade mot Surte.

Emma Persson och Amanda Nykänen debuterade mot Surte.

I andra halvlek fortsatte våra tjejer sin heroiska insats och åter satte Wilhma högsta fart. Efter att ha tagit sig genom hela banan kunde hon få fram bollen till Elvira som satte bollen i mål och gav oss en perfekt start på halvleken. När NIF sedan drabbades av en utvisning kunde Surte/Kareby åter reducera men bara minuter senare smörpassade Victoria fram Agnes som gjorde processen kort och satte 2-7 vilket firades med en graciös konståkningspiruett. Våra spelares krafter började mattas men ändå var det klara knoppar som tog helt rätt beslut och ledarna på bänken kunde bara förundras över dagens prestation.

I backlinjen huserade ”gamla Emma” och ”nya Emma” väl dirigerade av Moa. Den gamla Emma stoppade effektivt många av Ida Frimans försök att förstöra eftermiddagen och nya Emma gjorde några så klockrena brytningar att man funderade på om hon ville förnedra motståndarna. Trots det gedigna försvarsspelet gav motståndarna inte upp utan reducerade åter men nästan omgående replikerade Victoria genom att lyfta in bollen högt i mål efter riktigt klapp-klapp-spel signerat Sanna och Elvira. Hade man inte vetat bättre kunde man nästan trott att det var en väl inövad variant som man nött på åtskilliga träningar men nu var det nog mest ett resultat av adrenalin, eufori och kanske en gnutta tur. Lagledningen firade målet genom att ta en timeout och bjuda på uppfriskande kranvatten.

Amanda i målet passade på att bjuda på några riktiga kalasräddningar. Vid ett tillfälle kom en lurig projektil farande otäckt nära krysset men inte ens den luringen slapp förbi hennes händer eller efter en pååkning något svullna lillfinger. I slutskedet av matchen fick NIF åter en utvisning som resulterade i en reducering och några minuter senare kom även 5-8 till Surte/Kareby. Lagledarna tog då sin timeout för att ytterligare spetsa till slutforseringen men det hjälpte inte utan Nässjö kunde hålla undan och vinna matchen. Det sista som hände var att en Surte/Kareby-tjej fick sin tredje utvisning och därmed fick lämna arenan med ett lindrigt matchstraff.

Så till svaret på frågan i början av texten. Den gemensamma nämnaren är den glädje, passion och uppoffring som leder till en oväntad, magisk och oförglömlig triumf!
Idag var ni helt fantastiska tjejer och jag kommer leva länge på det här minnet!

Tack för uppvisningen!
/Martin

Grattis Agnes och Sanna

Sanna och Agnes i landslagsdress
Våra stolta landslagsspelare på besök i Norge strax innan jul.

Rosabollen vill passa på att gratulera Agnes Sundell och Sanna Gustafsson som båda har kvalificerat sig till att spela F17-VM i Minneapolis senare i vinter!

Vi ses i USA tjejer!

 

Urstarka F17 ännu obesegrade

När det vankades match idag var det endast tolv kämpar som klädde sig i Nässjös färger för att möta Villa. Om det berodde på tioårsjubileumet av Gudrun eller om det var Egon som orsakade manfallet förtäljer inte historien. Det hela gjorde i alla fall att det blev mycket långa byten och lite vila men inte stoppade det våra hjältinnor från att ta ännu en seger.

Första halvlek var drygt fyra minuter gammal när Victoria fick ett pass från Sanna och kunde sätta ledningsmålet. Julia Norrman ökade sedan på egen hand ut ledningen efter fint spel innan Villa kunde reducera på en hörna. Nässjös hörnskytte har inte varit så vasst men efter knappa halvtimman lossade Victoria släggan efter att Sanna slagit fram bollen och bollen dammade in vilket gjorde ställningen till 3-1 i paus.

Enligt den officiella publiksiffran fanns 51 själar i Stinsen under eftermiddagen och även om Rosabollen var representerade så var det ingen klackverksamhet från vår sida. Några som dock gjorde sig väl hörda var Villas bänk. Med ett ständigt malande på västgötska manade man på sina tjejer att spela fysisk, tuff och riktig skogshuggarbandy. Väl över gränsen tyckte många av oss men dagens randiga gossar lät luften stanna i lungorna, piporna vara tysta och överfallen fortgå.

I andra halvlek fortsatte den för dagen riktigt taggade Victoria att göra mål. Den här gången var det Agnes som matade fram bollen i samband med ett frislag. Villas tuffa spel tog på våra tjejers krafter och lagledningen i Nässjö tog i 60:e minuten en Time out för att tjejerna skulle få återhämta sig lite. Det var dock Villa som åter reducerade och gav västgötarna lite nytt hopp om guld och gröna skogar om nu några sådana finns vid Vänerns strand. Samtidigt som Villa hade fått nya krafter försvann Nässjötjejernas ork likt glasspengarna en solig dag på stranden. Då var det tur att Agnes hade ett sparkonto stort som USAs guldreserv när hon krigade in bollen i Villakassen och åter gav ”Di blåe” lite arbetsro. Med knappa tio minuter kvar på matchuret åkte Sanna i isen efter ett enligt oss fult överfall. Inte heller detta uppmärksammades av domarduon men det gav i alla fall tjejerna någon minuts vila. Strax därpå fastställde Victoria slutresultatet 6-2 genom att åter skjuta en hörna i taket efter en pass från Julia.

Alla tjejer krigade idag och fick slita hårt då truppen var bra men fåtalig. Åter en STOR eloge till alla våra utsocknes och tillresande spelare. Utan er hade vi inte fått uppleva all härlig bandy i vinter. Ni är guld värda (vänta bara till mars så ska vi åtminstone spela om det).

Nästa helg väntar två matcher för F17 medan damlaget har spelledigt. Som det ser ut nu verkar det vara svårt att samla fullt lag till båda dessa matcher men vi får avvakta och se.

Till våra trogna läsare vill jag också ge en liten ledtråd till Fredriks gåta igår. Det handlade ju om ett citat där personen i fråga hävdade att historia skulle skrivas och att nämnda historia skulle vara till fördel för personen. Detta uttalande skulle ju kunna föra tankarna till någon självgod bandyförening men sök istället svaret i den moderna bandyns hemtrakter och en person prisad fyra år efter NIFs första SM-guld.

//Martin

Målkalas i Stinsen Arena!

Veckan försvann förbi snabbt som vinden och huxflux var det lördag igen och vi stod på vår vanliga plats i Stinsen Arena, där dagens motstånd var Surte BK.

De första tio minuterna började något trevande för tjejerna och det såg ut lite som en uppvärmning för det som skulle komma, för målglatt blev det denna lördag. I elfte matchminuten anföll Nässjö på bred front, och bollen letade sig ut till Sanna Gustafsson som försökte sig på ett långskott som smet förbi Elin Johansson i SBKs mål och 1-0 hamnade på tavlan.

Tjejerna arbetade på bra och visade upp en fin kämpaglöd och skridskoåkning och som bekant är det då saker och ting händer även i resultatkolumnen. I den 17:e matchminuten fick Nässjö straff när Emelie Åkerlund blev fasthållen och nedriven. När hon reste sig såg hon ut som en snögubbe i december, Emelie borstade av sig och klev upp vid straffpunkten och satte säkert 2-0 till Nässjö. Emelie var hetare än solen och direkt på avslaget anfaller Nässjö igen och Cajsa Johansson gör ett hästjobb fram till  Emelie Åkerlund som kunde runda målvakten och enkelt sätta 3-0 till Nässjö, behöver vi säga att rosabollen mös på läktaren?

Våra halsar började redan att ge upp knappt tjugo minuter in i matchen efter alla målramsor, men mer skulle det bli. Victoria Bergström som i övrigt gjorde en bra match idag passade på att skriva in sig i målprotokollet i den 22:a matchminuten när hon blir framspelad av Sanna Gustafsson, Victoria fick bollen fint serverad och skapade bra utrymme för sig själv och fick iväg ett praktskott som var mer eller mindre otagbart.

Sanna Gustafsson visade sig från sin allra bästa sida idag när hon både assisterar och gör mål, och när hon gör det så ser man varför hon fick åka på landskamper i december. I den 28:e matchminuten gör hon 5-0 till Nässjö på pass av vår andra landslagsspelare Agnes Sundell.

Det kunde blivit 6-0 strax efter när Wilhma Lindholm blir frispelad av Elina Bergwall men precis när Wihlma arbetat sig förbi Elin Johansson i Surtes mål så lyckas ändå Elin få en tå på bollen och den styrs ut till hörna, mycket tråkigt för Wilhma som har sett otroligt pigg ut sedan i mitten av december med mycket fina insatser som följd, att hon åker skridsko likt en rysk konståkerska gör inte saken sämre, enbart hennes skridskoåkning är något som var man och kvinna borde se en gång i livet. Men som sagt, alltjämt 5-0 till Nässjö.

Det var dock något som skulle ändras när Elina Bergwall blir assisterad av Emelie Åkerlund i den 33:e minuten och vi fick anledning att sjunga vår egenkomponerade Elina-ramsa för andra matchen i följd, trevligt på min ära, resultatet just då 6-0.

Därefter var det dags för Sanna Gustafsson gånger två när hon först sätter 7-0 på egen hand och kort efter tar ner ett fint utkast från Ebba Fridlund och sätter 8-0. Det skulle även hinna bli 9-0 innan paus då av Cajsa Johansson.

Tjejerna gjorde en riktigt bra första halvlek och det var också härligt att se att bollarna faktiskt trillade in idag då chanserna framför mål inte alltid förvaltats på bästa sätt den här säsongen.

I andra halvlek fortsatte målkalaset och vi ska på bästa sätt försöka lotsa er igenom även denna halvlek. 10-0 kom i den 51:a matchminuten när Sanna Gustafsson spelar fram Elina Bergwall som snyggt runda Surtes målvakt och lägger in bollen i nätmaskorna. Elina såg även hon mycket pigg ut idag och stod för mycket av Nässjös spel. 11-0 kom minuten efter i en tilltrasslad situation framför Surtes mål och till slut var det Felicia Haegerstam som fick nätet att rassla. Det var ungefär här som vi bytte målramsa för dagen då rösterna totalt började ge vika efter 11 måljubel i rak följd.

12-0 kom även det till efter härligt arbete från våra blågula hjältinnor när Sara Levén arbetade fram ett fint läge för vår nummer 11 Sanna Gustafsson som kan runda målvakten och lägga in bollen och i samband med detta valde Surte BK att ta timeout. Strax efter timeouten så fick Nässjö hörna, och Sanna lade in bollen till Elina Bergwall som tryckte i väg bollen likt en målsökande missil rakt upp i nättaket och matchsekretariatet kunde trycka upp 13-0 på tavlan för Nässjö IF.

Efter detta jobbade sig Surte BK in något i matchen och de fick iväg ett lurigt skott som Ebba olyckligt tappade ut rakt i gapet på en framstormande Julia Angelbäck som gjorde processen kort, 13-1. Surte slutade aldrig kämpa trots att resultatet grinade dem i ansiktet och laget jobbade till sig en hörna i den 67:e matchminuten och på sagda hörna gör de även 13-2 efter en fin variant, målskytt den utomordentligt duktiga Ida Friman. Strax efter var det återigen dags för en Surte-hörna. Västkusttjejerna gav sig den på att om sagda fina variant fungerade bra sist, varför inte testa den igen? Sagt och gjort och helt plötsligt stod det 13-3, målskytt denna gång var Hannah Pettersson.

I och med Surtes tredje raka mål valde Kenny Bohman att ta en timeout och få lite ordning på grejerna och ordning blev det. 14-3 var en skapelse av Sanna Gustafsson som spelar fram Felicia Haegerstam till hennes andra mål för kvällen.

Sanna Gustafsson avslutade målskyttet i den 79:e matchminuten när hon blir fint framspelad av Elina Bergwall, 15-3.

Resultatet var mycket glädjande och visar på att våra tjejer bara blir bättre ju längre säsongen går och under fortsättningsserien har spelet sett riktigt trevligt och fartfyllt ut vilket vi i rosabollen uppskattar mycket. Bandy ska spelas i högt tempo och det gör våra tjejer nu. Anmärkningsvärt för dagen är dock Sanna Gustafsson som mäktade med hela 9 poäng, fem mål och fyra assist. Elina Bergwall ska inte heller glömmas bort då hon stod för tre mål och en assist. Till sist vill vi också passa på att hylla Elin Johansson i Surtes mål då hon efter ett av Nässjös mål skadade sig och hade märkbara svårigheter att röra sig och ta sig upp från isen men fortsatte att kämpa på, hoppas det blir bättre snarast!

Nästa match som vi tänker visitera är redan imorgon när Villa Lidköping kommer på besök i F17 södra.

Nu avslutar vi med en kluring: Vem sade detta bevingade citat? ”History will be kind to me. For I intend to write it

Till nästa gång, lev väl och hoppas att Egon behandlar er gott.

 

 

Jullovet tog slut i Karlstad

Trettondagen och sista dagen på jullovet spenderades till största delen i en buss på vägarna fram och tillbaka till Karlstad för match mot Västerstrands AIK på anrika Tingvalla. Denna arena är ett kapitel för sig och om jag inte missminner mig omskrivs den redan i den Poetiska Eddan. Som vi skrivit vid tidigare besök får man en härlig öststatskänsla från tidigt sjuttital vid ett besök och hade det inte varit den lilla publikens ständiga ovana att röka hade man kunnat känna lukten av en mustig Gulasch.

Väderleksrapporterna inför matchen pekade som vanligt på snö. Senaste gången vi var på besök föll flingor som i storlek kunde mäta sig med smärre mattallrikar. Dagens snöfall begränsade sig dock till några fjuttiga snökorn som på sin höjd skulle kunna kallas för puder. Hur man i den här staden kan ha en slogan som handlar om ”Sola i Kalsta” är för mig helt ofattbart då denna vindpinade och gudsförgätna håla alltid hälsar oss med snålblåst, gråväder och någon form av snöfall.

Rosabollen som numera oftast är en dynamisk duo hälsade våra hjältinnor välkomna in på  planen och presentationen av lagen kunde börja. Ljudanläggningen var dock något undermålig och ljudnivån så låg att en Nokia 3310 hade varit högljudd i jämförelse. Vi skrek när vi trodde att namnen ropades ut och ingen tittade snett på oss så vi var nog inte helt fel ute. Spelet kom igång och man kunde se att våra tjejer var sugna på att spela riktigt fin bandy. Man byggde spelet bakifrån och kom med fart, släppte bollen och lät spelet byta kant när motståndet började formera sig. VAIK tilläts inte låna bollen allt för mycket och när de väl fick känna på nystanet styrdes de ut så Ebba fick en lugn eftermiddag i målet.

Om man ska klaga på något så var det väl avsluten. I vissa lägen passade man en gång för mycket och kom ur läget vilket gjorde att att man inte fick lika stort målmässigt övertag som spelet annars gjorde tjejerna förtjänta av. 0-1 till NIF kom i den nionde minuten då Sanna spelade in bollen framför mål från sin kant och där dök Emelie upp och slog in bollen ur snäv vinkel. Bara tre minuter senare var det åter firma Gustafsson/Åkerlund som satte fart och Sanna spelade fram bollen till Emelie som ute på sin kant sköt ett skott som borrade sig in bottre gaveln och 0-2 var ett faktum. Nässjö fortsatte att föra spelet och fick också göra 0-3 genom Victoria innan halvleken var slut. Åter var Emelie inblandad då hon serverade en riktig macka till Vickan som fick lika fri väg mot mål som som Mora-Nisse hade när han vann Vasaloppet 1950 i stor stil.

Under pausen underhöll ismaskinerna både oss och isparketten. Hade det inte varit för Nässjöspelarnas små turer för att hämta fart på egen planhalva hade inte ismaskinerna behövt behandla isen där alls.

Andra halvlek började båda lagen med varsin spelare på botbänken efter sena förseelser i första halvlek. Nässjös tjejer utnyttjade den extra isytan bäst och åter var det Sanna som spelade fram Emelie och säsongens första hattrick var ett faktum för Åkerlundskan.

När NIF tog time out i 75e minuten fick Västerstrands målbur nog och drog iväg i den starka vinden. Tack vare en rådig ledare återfördes dock målet och spelet kunde fortsätta. Rosabollen fick feeling och härlig inspiration av situationen och skaldade glatt en ny hörnramsa. Den alltid lika uppmärksamma Agnes noterade till vår stora glädje nymodigheten och tilldelas dagens största hederspoäng!

Sista minuterna av matchen bjöd på två mål. Först var det Fillan som fick en pass av Sanna och sedan kämpade sig fram och satte 0-5. I sista minuten kom 1-5 då en boll trillade förbi Ebba i målet och kunde slås in av en påpasslig VAIKare. Inte rättvist, inte kul för Ebba och inte välförtjänt men domaren struntade i detta och dömde mål ändå vilket var helt enligt regelboken.

Vi tackar laget för en väl genomförd match. I protokollet syns ju bara målskyttar och syndabockar men idag gör samtliga en stabil insats och alla får en liten imaginär ros att ta hem och sätta på hatthyllan. Vi tackar också Anders som i Christers frånvaro ryckte in som lagledare och slipare. Även Kenny ska ha en eloge för sitt ständiga gapande från kanten. En vinnarskalle utöver det vanliga som alltid ser varje situation som en möjlighet att höja sin stämma och nu vet även boende i norra Dalsland att man jobbar hem efter hörnor om de bara lyssnade i riktning mot Klarälvens strand i eftermiddags.

//Martin