Semifinal Ryssland mot Finland

Fredagsmorgonen var riktigt kylig och redan 09:00 startade den första semifinalen mellan Ryssland och Finland. Ryskorna hade gått obesegrade genom turneringen medan finskorna hade fått stryk i alla matcherna men ändå var det Finland som öppnade starkast. Efter några minuters spel var det bara Tatiana Kurnosova i målet som hindrade finskorna från att ta ledningen då hon upprepade gånger stoppade bollen när motståndarna pressade på.

Ju längre matchen gick desto mer kom ryskorna igång och efter knappa kvarten kom också ledningsmålet efter en tilltrasslad situation i det finländska straffområdet. Det var Alena Starovoytova som åter höll sig framme och kunde peta in bollen. Strax efteråt samspelade sig  E Kedrova/Shirokova in i straffområdet och ordnade en straff när de väl bryskt stoppades. Finlands duktiga målvakt Ida Estlander visade mästarklass och gjorde en riktig superräddning vilket höll finskorna kvar i matchen.

2-0 kom ändå sedan Nikitina passat fram Shirokova som med lite tur fick in bollen i mål. Precis när matchen höll på att rinna dem ur händerna fick Finland ny energi och började utmana det ryska försvaret. Miisa Klemola gjorde några riktigt starka soloräder och lyckades skapa rum för Jenny Isaksson som med ett backhandskott kunde reducera till 2-1. Inte nog med det, när Finland drog iväg en långboll från eget straffområde på ett frislag blev Klemola neddragen i straffområdet och domaren dömde straff. På straffslaget visade Jenny Isaksson åter klass och kvitterade lite oväntat ryskornas ledning till 2-2. Halvleken avslutades med att Miisa Klemola fortsatte oroa ryskorna så till den grad att de bestämde sig för att stoppa henne för gott. Efter ett bryskt överfall fick hon utgå och hon spelade inte mer under matchen.

Andra halvlek var bara minuten gammal när ryskorna satte högsta fart och Kristina Mashinskaya kunde slå in bollen efter lite stök i straffområdet. Ett par minuter senare var det dags igen när Kuznetsova fint spelade in bollen till Shirokova som väl placerad framför mål kunde slå in 4-2. Finland saknade sin snabbskrinnande Klemola och fick inte alls samma tryck mot ryskorna som i första halvlek. Istället kunde Kuznetsova få iväg en långboll som helt friställde Starovoytova som enkelt placerade bollen i mål.

Matchen blev allt grinigare och domarteamet hade fullt upp på planen. Finland fick en straff men missade målet och när Ryssland strax därefter också fick en straff visade Estlander åter klass och räddade bollen. Sista fem minuterna trummade ryskorna på ordentligt och kunde göra tre mål. Först genom Starovoytova, sedan genom A Kedrova och tillslut genom Starovoytova igen. Samtliga mål assisterades av Nikitina som gjorde en riktigt bra match.

Ryssland tog sig alltså inte oväntat till final men Finland stod upp bra, speciellt i första halvlek.

Snart är det dags för Sverige i semifinal!!!