USA överraskade Finland

I den andra matchen under premiärdagen möttes USA och Finland. USA började riktigt piggt och spelade bollen fint mellan sig. Visst kunde man se att tjejerna har sina rötter inom hockeyn men deras bandyversion av hockeybockey var ändå underhållande och gav dem ett stort bollinnehav. Skotten imponerade inte men däremot klubbtekniken som stundom var bländande!

Det var ändå Finland som tog ledningen då Miisa Klemola satte fart och snyggt kryssade sig fram till mål och slog in bollen. Det skulle visa sig att just snabba omställningar via Klemola skulle vara finskornas vassaste vapen för kvällen. USA lät inte huvudena hänga utan fortsatte spela boll med fart och fläkt. Man byggde upp spelet på mittplan och passade sig fram och in i straffområdet där någon placerade sig nära målet och försökte få in bollen den vägen då skotten inte verkade vara deras styrka. Det var också via ett sådant klappklappspel som reduceringen kom. Siri Hanson kunde slå in 1-1 på Madysen Palmers pass och plötsligt var det helt jämt igen.

I slutet av första halvlek kom dock ett nytt ledningsmål för Finland då den snabba Miisa Klemola snappade upp ett felpass i det amerikanska försvaret och säkert avslutade med 1-2 i halvtid som resultat. Temperaturen hade nu sjunkit ordentligt och vi gissade att det nog var närmare -20 grader. Ska väl tilläggas att vi menar Celciusgrader eftersom det är så civiliserade människor mäter temperatur tillika det enda system vi rår på.

I andra halvlek kunde Finland göra 1-3 efter stök framför USAs mål där målvakten först räddade men returen sattes i mål av Sara Huhtaniska. Finskorna fortsatte att surra i offensivt straffområde och vid ett tillfälle körde två av dem ihop och föll över en amerikanska vilket resulterade i straff för Finland. Från vårt håll såg det märkligt ut men vi kanske missade något. Straffen satt stenhårt i stolpens insida men resulterade inte i något mål.

Sista delen av matchen får betecknas som the Isabel Bianchi show. Först kom ett inspel framför mål som målvakten räddade men som Bianchi kunde stöta in returen på. Därefter satte hon full fart och efter en snygg genomåkning kunde hon också sätta kvitteringen till 3-3. Med några minuter kvar av matchen bröt sedan Annika Duryea ett uppspel och när Finlands sista försvarare fick ett felskär kunde Isabel Bianchi sätta segerbollen i mål.

Efter slutsignalen var lyckan total i det amerikanska laget medan finskorna inte såg helt nedslagna ut. Rosabollen fick äran att åka med finskorna tillbaka till hotellet och stämningen i bussen var det inget fel på så vi tror att de kommer igen i morgon fulla med energi och spelglädje.

I morgon är det tidig uppstigning och avfärd för att se de sista fyra gruppspelsmatcherna.