Semifinal Sverige mot USA

I tjugogradig kyla skrinnade våra blågula hjältinnor in på den knarrande isen för att åter ta sig an USA, den här gången i en kamp om en finalplats. Vår vän Steve Jecha på den amerikanska bänken meddelade att han utan framgång sökt Tonya Harding för att få hjälp inför matchen samt att hans förråd av iPhone 6 hade reducerats betänkligt efter hårda förhandlingar med ryskorna. Dock visade hans muntra uppsyn att han snarare är en skämtare av rang än en manipulativ ”troublemaker” och vi kände oss inte oroliga inför drabbningen.

Sverige tog kommandot redan i den fjärde minuten då Maja Odén kunde få in bollen efter lite stök i det amerikanska straffområdet. Sverige fortsatte sedan att pressa på och Matilda Plan var ett ständigt orosmoment för hemmaspelarna. Efter knappa kvarten kom hon igenom men USAs målvakt kunde rädda till en resultatlös hörna och i den 26e minuten hade nämnda Plan också ett skott klockrent i stolpen. Efter att Bella Aronsson hade passat fram Plan kunde hon dock tillslut köra slalom mellan de blåröda rundningsmärkena och prydligt lägga in 2-0 till Sverige.

Ytterligare någon minut senare fick svenskorna hörna och Maja Odén skickade fram bollen till vår egna Sanna Gustafsson som på typiskt Fredriksdalsmanér utökade ledningen till 3-0 och vi fick fira en stabil ledning i halvtid.

Andra halvlek blev aldrig spännande men vi imponerades av amerikanskornas inställning. De kämpade och jobbade hela matchen även om målen trillade in i deras mål då och då. Först var det åter en hörna som gav resultat då Odén slog inbollen till Sanna som sköt och på returen dök Bella Aronsson upp och satte bollen i mål. Med dryga kvarten kvar stal Agnes Ögen bollen på offensiv planhalva och kunde runda målvakten och lägga in 5-0. Bara minuten senare slog Kajsa Ericsson ett snabbt frislag fram i banan till Ida Friman som fri med målvakten avslutade säkert och kunde fira sitt andra mål i turnéringen.

I slutet av matchen kom även 7-0 då Sanna passade fram Julia Norrman som gjorde mål och 8-0 efter att Jenny Karlsson assisterat Agnes Ögren.

Sverige var helt klart det bättre laget och vann rättvist matchen även om USA ska ha en stor eloge för inställning, kämparanda och spelglädje.

Author: Martin