En legend tackar för sig…

Fillan4
Förra IFK-omgången hade Fillan #3 på ryggen. Rosabollen hyllade henne vid en bortamatch hösten 2009. Matchen spelades mot AIK, IFK förlorade, domaren var mutad och Huddinge ”bandyarena” är troligen den sämsta arena vi någonsin bevistat.

Felicia Haegerstam har beslutat sig för att hennes bandykarriär är slut. Tekniskt sett är det ett sabbatsår som Felicia har beslutat sig för, men eftersom det antagligen är slutet för hennes karriär så kräver det att Rosabollen skriver någon form av minnestext över fröken Haegerstams karriär så som vi minns den.

Fillan dök upp på vår bandyradar redan 2005 när undertecknad blott var en novis inom bandyvärlden. Det var match mellan IFK Nässjö B-Jönköping/Waggeryd. Det var en ordentligt blåsig söndagseftermiddag på Skogsvallen och J/W var på besök för att möta IFK Nässjös B-lag, ja på den tiden hade vi B-lag. Jag var egentligen där för att kolla på en kompis lillasyster som vid den här tidpunkten huserade i IFK Nässjö, dock var det inte IFK jag tittade särskilt noga på den här eftermiddagen utan en totalt helvild tjej i rött och blått. Fillan for fram som ett ilsket åskväder och jag vill minnas att det förekom en ordentlig bröstvärmare på mittplan som fördröjde matchen med ett antal minuter. Jag minns också att jag sa till min bror som satt jämte mig att jag hoppades få se henne i Nässjös tröja i framtiden. På hösten samma år började Fillan gymnasiet i Nässjö för att gå bandgymnasiet och genom gemensamma vänner blev vi så småningom goda vänner.

Första bilden vi har på Fillan är från F17-finalen 2007.
Första bilden vi har på Fillan är från F17-finalen 2007.

Därefter hann Fillan även bli Jönköping/Waggeryds första målskytt i Allsvenskan när hon gjorde mål på Råslätts IP mot en av dåtidens giganter, Västerstrands AIK den 15:e november 2008.

Här möter Fillans J/W IFK på Råslätts IP. Matchen slutade 0-8.
Här möter Fillans J/W IFK på Råslätts IP. Matchen slutade 0-8.

Inför säsongen 2009-2010 skrev Fillan på för IFK Nässjö och Rosabollen jublade. Dock gjorde hon kanske inte det spelmässiga avtrycket i ett stjärnspäckat IFK Nässjö men hon blev likväl en publikfavorit på grund av sitt uppoffrande spel och sitt totala hjärta för sporten. När forna IFK Nässjö gick i graven i och med den totala spelarflykten 2011 (eller som jag benämner händelsen, det totala jävla mörkret) så valde Felicia att fortsätta sin karriär i Skirö AIK där det blev två säsonger innan hon återvände till Nässjö för att denna gång representera Nässjö IF.

Fillan fick spela SM-final 2010 och här står hon vid line-upen inför matchen flankerad av Mischa. Dagen kröntes av Rosabollens största klack någonsin. Kommer någon ihåg hur matchen slutade?
Fillan fick spela SM-final 2010 och här står hon vid line-upen inför matchen flankerad av Mischa. Dagen kröntes av Rosabollens största klack någonsin. Kommer någon ihåg hur matchen slutade?

Med sin rutin blev Fillan omedelbart en tongivande spelare och rivstartade sin andra sejour i Nässjö och gjorde genast avtryck både på och utanför planen. Spelmässigt gjorde Fillan riktigt fina säsongen under Nässjö IF-åren och blev bästa målgörare säsongen 12-13 och 13-14. Under året har Fillan återigen visat stort hjärta för dambandyn när hon var en av de bidragande faktorerna till att IFK Nässjö kunde ombildas när Nässjö IF valde att avsluta damsatsningen. Tyvärr har hennes uppoffrande spel haft stor påverkan på hennes kropp och vi vet att hon kämpat något enormt för att kunna fungera på bandyplan igen, vi har sett hur hon lidit och vi har lidit med henne. Därför tycker vi det är sorgligt men välbehövligt att Fillan väljer att lägga skridskorna på hyllan, för vem kommer inte sakna hennes stenhårda tacklingar som får motståndare som bevittnat tidigare tacklingar skjuta ut bollen till hörna i ren panik över att få se nummer 13 komma stormande emot dem.

Fillan5
Bild från IFK-kalender. Foto Hedvig Simonsson.

Det här har varit ett sentimentalt och lätt sorgligt inlägg vilket är olikt oss, som en avslutning riktar vi oss direkt till dig Fillan. Rosabollen är evigt tacksamma för att vi har fått följa dig land och rike runt och fått se dig tackla, åka och skjuta med större hjärta än någon annan spelare som representerat Nässjö både i formen av IFK och NIF. Så återigen Fillan, stort tack för ditt engagemang och lycka till i framtiden. Vi hoppas få se dig i Stinsen Arena och du är ytterst välkommen till speakerbåset där kaffet alltid står redo för dig.

//Martin (foto) och Fredrik (text)