Guldfinalen!

Söndagen den 8e mars var dagen på allas läppar. Skulle den norska dominansen i Vasaloppet brytas? Skulle den Internationella Kvinnodagen uppmärksammas över huvud taget? Skulle NIFs F17-lag försvara sitt SM-Guld? Frågorna var många men svaren skulle komma!

Direkt på avslag i den för oss högintressanta bandymatchen gav Agnes bollen till Julia som i sin tur direkt passade bollen vidare till Victoria. Vart Victorias förkylning och krasslighet hade tagit vägen vet jag inte men i full fart kryssade sig Vickan in i straffområdet, rundade målvakten och satte bollen i mål efter 16 sekunder! En perfekt start på matchen, en bra start på dagen och en god föraning av vad som komma skulle!

Stärkta av det tidiga ledningsmålet trummade våra tjejer på direkt vilket fick HAIK ur balans. Nässjö i allmänhet och Agnes i synnerhet stressade varje försök från HAIK att bygga upp spelet och det gjorde att misstagen kom. När man skulle spela hem bollen för att börja om missade man bollen och NIF fick en hörna. Julia gled ut till flaggan och skjutsade in bollen framför mål där Sanna sköt bollen i ruset men själv kunde sprätta in returen och sträcka händerna mot det av fisk osande innertaket i Behrn Arena.

Agnes slet och jobbade hela tiden över stora delar av planen och när hon kom fri i tionde minuten fann HAIK-försvaret ingen annan utväg än att lite väl regelvidrigt dra ner henne och domaren dömde straffslag. Victoria placerade sig på tolvmeterspunkten, laddade kanonen och klippte till men den patenterade Bergströmträffen infann sig inte samtidigt som duktiga Minna Norrgrann i målet var med på noterna och räddade bollen.

Efter knappt halva första halvlek stal Kajsa bollen från en motspelare och spelade till Sanna som i sin tur passade Julia. Fröken Norrman som verkligen hade en bra dag tittade upp och lade fram en genial passning som helt friställde Victoria på vägen mot mål. Vickan väntade kallt ut målvakten, gled retsamt lätt förbi och kunde i triumf näta för andra gången i finalen.

I den 27e minuten fick Härnösand iväg sitt första riktiga skott på mål men Ida Z i målet kunde enkelt greppa bollen men i situationen efter blev det något missförstånd i försvaret och Moa Nyberg kunde reducera för norrländskorna. Nässjöspelarna slickade dock såren fort och bara några minuter senare jobbade Elvira bra och jagade försvaret så att de åter tappade boll och vi fick en hörna. Julia slog in bollen och den här gången funkade Bergströmsläggan vilket resulterade i ett hårt och välplacerat skott i trakterna av målvaktens vänstra kryss samt 1-4 på resultattavlan.

Tranås outtröttliga bidrag till laget, Agnes Sundell, fortsatte sitt uppdrag att likt en sötsugen geting surra runt de allt tröttare sockertopparna i HAJK-försvaret vilket åter gav resultat. Agnes ångade på utmed vänsterkanten och väl nere vid kortlinjen slog hon in bollen mot straffpunkten där Victoria dök upp men bollen täcktes ut till hörna. Precis som tidigare tog Julia hand om hörnan och slog in den till Sanna men hennes skott tog i ruset vilket Wilhma tyckte var precis perfekt för där dök hon upp och kunde hon slå in returen fram till 1-5.

Innan vi fick vila våra inte allt för slitna matchnerver i halvtidsvilan skulle det komma ännu ett mål från våra blågula tjejer. Passningsgeniet Julia kämpade till sig bollen på högerkanten och spelade in till Victoria som fick både ett och två lägen med målvakten innan den rosa bollen hamnade i nätet med ett par minuter kvar av halvleken.

Efter en riktigt bra första halvlek kom tjejerna ut och bevakade sin ledning vilket ledde till en något lugnare andra halva av matchen. Härnösandspelarna hängde inte riktigt med och började spela onödigt mycket skogshuggarbandy vilket inte uppskattades av domaren och som mest satt tre röda spelare på botbänken för att sona sina synder.

När Agnes åter drogs ner i straffområdet dömdes det ånyo straff och den här gången var det Sanna som fick chansen. Duktiga Minna i målet gick åt rätt håll men skottet satt ändå otagbart ute vid stolpen vilket utökade NIFs ledning till 1-7. Trots att domaren blåst straff två gånger satsade norrländskorna på ett hattrick och fick Sanna att gå i isen när hon var på väg igenom mot målet. Ännu en straff och nu tänkte sig Victoria och Sanna en grym variant men tyvärr gick någon över linjen lite för tidigt och försöket blåstes av.

Med kvarten kvar av matchen kom finalens snyggaste mål signerat Wilhma Lindholm. Sanna tog ett snabbt frislag, gav bollen till Julia som i sin tur passade Wilhma ett par meter in på egen planhalva. Den östgötska skridskovirtuosen visade upp sin vackra åkning, rak i ryggen som en småländsk fura och det såg retsamt lätt ut när hon accelererade från motståndarna, höjde klubban och fick på ett riktigt praktskott som satte punkt för målskyttet i finalen.

Sammanfattar vi matchen så gjorde försvaret en riktigt bra match. Ett ynka litet mål i baken kan vi leva med. Maria Sundberg var tillbaka och visade att hennes ofrivilliga vila inte tagit bort spelsinnet. Signe, Emma och Linn jobbade prickfritt på sina positioner och höll anfallarna på behörigt avstånd från vår nyfunna supermålis från Målilla.

Offensivt funkade spelet också bra och åtta mål i en final är riktigt vasst. Victoria satte fyra mål medan Sanna och Wilhma gjorde två var. Julia stod för hela fyra assist men var inblandad i ännu fler medan Kajsa och Agnes gjorde mycket av grovjobbet som gav kamraterna alla lägen.

Laget hade inte varit komplett utan ytterligare tre spelare som alla gjorde riktigt bra ifrån sig. Elvira som förtjänstfullt jagade på topp och sånär fick klubban på en elegant passning som hade gjort henne helt fri. Hennes energi verkade aldrig ta slut vilket irriterade motståndarna. Clara Bergstrand gjorde en av sina bästa matcher på defensiva mittfältet och spelade stabilt matchen igenom. Minst och sist i genomgången måste vi också hylla slitvargen Ida G som åter gjorde en präktig insats. Hennes förmåga att dyka upp på rätt ställen vid rätt tillfällen är numera legendarisk långt utanför Bredstorp.

Vi som stod vid sidan och fick uppleva denna euforiska söndag tackar och bockar för uppvisningen. Tack för en otroligt trevlig säsong med massor av oförglömliga minnen. Tjejer, ni är fantastiska!

/Martin
(Norge vann tydligen Vasaloppet två gånger om och Kvinnodagen märkte vi inte av men vem tjyven bryr sig när man får NIF-tårta av Nisse-ordförande och självaste Aktiestinsen en mulen söndagskväll i mars.)

En reaktion på “Guldfinalen!”

  1. Rosa Bollen, dvs Martin och Fredrik,saknades mycket fast min snälla syster hävdar att hon hört mig…

Kommentarer inaktiverade.