Kategoriarkiv: F17

Guldfinalen!

Söndagen den 8e mars var dagen på allas läppar. Skulle den norska dominansen i Vasaloppet brytas? Skulle den Internationella Kvinnodagen uppmärksammas över huvud taget? Skulle NIFs F17-lag försvara sitt SM-Guld? Frågorna var många men svaren skulle komma!

Direkt på avslag i den för oss högintressanta bandymatchen gav Agnes bollen till Julia som i sin tur direkt passade bollen vidare till Victoria. Vart Victorias förkylning och krasslighet hade tagit vägen vet jag inte men i full fart kryssade sig Vickan in i straffområdet, rundade målvakten och satte bollen i mål efter 16 sekunder! En perfekt start på matchen, en bra start på dagen och en god föraning av vad som komma skulle!

Stärkta av det tidiga ledningsmålet trummade våra tjejer på direkt vilket fick HAIK ur balans. Nässjö i allmänhet och Agnes i synnerhet stressade varje försök från HAIK att bygga upp spelet och det gjorde att misstagen kom. När man skulle spela hem bollen för att börja om missade man bollen och NIF fick en hörna. Julia gled ut till flaggan och skjutsade in bollen framför mål där Sanna sköt bollen i ruset men själv kunde sprätta in returen och sträcka händerna mot det av fisk osande innertaket i Behrn Arena.

Agnes slet och jobbade hela tiden över stora delar av planen och när hon kom fri i tionde minuten fann HAIK-försvaret ingen annan utväg än att lite väl regelvidrigt dra ner henne och domaren dömde straffslag. Victoria placerade sig på tolvmeterspunkten, laddade kanonen och klippte till men den patenterade Bergströmträffen infann sig inte samtidigt som duktiga Minna Norrgrann i målet var med på noterna och räddade bollen.

Efter knappt halva första halvlek stal Kajsa bollen från en motspelare och spelade till Sanna som i sin tur passade Julia. Fröken Norrman som verkligen hade en bra dag tittade upp och lade fram en genial passning som helt friställde Victoria på vägen mot mål. Vickan väntade kallt ut målvakten, gled retsamt lätt förbi och kunde i triumf näta för andra gången i finalen.

I den 27e minuten fick Härnösand iväg sitt första riktiga skott på mål men Ida Z i målet kunde enkelt greppa bollen men i situationen efter blev det något missförstånd i försvaret och Moa Nyberg kunde reducera för norrländskorna. Nässjöspelarna slickade dock såren fort och bara några minuter senare jobbade Elvira bra och jagade försvaret så att de åter tappade boll och vi fick en hörna. Julia slog in bollen och den här gången funkade Bergströmsläggan vilket resulterade i ett hårt och välplacerat skott i trakterna av målvaktens vänstra kryss samt 1-4 på resultattavlan.

Tranås outtröttliga bidrag till laget, Agnes Sundell, fortsatte sitt uppdrag att likt en sötsugen geting surra runt de allt tröttare sockertopparna i HAJK-försvaret vilket åter gav resultat. Agnes ångade på utmed vänsterkanten och väl nere vid kortlinjen slog hon in bollen mot straffpunkten där Victoria dök upp men bollen täcktes ut till hörna. Precis som tidigare tog Julia hand om hörnan och slog in den till Sanna men hennes skott tog i ruset vilket Wilhma tyckte var precis perfekt för där dök hon upp och kunde hon slå in returen fram till 1-5.

Innan vi fick vila våra inte allt för slitna matchnerver i halvtidsvilan skulle det komma ännu ett mål från våra blågula tjejer. Passningsgeniet Julia kämpade till sig bollen på högerkanten och spelade in till Victoria som fick både ett och två lägen med målvakten innan den rosa bollen hamnade i nätet med ett par minuter kvar av halvleken.

Efter en riktigt bra första halvlek kom tjejerna ut och bevakade sin ledning vilket ledde till en något lugnare andra halva av matchen. Härnösandspelarna hängde inte riktigt med och började spela onödigt mycket skogshuggarbandy vilket inte uppskattades av domaren och som mest satt tre röda spelare på botbänken för att sona sina synder.

När Agnes åter drogs ner i straffområdet dömdes det ånyo straff och den här gången var det Sanna som fick chansen. Duktiga Minna i målet gick åt rätt håll men skottet satt ändå otagbart ute vid stolpen vilket utökade NIFs ledning till 1-7. Trots att domaren blåst straff två gånger satsade norrländskorna på ett hattrick och fick Sanna att gå i isen när hon var på väg igenom mot målet. Ännu en straff och nu tänkte sig Victoria och Sanna en grym variant men tyvärr gick någon över linjen lite för tidigt och försöket blåstes av.

Med kvarten kvar av matchen kom finalens snyggaste mål signerat Wilhma Lindholm. Sanna tog ett snabbt frislag, gav bollen till Julia som i sin tur passade Wilhma ett par meter in på egen planhalva. Den östgötska skridskovirtuosen visade upp sin vackra åkning, rak i ryggen som en småländsk fura och det såg retsamt lätt ut när hon accelererade från motståndarna, höjde klubban och fick på ett riktigt praktskott som satte punkt för målskyttet i finalen.

Sammanfattar vi matchen så gjorde försvaret en riktigt bra match. Ett ynka litet mål i baken kan vi leva med. Maria Sundberg var tillbaka och visade att hennes ofrivilliga vila inte tagit bort spelsinnet. Signe, Emma och Linn jobbade prickfritt på sina positioner och höll anfallarna på behörigt avstånd från vår nyfunna supermålis från Målilla.

Offensivt funkade spelet också bra och åtta mål i en final är riktigt vasst. Victoria satte fyra mål medan Sanna och Wilhma gjorde två var. Julia stod för hela fyra assist men var inblandad i ännu fler medan Kajsa och Agnes gjorde mycket av grovjobbet som gav kamraterna alla lägen.

Laget hade inte varit komplett utan ytterligare tre spelare som alla gjorde riktigt bra ifrån sig. Elvira som förtjänstfullt jagade på topp och sånär fick klubban på en elegant passning som hade gjort henne helt fri. Hennes energi verkade aldrig ta slut vilket irriterade motståndarna. Clara Bergstrand gjorde en av sina bästa matcher på defensiva mittfältet och spelade stabilt matchen igenom. Minst och sist i genomgången måste vi också hylla slitvargen Ida G som åter gjorde en präktig insats. Hennes förmåga att dyka upp på rätt ställen vid rätt tillfällen är numera legendarisk långt utanför Bredstorp.

Vi som stod vid sidan och fick uppleva denna euforiska söndag tackar och bockar för uppvisningen. Tack för en otroligt trevlig säsong med massor av oförglömliga minnen. Tjejer, ni är fantastiska!

/Martin
(Norge vann tydligen Vasaloppet två gånger om och Kvinnodagen märkte vi inte av men vem tjyven bryr sig när man får NIF-tårta av Nisse-ordförande och självaste Aktiestinsen en mulen söndagskväll i mars.)

SM-GULD!!!

För andra året i rad tog Nässjö IF SM-GULD i F17-serien! Det har varit en fantastisk dag och ett mustigt referat av matchen dyker upp under morgondagen. Hoppas att ni kan ge er till tåls tills dess.

Våra tjejer gjorde en helgjuten insats och vi hoppas kunna förmedla hur stämningen var i Örebro när vi i morgon skriver ihop våra tankar från matchen.

/Rosabollen

Det har varit en händelserik vecka

Vi i rosabollen, ja alla två vill säga, har haft en händelserik både vad gäller bandy och arbetsliv. Därför har vissa texter helt enkelt inte hunnits med. Exempelvis har vi inte lyckats skriva ett referat från söndagens VM-final i Minneapolis. Men Martin, vår virtuos vad gäller målande texter har lovat att det kommer dyka upp inom en snar framtid.

Under veckan har F17 faktiskt hunnit med att spela ytterligare en match i F17-serien trots att seriespelet är avslutat och vi redan är klara för final. Märkligt kan tyckas men bandyförbundet är lika stela som Ida Z när hon har ont i ryggen och försöker böja sig ner för att ta en boll, alltså inte särskilt flexibelt. Så matchen spelades i torsdags och vi ställde ett lag på banan som enbart bestod av 10 spelare då flertalet spelare inte hade möjlighet att dyka upp med så kort varsel. Vinst blev det i vilket fall med 1-5, även om tjejerna inte direkt bjöd på något skönspel denna torsdagskväll och vi betraktade det som en träningsmatch inför söndagens finalspel mot Härnösands AIK. En mycket positiv sak med torsdagens ”träningsmatch” var Maria Sundbergs comeback i F17-laget efter flera månaders skadefrånvaro efter ett nyckelbensbrott i början av januari. Givetvis var kanske inte orken där till hundra procent men konstigt vore väl annat. Maria gjorde ändå en klart godkänd match, välkommen tillbaka!

Under fredagen blev vi bjudna av damlaget att delta i deras säsongsavslutning, det var något vi inte var sena på att tacka ja till och kvällen inleddes med bowling. Undertecknad blev indelad i lag med Maria Sundberg, Ebba Fridlund och Agnes Sundell. Vissa av mina lagkamrater briljerade alldeles utomordentligt och då främst Maria och Ebba, jag själv och Agnes kanske borde fundera på att testa andra sporter, tur att Agnes har funnit sin lott i livet. Dock stod vårt lag sig slätt mot Lag Kenny, Janina, Elina och Lina som pulveriserade övriga lag när poängen sammanställts.

I skrivande stund sitter jag på hotell Ibis i Örebro tillsammans med Målilla-dårarna Ida Z och Maria S och inväntar söndagens SM-final. Kvällen har bestått av en bankett tillsammans med övriga finallag under helgen vilket har varit riktigt trevligt. Lagkapten Victoria fick gå upp och bli intervjuad av VBKs förre tränare Tommy Österberg som ställde en del frågor om hur vårt upplägg inför finalen har varit. Herr Österberg undrade lite hur vi tränat under vintern och Vickan svarade ärligt att vi som lag genomförde vår första träning under lördagen. Herr Österberg tystnade och vände sig istället till Härnösands AIKs tränare Tora Uebel. Men herr Österberg, Vickan var ytterst seriös. Nässjö IF F17 genomförde faktiskt sin första träning tillsammans under fredagen.

Nu laddar vi upp med mycket sömn innan vi ska dra ut di små liven på morgonpromenad klockan 06:45. Vi återkommer med reflektioner efter morgondagens final!

Keep calm and love bandy!

 

Mot Örebro och SM-final!

På fredagskvällen var det det dags för hemmareturen i semifinalspelet för F17-laget och våra motståndare från Dalarna hade fått lämna festligheterna runt Skid-VM för någon dag. Efter första matchen då NIF vann med 1-9 på Lugnet i Falun hade dalkullorna en tuff uppgift framför sig när de skrinnade ut i Stinsen Arena.

Redan i fjärde minuten fick NIF en hörna som Julia slog in en bra bit in i straffområdet där Kajsa dök upp och lyfte in 1-0. Bara minuterna senare blåste domaren för ännu en hörna. Våra tjejer försökte sig på en variant vilket slutade med att Sanna fick bollen och prickade in bollen till 2-0. Enligt Agnes bestämde man sig för att köra “tvåan” men man var tydligen lite oense om det menades att man körde hörnvariant nummer två eller att skytt nummer två skulle skjuta. Det vore kanske bra att upplysa varandra om sådana detaljer innan match men när det fungerade och resulterade i mål kunde vi bara skratta åt det hela.

Vi har har hela säsongen haft djupa diskussioner om hur och när man ska släppa bollen. Tjejerna lovade idag att verkligen göra detta och spela fram varandra till bättre lägen istället för att soloköra. 3-0 kom efter att Victoria passat Moa som släppte till Sanna som gled genom försvaret och bombade in bollen bakom Grycksbos mycket duktiga målvakt. Sanna kunde leende konstatera att det var roligt att släppa bollen för den kom ju tillbaka hela tiden. Vilken fantastisk insikt säsongens näst sista match!

Nässjö var inte nöjda med resultatet och trummade på vilket gjorde att Grycksbo tilläts göra ytterst få besök i Ida Zs straffområde. Agnes for som en yster kalv på betessläppets första dag över hela planen och efter halvtimmen spelad rundade hon hela försvaret och slog in bollen med adress till Kajsas klubba helt ren mitt framför mål. Kajsa tackade genom att åter överlista målvakten och vi kunde bara njuta åt delikatessen. Inte nog med det, i sista minuten stal Julia ett utkast från målvakten och fastställde halvtidsresultatet till 5-0.

Andra halvlek fortsatte Nässjöpressen och även om en del bollar inte trillade in så kom målen i en jämn ström. I 50e minuten stal Sanna bollen på mittplan och tog sig fram till straffområdet och satte 6-0. Bara tre minuter senare kopierade hon sedan förfarandet men avslutade istället med ett resolut skott dock med samma resultat. Ytterligare tre minuter hann gå innan Linn tryckte sig upp i banan och serverade Sanna som åter avlossade bössan och satte sitt femte mål för kvällen. Linn gjorde sin helt klart bästa match för säsongen och enligt henne själv var det nog den bästa matchen någonsin. Jag kan bara hålla med om att det var en helgjuten insats!

Sista fem minuterna av matchen rasslade det i Grycksbonätet hela tre gånger. Först var det Agnes som stal bollen från en motspelare, bröt in och kallt satte bollen lågt vid första stolpen. Agnes fortsatte att jobba runt motståndarmålet och bara minuten senare fick hon fram bollen till Julia som fick på en riktig drömträff. Vi som minns Owe Thörnbergs skott i gamla Rosenlundshallen kunde se tydliga likheter och undrade om inte fröken Norrman spenderat sportlovet framför någon gammal Youtubefilm.

Victoria fick avsluta föreställningen genom att från egen planhalva driva upp bollen och jobba sig fram till straffområdet där hon var obeveklig och fastställde slutresultatet till 11-0. Skönt för Vickan som hade haft det lite motigt i andra halvlek men som inte gav upp utan fick frustationen att bli ny energi vilket till slut gav resultat.

När domarens pipa signalerade att matchen var slut utbröt jublet och vi kunde konstatera att den 8 mars blir det en ny SM-FINAL! Hur härligt låter inte det?

Grycksbo räckte inte riktigt till den här gången men man har flera lovande spelare som jag är säker på att vi kommer få höra mer av. Målvakten Natalie Öhman gjorde åter en riktigt bra match, Wilma Uhlin (nyss 14 år fyllda) och Tova Grönoset (12 år) ser ut att kunna bli hur bra som helst. Lycka till tjejer.

Nu drar Rosabollen till Skarpe Nord på lördag och sedan lyfter planet mot Minneapolis och F17 VM på söndag. Vi hoppas kunna rapportera mycket om det äventyret här.

Vi hörs!

/Martin

NIF grusade Grycksbos plan

Efter att ha gått obesegrade genom serien var det på söndagen dags för F17-laget att spela semifinal mot tvåan i norrgruppen. Ett tag såg det ut att bli Kalix men när alla matcher var klara visade det sig att det var Grycksbo i Dalarna som vi skulle besöka. Eftersom vårt damlag mötte Västerstrand hemma i Stinsen under lördagseftermiddagen var det bara att packa om och bege oss bussledes mot övernattning i Örebro. Väl på plats i gnällbältet hämtades våra västkustska vänner på stationen och medan hotellrummen fördelades spred sig spelare och ledare till närbelägna matställen och affärer. Efter lite mysig samvaro på rummen somnade vi alla mätta och goa och drömde snart gyllene drömmar.

Efter en stärkande hotellfrukost styrde vi åter kosan norrut och bestämde oss för att stanna i Borlänge för nytt matintag. Någonstans i skogarna utmed vägen fick vi ett meddelande från Grycksbo att de senaste dagarnas blidväder hade fått gruset att titta fram på naturisen likt Surtsey reste sig ur Atlanten. Detta gjorde självklart allt spel omöjligt och matchen flyttades till Lugnet i Falun och matchstarten försköts till 17:00. Hade någon klimatolog förutsett den ymniga avisningen av Dalarna lite tidigare hade vi kunnat få en dagstur istället och sluppit övernattningen men nu fick vi ju i alla fall avnjuta det gastronomiska nöjet med hotellfrukost.

I Borlänge råkade vi ut för en smärre försening på runt en timma då bussen inte behagade starta efter matstoppet. Assistanskåren dök tillslut upp och hittade en trasig skruv vid ett batterikabelfäste och efter en snabb tur till Mekonomen hade en ny skruv inhandlats och färden kunde fortsätta. Väl på plats i Falun märkte vi av det stundande Skid-VM överallt. Avspärrningar, byggkranar, tv-folk och annat löst folk ockuperade varenda yta mellan skidspåren. Tillslut hittade vi dock våra omklädningsrum och matchtagget kunde börja.

I första halvlek spelade Nässjö runt bollen bra mellan sig och Grycksbo hade svårt att hänga med i tempot. En del slag utdelades och i den elfte minuten fick NIF ett frislag som Sanna petade till Victoria som i sin tur smäckade in 0-1. Ett par minuter senare pressade Nässjö åter på vilket resulterade i en hörna och i efterspelet av den kunde Julia sätta 0-2. Innan match hade laget pratat om vikten att släppa bollen till varandra och idag hade spelarna både lyssnat och kommit ihåg ledarnas förmaningar vilket resulterade i Sannas smörpass till Agnes som kunde utöka ledningen till 0-3.

Moa som dagen till ära placerats på det defensiva mittfältet tryckte upp det egna laget så pass mycket att hon själv hamnade i motståndarnas straffområde och väl där kom bollen studsande efter fint spel och en målvaktsretur. Den påpassliga Moa gjorde då det enda rätta. 0-4! Som om inte det var nog stannade Moa kvar i sin något väl offensiva defensiva roll och när bollen bara minuten senare åter tittade förbi vallade Moa via målvaktens huvud in 0-5 och vi kunde ta paus med en stabil ledning.

Andra halvlek började med ett ställningskrig där hemmalaget jagade nässjöspelare med klubborna i högsta hugg medan NIF-tjejerna satte en ära i att inte peta in bollen. Ett stort plus ska också ges till Grycksbos målvakt Natalie Öhman som gjorde en grym match.

Med tjugo minuter kvar av matchen såg Sanna halva Grycksbo komma stormande men hon såg också Victoria i riktigt bra position och genom att lyfta bollen över anstormarna friställde hon Vickan som kunde utöka ledningen till 0-6. Bara minuterna senare jobbade Agnes fram bollen från kortlinjen och friställde Kajsa som vispade in 0-7.

Sista kvarten blev händelserik och mestadels var det NIF som stod för finesserna. Först var det Sanna som kunde åka genom försvaret efter ett riktigt fint pass från Julia. Sedan var det faktiskt Grycksbo som skulle få reducera. När Sanna enligt domaren stoppade en Grycksbospelare väl bryskt och fick uppsöka botbänken slog en hemmaspelare in frislaget mot mål där Ida Z fick akuta ryggproblem och tappade bollen som en påpasslig Grycksbospelare petade in.

Wilhma gjorde sin vana trogen en sista utflykt i matchens skälvande slutsekunder. Efter att ha tagit fart på egen planhalva kryssade hon mellan motståndarna likt min körskolelärare mellan konerna på halkbanan den där dagen vårvintern 1995. Avslutet från Wilhma var perfektion medan mina egna bedrifter på halkbanan var högst mediokra. Slutresultatet skrevs i alla fall till stabila 1-9.

Nu sitter vi i bussen på väg mot Höglandet igen och strax ska det bytas busschaufför och ätas i Örebro. Eftersom klockan närmar sig 22:00 blir det väl en sen kväll men vad gör det när man får vara ute på vägarna med det här gänget?! Nu laddar vi för returen på fredag innan vi flyger mot USA och F17 VM på söndag!

Tack för insatsen idag tjejer! Ni är bäst! /Martin

Serieavslutning mot Surte

Tidig söndagsmorgon och Rosabollen agerade chafförer för de F17-spelare som inte var med i damlagsmatchen mot Surte under lördagen. Efter att ha hämtat minibuss i Bodafors, plockat upp Linn och Elvira vid Stinsen och stuvat in Moa och Clara i Jönköping styrde vi hela ekipaget mot Ale Arena. När vi ändå passerade Hotel Surte passade vi också på att plocka upp Agnes och Wilhma som hade härbärgerat sig där under natten. Väl på plats mötte vi upp de andra och började förberedelserna för matchen. De senaste veckornas många matcher har gjort att tjejerna spelat ihop sig betydligt bättre och taktikkonsulten gav lite nya instruktioner om hur man skulle överlista motståndarna.

När matchen började visade tjejerna också att de hade lyssnat. 0-1 kom på ett riktigt klapp-klappspel som hämtat ur den sovjetiska instruktionsboken från tidigt 80-tal. Elvira gjorde ett bra förarbete på mittplan och sedan åkte bollen likt en flipperkula fram och tillbaka innan Agnes serverade Kajsa som satte ledningen. De som inte riktigt hade förstått meningen med klapp-klapp vid genomgången kunde nu glatt tacka för uppvisningen och glädja sig åt nyvunnen kunskap.

Nässjö kunde också utöka sin ledning då Sanna satte fart och med kraftfull skridskoåkning kunde komma fri och sätta 0-2. Surte/Kareby lät sig inte nedslås av det utan gjorde vad de kunde för att ställa till det för våra tjejer. Målvakten slängde iväg en långboll som trillade ner vid vår backlinje men där fanns också snabba Vilma Ahrnberg som trampade sig fri och kunde lägga in reduceringen. Det är sådant som händer tänkte vi och såg Sanna stänka in ett frislag från långt håll. Men direkt på avslag fick vi tänka om då bollen lyftes mot vår backlinje och samma Vilma åter kom fri och ännu en gång kunde reducera. Som tur var lärde sig tjejerna av misstagen och efter den händelsen kunde Surte/Kareby inte anfalla på det sättet mer då försvaret tätade till sig.

Anfalla kunde dock NIF och när en frislagsretur trillade ner framför fötterna på Ida G satte hon 2-4. Ida kommer kanske lite i skuggan av syster Sanna men hon jobbar på alla positioner på banan och har en förmåga att dyka upp på rätt ställen vid rätt tidpunkt. Det var också ytterst nära att ännu en boll från hennes klubba hamnade i mål men det kan ju inte lyckas varje gång.

I andra halvlek trummade NIF på och tillät inte Surte/Kareby förstöra den soliga söndagseftermiddagen. 2-5 kom efter att en boll lyfts in i straffområdet och Elvira tagit hand om returen. Om fröken Eklund satsade lite på sin bandykarriär hade hon kunnat bli riktigt bra. Orken är det inget fel på och dagens match var den bästa vi sett henne spela. Klockren! Nässjö fortsatte att göra mål, först genom Victoria på pass från Agnes och sedan var det dags för Sanna att utöka målskörden.

Eftersom vi hade gott om avbytare passade lagledningen på att ta ut både Sanna och Wilhma ett par minuter för att låta dem lägga upp en fungerande taktik sig emellan. Åter igen ett genidrag och samspelet mellan Lindholm/Gustafsson var en fröjd att se. Det hela slutade med att Wilhma assisterade Sanna till hennes fjärde mål.

Några minuter senare ville domaren ha en utvisning på en spelare i Nässjö. Vilken? Det visste man nog inte men Moa åkte och satte sig på botbänken medan Elvira fördes upp på listan av syndare. Lite märkligt och mest förskräckt blev nog mamma Eklund som hemma vid datorn undrade vad hennes annars så ordentliga dotter nu hade hittat på. Efter matchen påpekades misstaget för domarduon och den lilla fadäsen var ur världen.

Matchens sista mål var ett praktfullt samarbete mellan Victoria, Kajsa och Sanna där de två förstnämnda passade fram Sanna till sitt femte mål och slutresultatet 2-9. Direkt efter matchen kom Surte/Karebys lagkapten Ronja Sandros fram och önskade Nässjölaget lycka till i slutspelet. En fin gest som vi verkligen tackar för!

Surte/Kareby har en del riktigt lovande spelare men tyvärr brandskattas de allt som oftast av Kareby när de spelar sina dammatcher. Idag saknades både Ellen Ahrnberg och Ida Friman som båda är riktiga förgrundsfigurer i laget. Några som dock verkligen imponerade på oss idag var Amanda Gustavsson och Moa Friman. Moa som fyller 12 på torsdag skulle kunna bli hur bra som helst!

Vi avslutar rapporteringen med en liten komisk händelse. Kajsa krockade och blev liggande på isen och vi fick komma ut till henne. En ledare i Sutre/Kareby frågade vänligt hur hon kände sig och om hon visste vad det stod i matchen. Kajsa svarade då med ett leende att hon hade tappat räkningen. Ett friskhetstecken som hette duga!

Nu laddar vi för semifinalen mot Grycksbo på söndag!
/Martin

Sen kväll i SAPA

Fredagskvällen blev början på ännu en intensiv bandyhelg. Tre matcher skulle avklaras och vi började i Vetlanda där motståndarna erbjöd den föga imponerande starttiden 21:15. Väl på plats och efter diverse förberedelser upptäckte Moa att hennes skridskor måste ha blivit kvar hemma i Åby vilket gjorde att laguppställningen fick ändras en aning medan den mycket småfotade Fredrik motionerade min bil till Nässjö i jakt på hans skridskor. Att så små fötter kan vara så tunga på gasen är för mig ännu en gåta men Fredriks hjältedåd gjorde att Moa kunde snöra på sig ett par skridskor i slutet av första halvlek.

Matchens första tio minuter dominerade NIF stort och det kändes helt rätt när en supertaggad Agnes stal bollen från Skirös sista utpost och i ensamt majestät kunde sätta ledningsbollen i nät. I Nässjös försvar spelade Linn stabilt och Ida Z i målet imponerade genom att rädda både frilägen och hörnor i inledningen. Victoria kunde utökat ledningen efter att ha kommit i ett läge där hela målet var fritt men hennes skott satt som handen i handsken och tyvärr tillhörde den handsken Skirös målvakt.

I mitten av halvleken gick NIFs spel i stå och motståndarna fick lite mer utrymme. 1-1 kom på hörna och när försvaret var onödigt snälla kunde Skirö också bryta in framför Z och ta ledningen. I samma veva dök Fredrik upp med ovan nämnda skridskor och Moa kunde hoppa in på sin liberoplats vilket gjorde att försvaret åter var intakt och vi kunde ta rast och vila i väntan på de avslutande 40 minuterna.

I andra halvleks sjätte minut fick Sanna bollen från målvaktsIda och satte full fart mot mål. Agnes gick med som den sanna vapendragare hon är men fröken Gustafsson hade ställt in siktet och avslutade resolut och det var kvitterat! Agnes fortsatte med sitt frenetiska jobb och lät inte motståndarförsvaret vila en sekund. Hennes jobb framför målet gjorde tillslut att motspelarna inte såg någon annan utväg än att dra ner henne och domaren korsade händerna över huvudet. Straffen som följde satt inte i mål men det gör ju att man har något kul att öva på vid nästa träning. Man ska alltid se saker positivt!

Nässjö hade nu återfått segervittringen och när Wilhma levererade en sådan smörpass att allt smör i Småland inte räckte till utan även de östgötska mejeristerna fick bidraga kunde Victoria prickskjuta 2-3 och ordningen var återställd. I ren eufori hoppade bollen bara minuten senare rakt upp i hjälmen på en Skiröspelare som befann sig i straffområdet och domaren blåste åter straff. Sanna kände sig väl inskjuten, placerade bollen på isen och gjorde sedan inget misstag. 2-4 till NIF!

Efter målet tog lagledningen en smart time out och skällde på laget. Att göra det i medgång när man hade kommit igen och spelade betydligt bättre var mycket klokare än att klaga i halvtid då vi låg under. Tjejerna såg lite konfunderade ut men verkade ta till sig buskapet och avslutade matchen på ett bra sätt. Strax efter uppehållet råkade Wilhma ut för ett fult överfall och vi blev riktigt oroliga när hennes ben först inte bar henne. Efter mycket kyla och lite vila kunde hon dock spela klart de sista minuterna. Vi peppade henne och sa att det bästa sättet att ge igen är att gå ut och göra mål och visst är det fantastiskt skönt när ungdomar lyssnar på en?! Wilhma satte fart, domaren tittade på klockan, Wilhma körde slalom, domaren tittade på klockan, Wilhma gjorde mål, domaren tittade på klockan och sen var matchen slut.

Ida Z i målet måste hyllas för sin fina insats i målet. I andra halvlek levererade hon ett par riktigt fina utkast som gjorde att vi fick ett nytt anfallsvapen. Allt som allt var det kanske inte den bästa matchen för året men det syns att vi har ett riktigt skickligt och härligt lag som kan om de bara vill!

Imon är vi i Ale Arena med Rosabollen och skriker!
/Martin

Fjärde matchen på fem dagar

Söndagen ska ju vara vilodagen men för våra tjejer blev det ännu en match, den fjärde på fem dagar. Det måste sägas att det inte är optimalt med så många matcher på så kort tid och jag tror inte att ett liknande senario hade ägt rum om det hade gällt bandy för gossar. Tyvärr får tjejerna ofta stå tillbaka och komma i andra hand vilket verkligen inte höjer statusen för dam-/flickbandyn. Nog om detta och istället fokus på matchen. Dagens besökare i Stinsen Arena var Skirö AIKs F17-lag som åter tog sig upp på Höglandets topp för att matcha mot NIF. Efter den jämna matchen lagen emellan i onsdags var Skirö fyllda av revanschlusta medan Nässjö satsade på att få sitt spel att lossna ordentligt.

Dagens publiksiffra var som vanligt låg men det var ändå en ökning med 19 person sedan i onsdags och om det var förhoppningen om en händelserik batalj som lockade dessa nyvunna bandysjälar eller om det var morföräldrar som hade ledigt från bridgen låter jag vara osagt. I vilket fall fick vi i bandypalatset uppleva ett ställningskrig där lagen kände på varandra och inte skapade några större målchanser. De som följde matchen via Elitrapport undrade säkert vad som pågick då de fick vänta dryga halvtimman på att något skulle hända i matchloggen.

Skirö tog ledningen genom att från nära håll lyfta in bollen högt över en chanslös Olivia i målet. Kanske inte helt rättvist sett till matchbilden men Nässjö hade så långt i matchen inte förvaltat sina lägen och det fick man nu sota för. Som tur var hängde inte våra tjejer med huvudena mer än till avslaget och snart var de ute och krigade igen. Ett par minuter senare jobbade NIF till sig en hörna och i trängseln framför mål dök Elvira upp och om vi inte såg fel så visade hon prov på lite tenniskunskaper när hon prickade in kvitteringen.

Wilhma som vilade från gårdagens match i Damallsvenskan var riktigt pigg idag och hennes fantastiska skridskoåkning banade väg Victorias 2-1-mål. Wilhma utmanade i stort sett hela Skirö på vägen över planen och så när kunde hon överlista sista utposten men bollen räddades och kom på retur till Vickan som kunde sätta ledningsmålet precis före pausvilan.

I andra halvlek blev det lite grinigare och domarparet hittade fyra utvisningar. Bedömningsnivån kunde nog diskuteras men vi valde att se det som att båda lagen drabbades lika och därmed lämnade vi det. Nässjö fick efter 13 minuter en straff som Victoria säkert satte i mål och drygade ut hemmalagets ledning. Med fyra minuter kvar av matchen fick Sanna äntligen ordning på tillvaron och visade att hon är en riktigt duktig bandyspelare. Med teknik, fart och elegans smet hon mellan motspelare likt en ål som fått hemlängtan till Sargassohavet. När hon sedan var ensam kvar med målvakten avslutades soloräden med en dragning och bollen förpassades i det vidöppna målet. Vackert!

När vi bara väntade på slutsignalen fick Skirö åter fram bollen till Andrea Ewens som fastställde resultatet till 4-2. Resultatet speglade matchbilden ganska väl ändå. Nässjö körde fast när Skirö lyfte upp spelet men var ändå det starkare laget.

Alla tjejer i NIF ska ha beröm för dagens match. Visst är det många trötta ben och sega skallar men alla kämpar på och visar att man spelar för laget.  Vissa syns mer både i matchprotokoll och på planen men alla gör en riktigt fin insats. Ingen nämnd, ingen glömd.

På fredag möts lagen för tredje gången och då i SAPA Arena. Hur det går då får vi se men den som väntar på något gott…

/Martin

Bragden på Bredstorp

Bara ett dygn efter onsdagsmatchen mot Skirö var det åter dags för bandy. Den här gången styrde vi bilarna mot Bredstorp för match mot Tranås. Innan vi ens kunde ge oss av fick vi dock konsultera regelboken för att kontrollera hur få spelare man får ställa på banan. Efter ett rejält manfall kunde vi bara mönstra åtta spelare men turligt nog var det just rätt antal för att få spela.

Man kan tänka sig att Tranås kände sig starka när man tidigt tog ledningen och endast kunde räkna in åtta motspelare på banan. Dock skulle det visa sig att Nässjö var både ett och två nummer större denna kväll även om man var numerärt underlägsna.

Efter Tranås ledningsmål följde sex raka Nässjömål. Först sköt Victoria en hörna i mål på pass från Agnes och sedan gjorde Sanna tre mål. Det första efter att ha kört slalom i backlinjen och sedan precis fått bollen över mållinjen, det andra på ett skott assisterat av Ida Z och det tredje vare en solokörning. Agnes ville också vara med i protokollet och körde efter pass från Sanna genom och satte 1-5 innan hon åter målade, den här gången på pass från Wilhma.

Innan halvleken var slut reducerade Tranås till 2-6 efter att Nässjö tappat bollen vilket gav BoIS ett friläge. För att återställa ordningen pangade Ida Z in ett frislag helt otagbart för målvakten och vi tog paus med 2-7 på resultattavlan.

I andra halvlek tog det numerära underläget ut sin rätt och Nässjö spelade smart för att få lite vila. Istället för att alltid gå framåt spelade tjejerna hem bollen så ofta det gick samtidigt som man höll i bollen långa stunder. 3-7 till Tranås kom ändå då ett riktigt tjusigt långskott seglade in under ribban bakom en stabilt spelande Olivia.

Nässjös sista mål noterades när Sanna åkte sig fri och avslutade på bästa möjliga sätt bakom Tranås duktiga målvakt. Matchen slutade dock 4-8 då Tranås satte ett frislag i matchens sista skälvande sekunder.

En stor eloge till alla åtta tjejer i Nässjö för en härlig kämparseger och underbar inställning. Vi skrev ju om ”Miraklet i Ale Arena” för ett tag sedan medan dagens tillställning numera går under namnet ”Bragden på Bredstorp”.

/Martin

Skridskoåkningen knäckte Skirö

Årets mest intensiva bandyvecka inleddes på onsdagskvällen då lokalkonkurrenten Skirö besökte Stinsen Arena för en match i F17-serien. Förutsättningarna inför matchen var glasklara. För Nässjö skulle en seger innebära säkrad serieseger och Skirö spelade för att komma ikapp Villa på andraplatsen.

Matchen började med ett ställningskrig där Nässjö försökte spela runt och komma med fart mot Skirö som i sin tur lyft laget och spelade med hög press mot våra spelare. Skirös taktik fungerade bra då deras fysiska spel stoppade de flesta Nässjöanfall men det gav inte heller upphov till några vassa anfall. Knappa kvarten in i matchen kunde ändå Victoria köra genom Skirös tufft spelande försvar och servera Agnes som inte gjorde något misstag.

Spelet fortsatte som tidigare och lagen tog ut varandra. Våra fartspelare körde fast då de hela tiden hade två till tre motståndare på sig men å andra sidan skötte sig vårt försvar utmärkt och avstyrde de få anfallsförsök som ändå kom. Kvitteringen kom dock tillslut då Bella Aronsson i Skirö tilläts komma till skott i favoritpositionen långt ut till höger.

Nässjö skulle dock åter ta ledningen. Ett par minuter innan halvtidsvilan kunde den för dagen helt fenomenala Kajsa Eriksson spela fram bollen till Wilhma som körde rakt genom försvaret och avslutade resolut.

Domare Lindgren hade knappt blåst igång halvleken innan Skirö fick hörna och Bella åter kunde kvittera genom att sätta bollen i nättaket. Skirö fortsatte med hög press och men Nässjös fina skridskoåkning gav ändå resultat då Wilhma åter kunde gå genom försvaret och avlossa sin under jullovet till perfektion förfinade bössa vilket åter gav oss ledningen. När sedan Victoria pricksköt en hörna från Agnes kändes det som att kvällen skulle kunna sluta angenämt för oss med blågula hjärtan.

Skirö tilläts dock reducera till 4-3 efter slarv i Nässjös försvar med dubbla dussinet minuter kvar och en viss nervositet smög sig på oss inför avslutningen. Nässjö fick då ett frislag i bra läge men bollen tog på försvaret och gick bak till liberon Moa som tog skott från nästan halva plan vilket resulterade i ett segervrål från oss. Matchen skulle få ett mål till innan ljusen släcktes i Stinsen. Nässjö fick straff med bara sekunder kvar och Sanna satte den säkert i nät men domare Lindgren dömde bort målet för någon regelvidrig överträdelse. Istället fick Skirö frislag och kunde spela fram bollen till en misstänkt offsidestående spelare som fastställde resultatet till 5-4.

Sammanfattningsvis fick vi se en jämn match såväl spelmässigt som målmässigt. Även utvisningarna var jämt fördelade. Nässjö fick tio minuter för en tackling medan Skirö drabbades av två utvisningar för de upprepade slag men utdelade. I hemmalaget var Elvira Eklund mycket nyttig med sitt energiska jagande runt Skirös backar och Kajsa Eriksson helt strålande med sin energi och sitt fantastiska spelsinne.

Imorgon tar vi nya tag mot Tranås!
/Martin