Sharing is caring (Rosabollen <3 Malmbäck)

Idag har Rosabollen lånat ut sin kompetens som matchfunktionärer till Malmbäcks IF under Stinsen Arena Cup som går av stapeln under helgen i just…ja, ni fattar, Stinsen Arena. Bandyvärlden är liten och det gäller att hjälpas åt när det finns möjlighet, därför befann sig Rosabollen i Stinsen Arena klockan 08:00 i morse då första matchen skulle gå av stapeln redan kl 09:00. Tillsammans med Christer Johansson, som anmält sig att arbeta som speaker även för IFK Nässjö i vinter, styrde vi upp förmiddagen galant, det är ordning och reda när två nuvarande och en före detta skollärare sköter spakarna.

Vi ville självklart visa vår välvilja under hela dagen och har således sett mycket underhållande bandy och mycket mindre underhållande bandy. Nu har vi landat i vårt andra hem hos bandymamma-bandyTina för att avnjuta en mindre tacobuffé tillsammans med familjen Gustafsson med tillägg av Vilma Josefsson från Söråker (ja vi dinerar med fienden ikväll).

Slutligen måste vi passa på att gratulera vår nummer 11 Sanna Gustafsson till att återigen ha blivit uttagen i F17-landslagstruppen.

En legend tackar för sig…

Fillan4
Förra IFK-omgången hade Fillan #3 på ryggen. Rosabollen hyllade henne vid en bortamatch hösten 2009. Matchen spelades mot AIK, IFK förlorade, domaren var mutad och Huddinge ”bandyarena” är troligen den sämsta arena vi någonsin bevistat.

Felicia Haegerstam har beslutat sig för att hennes bandykarriär är slut. Tekniskt sett är det ett sabbatsår som Felicia har beslutat sig för, men eftersom det antagligen är slutet för hennes karriär så kräver det att Rosabollen skriver någon form av minnestext över fröken Haegerstams karriär så som vi minns den.

Fillan dök upp på vår bandyradar redan 2005 när undertecknad blott var en novis inom bandyvärlden. Det var match mellan IFK Nässjö B-Jönköping/Waggeryd. Det var en ordentligt blåsig söndagseftermiddag på Skogsvallen och J/W var på besök för att möta IFK Nässjös B-lag, ja på den tiden hade vi B-lag. Jag var egentligen där för att kolla på en kompis lillasyster som vid den här tidpunkten huserade i IFK Nässjö, dock var det inte IFK jag tittade särskilt noga på den här eftermiddagen utan en totalt helvild tjej i rött och blått. Fillan for fram som ett ilsket åskväder och jag vill minnas att det förekom en ordentlig bröstvärmare på mittplan som fördröjde matchen med ett antal minuter. Jag minns också att jag sa till min bror som satt jämte mig att jag hoppades få se henne i Nässjös tröja i framtiden. På hösten samma år började Fillan gymnasiet i Nässjö för att gå bandgymnasiet och genom gemensamma vänner blev vi så småningom goda vänner.

Första bilden vi har på Fillan är från F17-finalen 2007.
Första bilden vi har på Fillan är från F17-finalen 2007.

Därefter hann Fillan även bli Jönköping/Waggeryds första målskytt i Allsvenskan när hon gjorde mål på Råslätts IP mot en av dåtidens giganter, Västerstrands AIK den 15:e november 2008.

Här möter Fillans J/W IFK på Råslätts IP. Matchen slutade 0-8.
Här möter Fillans J/W IFK på Råslätts IP. Matchen slutade 0-8.

Inför säsongen 2009-2010 skrev Fillan på för IFK Nässjö och Rosabollen jublade. Dock gjorde hon kanske inte det spelmässiga avtrycket i ett stjärnspäckat IFK Nässjö men hon blev likväl en publikfavorit på grund av sitt uppoffrande spel och sitt totala hjärta för sporten. När forna IFK Nässjö gick i graven i och med den totala spelarflykten 2011 (eller som jag benämner händelsen, det totala jävla mörkret) så valde Felicia att fortsätta sin karriär i Skirö AIK där det blev två säsonger innan hon återvände till Nässjö för att denna gång representera Nässjö IF.

Fillan fick spela SM-final 2010 och här står hon vid line-upen inför matchen flankerad av Mischa. Dagen kröntes av Rosabollens största klack någonsin. Kommer någon ihåg hur matchen slutade?
Fillan fick spela SM-final 2010 och här står hon vid line-upen inför matchen flankerad av Mischa. Dagen kröntes av Rosabollens största klack någonsin. Kommer någon ihåg hur matchen slutade?

Med sin rutin blev Fillan omedelbart en tongivande spelare och rivstartade sin andra sejour i Nässjö och gjorde genast avtryck både på och utanför planen. Spelmässigt gjorde Fillan riktigt fina säsongen under Nässjö IF-åren och blev bästa målgörare säsongen 12-13 och 13-14. Under året har Fillan återigen visat stort hjärta för dambandyn när hon var en av de bidragande faktorerna till att IFK Nässjö kunde ombildas när Nässjö IF valde att avsluta damsatsningen. Tyvärr har hennes uppoffrande spel haft stor påverkan på hennes kropp och vi vet att hon kämpat något enormt för att kunna fungera på bandyplan igen, vi har sett hur hon lidit och vi har lidit med henne. Därför tycker vi det är sorgligt men välbehövligt att Fillan väljer att lägga skridskorna på hyllan, för vem kommer inte sakna hennes stenhårda tacklingar som får motståndare som bevittnat tidigare tacklingar skjuta ut bollen till hörna i ren panik över att få se nummer 13 komma stormande emot dem.

Fillan5
Bild från IFK-kalender. Foto Hedvig Simonsson.

Det här har varit ett sentimentalt och lätt sorgligt inlägg vilket är olikt oss, som en avslutning riktar vi oss direkt till dig Fillan. Rosabollen är evigt tacksamma för att vi har fått följa dig land och rike runt och fått se dig tackla, åka och skjuta med större hjärta än någon annan spelare som representerat Nässjö både i formen av IFK och NIF. Så återigen Fillan, stort tack för ditt engagemang och lycka till i framtiden. Vi hoppas få se dig i Stinsen Arena och du är ytterst välkommen till speakerbåset där kaffet alltid står redo för dig.

//Martin (foto) och Fredrik (text)

Vi tog femteplatsen i World cup!

Matchen om femteplatsen spelades mellan finska Wiipurin Sudet och vårt kära IFK Nässjö. Matchstarten blev en kvart tidigare än beräknat då Wiborgs vargar från Villmanstrand hade bråttom till båten som skulle ta dem hem till De tusen sjöarnas land.

Inledningsvis kändes IFK-spelarna något slitna och de senaste dagarnas myckna matchande verkade ta ut sin rätt. Laget hade pratat om att avsluta snyggt och inte ge sig förrän turneringen var över men de tunga benen gjorde det till en riktig kamp. Finskorna jobbade på bra och det mesta spelet hamnade på IFKs halva men försvaret gjorde ännu en stormatch och höll rent framför Ebba. En som gjorde sin bästa match på mycket länge var Emma Lindberg-Nilsson som stoppade motspelare på löpande band och de som försökte komma förbi en gång gjorde inga nya försök efter att ha gått i isen.

Ju längre spelet pågick desto mer ordning blev det i nässjöspelet och i den tjugonde minuten fick vi en hörna som Lisa slog in till Sanna som fick praktträff och 0-1 var ett faktum. Våra tjejer fick energi av målet och bara fyra minuter senare var det dags igen. Wilhma petade ett frislag till Victoria som klippte på med den bergströmska kanonen och ännu en fast situation resulterade i mål.

I andra halvlek drabbades Nässjö av en utvisning och Wiipurin utnyttjade situationen direkt och reducerade till 1-2 med ett skott i bortre burgaveln. Bara fyra minuter senare var det också kvitterat efter att finskorna brutit in framför mål. Ebba räddade förstaläget men fick inte tag i bollen och på returen var motspelarna hetare och fick in nystanet i nätet.

Sista minuterna kändes ovissa men våra tjejer tänkte inte ge sig och med nio minuter kvar tog sig Bella fram till skottläge, avlossade bössan och placerade bollen i mål! Rosabollen skanderade stolt hennes namn och fick åtminstone ett par plankor på läktaren att svikta lite under våra ystert hoppande kroppar.

När slutsignalen ljöd efter några svettiga minuter kunde vi stolt notera att IFKs första framträdande slutade med en formidabel succé vilket inte så många ens hade vågat tro för bara några dagar sedan. Vi på läktaren får tacka för en väl genomförd turnering, härlig underhållning samt mycket fin bandy! Bra jobbat tjejer!

/Martin och Fredrik

Västerås besegrades i sista gruppspelsmatchen

I IFKs sista gruppspelsmatch stod Västerås för motståndet. Förutsättningarna var glasklara, vid vinst skulle vi få spela match om femtepris medan förlust skulle leda till match om sjundepris.

Första minuterna av matchen kändes Nässjö oorganiserat och helt utan struktur. När tjejerna sedan tog tag i taktpinnen och satte press på VSKs försvarslinje började det hända grejer. Ju mer IFK snurrade i anfallszonen desto mer frustrerade blev motståndarna och tillslut drogs Bella ner framför målet och domaren blåste straff. Sanna stegade fram och satte säkert bollen i nätmaskorna fram till 0-1 i sjunde matchminuten!

Bara två minuter senare var det dags igen och den här gången var det Emelie som åkte sig fri och kallt satte bollen innanför stolpen i bortre gaveln. På läktaren var lyckan stor och vi hyllade effektiviteten då våra relativt få avslut på mål ändå resulterade i mål. Innan halvleken var slut hann Sanna också skjuta VSK-skutan ytterligare i sank efter att Emelie hade spelat  fram bollen.

I andra halvlek böljade spelat fram och tillbaka utan allt för stora målchanser. Energin avtog från båda lagen och halvlekens enda mål gjordes i 49e minuten då VSK fick in en hörna bakom Ebba som återigen gjorde en stabil insats. Hennes riktigt långa utkast kan bli ett fint anfallsvapen framöver. Hela laget får också beröm för omladdningen efter AIK-matchen och vi känner att stämningen i truppen är på topp inför avslutningen i morgon.

Resultat innebär att vi spelar vår sista match vid 14:00 på söndagen mot Wiipurin Sudet från Finland. Matchen gäller en slutlig placering som femma eller sexa.

För första gången under helgen fick vi också lite motstånd på läktaren. Några tappra Västeråsare tog upp kampen i början av matchen och de jobbade på riktigt bra men allt eftersom IFK tog över slaknade deras intresse likt en slanggurka i öknen. Vi tackar ändå för matchen.

Nu är klockan 00:36 och Rosabollen ska ta sig an dagens fjärde omgång disk. De här brudarna äter verkligen som hästar!

0-6 men vi är bäst ändå!

Efter en hektisk morgon begav vi oss i lånad bil (tack Annika L) ner till arenan för att beskåda en klassisk sammandrabbning mellan AIK och IFK Nässjö. Det har varit heta bataljer mellan de båda föreningarna under åren, och vi var fullt medvetna om att eventuell klasskillnad mellan föreningarna kunde lysa igenom. Dock gjorde våra tjejer en ordentlig insats och genom hårt slit och fantastisk kämpaglöd höll de ner siffrorna under första halvlek och AIK gjorde bara ett mål och det kom i den 19:e minuten efter en retur från en helt fenomenal Ebba Fridlund.

Tjejerna spelade riktigt fint och visade prov på härlig skridskoåkning, fint passningsspel och när det behövdes rejält och fysiskt spel, våra östgötska vänner Emelie Åkerlund och Wilhma Lindholm stormade fram på offensiv planhalva som Östgötapendeln när den försöker fly ner till Nässjö.

I andra halvlek fortsatte tjejerna att jobba hårt och Ebba i målet radade upp fantastiska räddningar och hon visade verkligen vem som var boss på planen. Sara Levén fick idag husera på mittfältet och det gjorde hon med den äran. Trots riktigt hårt jobb från laget rann det iväg i andra halvek och slutresultatet skrevs till missvisande 0-6. Eftersom Rosabollen är känt för att vara något enögda (DET ÄR JU VÅRT JOBB) tänker vi sammanfatta det med att tjejerna gör en riktigt fin insats och våra nyförvärv Anna-Maja Blom, Lisa Enström och Gabriella Aronsson ser allt mer varma ut i kläderna. Avslutningsvis måste vi säga att laget passar ordentligt bra i rosabollenmatchtröjor.

Ikväll avslutas gruppspelet med match mot Västerås vid 21:30.bild-8

Andra WC-matchen gav första segern

IFKs andra match spelades mot Härnösands AIK klockan 21:30 i Edsbys Bandykyrka.

Redan i den tredje minuten tog IFK tag i taktpinnen då Lisa revs ner i straffområdet och domaren signalerade för straff. Födelsedagsbarnet Sanna stegade fram till straffpunkten och när domaren tillslut blåste igång spelet smackade Sanna i bollen och gjorde IFKs första mål efter nystarten. Målskyttet fortsatte sedan med att Wilhma gjorde 2-0 på ett skott sedan Emelie passat fram bollen och 3-0 kom på ännu en straff som Sanna dundrade in i maskorna bakom HAIKs målvakt strax innan halvtidsvilan.

I andra halvlek lossnade hörnskyttet och vi fick flera tillfällen att jubla. Först var det Sanna som slog in en hörna till Emelie som i sin tur fick bollen i mål. Därefter fick Victoria på en riktig praktträff efter att Lisa slagit in bollen och nystanet borrade upp sig i nättaket. Wilhma hade fått upp farten rejält och oroade ständigt HAIKs försvar genom sin fina skridskoåkning. Tillslut tröttnade försvaret och efter ett regelbrott i straffområdet fick IFK sitt tredje straffslag för kvällen. Victorias skott räddades av målvakten men Vickan var snabbt framme och tog vara på returen på bästa sätt. Aftonens målskytte avslutades då Ebba snabbt slängde iväg bollen till Emelie som åkte sig fri och snyggt kunde fastställa slutresultatet till 7-0 i blå-vit favör.

Jämfört med den första matchen var det här en mycket mer tilltalande tillställning. Det var fart och fläkt och stundom riktigt bra spel. I Nässjö hade man stuvat om positionerna en hel del och det visade sig vara ett smart drag. Maja skötte platsen längst bak i försvaret alldeles utmärkt och den framflyttade Sara fick en offensivare roll på mittfältet vilket verkade passa henne som handen i bandyhandsken. I offensiven visade både Wilhma och Emelie gamla mästartakter samtidigt som Lisa Enström och Bella Aronsson gladde oss med stark skridskoåkning och fin teknik. Med lite finputsning inför fortsättningen kan det bli riktigt bra. Till och med Kenny verkade nöjd när han efter matchen dök upp i Missionskyrkan och frossade i nybakade chokladbollar.

Imorgon avslutas gruppspelet med matcher mot AIK och Västerås.

God natt och förhoppningsvis på återhörande hälsar ett hest Rosabollen

Premiärmatch mot Ryssland

Inledningsmatchen i World Cup spelades mellan ryska hopplockslaget Rekord Irkursk och IFK Nässjö. För första gången sedan SM-semifinalen 2011 skulle vi äntligen få se vårt älskade IFK spela igen.

Första halvlek hängde våra tjejer med riktigt bra men det var Irkutsk som tog ledningen i sjunde minuten. Även om spelet mest rörde sig på vår halva av den ojämna isparketten stod tjejerna upp bra och styrde ut de ryska spelarna mot kanterna. Ryskorna fick en straff i elfte minuten men den smet utanför Ebbas stolpar och målburen slapp sedan påhälsning till den tjugonde minuten då den fjärde ryska hörnan hamnade i maskorna.

Efter den korta pausen tog dock Irkutsk över allt mer och det märktes att laget var snäppet starkare än vårt IFK. Det hade ju varit konstigt om skillnaden inte hade märkts då det ryska laget var i stort sett identiskt med det ryska landslaget. Nässjö drog på sig tre utvisningar medan ryskorna satte sju mål. Till exempel gjorde Tatiana Gurinchik hela sex mål och gamla Nässjöbekantingen Kicki Sigfridsson smällde in en riktig kanon i nättaket. Även Galina Mikhaylova gjorde en bra match med sin fina skridskoåkning. I IFK jobbade Ebba riktigt bra i målet och tack vare henne slutade matchen 0-9.

För att sammanfatta premiären kan man ändå säga att Nässjötjejerna gjorde en godkänd debut mot ett starkare lag. Det var inte den här matchen som skulle vinnas men det var en bra uppvärmning inför fortsättningen. Isen höll inte högsta klass och rapporteringen på FIBs websida stämde bara ibland. Målskyttarna hämtades troligen med någon slumpfunktion, utvisningarna dubblerades och det var allmänt rörigt med domsluten.

Vi hoppas det blir bättre vid 21:30 då det är dags för match mot Härnösands AIK.

Vi hörs!

Och det blev afton och det blev morgon det blev morgon den första dagen…

Efter en hektisk vecka med mycket förberedelser rullade så bussen äntligen från Skogsvallen vid 17:00 på torsdagseftermiddagen. Efter stopp i Eksjö, Tranås och Mjölby var alla ombord och en lång bussresa tog vid. Säsongen 15/16 var äntligen igång och lyckan var total efter det senaste halvårets turbulenta bandykänsloliv.

Resan i sig förflöt utan större bekymmer och strax innan vi nådde matstoppet i Ludvika höll Fillan i ett populärkulturellt melodikryss som roade den lilla skaran i bussen. Fillan är en folkbildare av rang och hennes klurigheter vet inga gränser. Bli inte förvånade om hon en dag står som utbildningsminister eller håller i PROs onsdagsbingo i Vaggeryd.

Slutdestinationen Edsbyn nåddes vid halv ett på natten och vi kunde inkvartera oss i Missionskyrkans mycket rymliga lokaler. De flesta var lättvaggade och snart rådde lugnet åter över Byn. Kort och gott mådde vi alla som kungligheter på stadsbesök i Bandyns rike.

Fredagsmorgonen kom och de flesta vaknade av skönsång då Sannas 16-årsdag firades med buller och bång, frukosten intogs efter en majestätisk insats av Martin då övriga matansvariga inte var särskilt morgonpigga. Efter att laget ägnat sig åt matchgenomgång och Rosabollen helt invaderat köket för att förbereda dagens lunch och middag så är det snart dags att bege sig bort till Svenska Fönster Arena för att se öppningsmatchen i World Cup Women som ska stå mellan IFK Nässjö och Record Irkutsk.

Vi återkommer efter matchen!

Forza IFK!