Sverige hade inga problem med värdnationen

Den sista gruppspelsmatchen i årets VM spelades vid 19:00 på John Rose Oval i Minneapols i sträng kyla. Hade vi bara hittat kvicksilvret hade vi kunnat konstatera att det säkert var närmare tjugo grader kallt och därtill en svag vind som ytterligare ökade på kyleffekten. Som tur värmde Sveriges spel mer än de tidigare matcherna då man nu spelade betydligt mer stabilt och med bra fart. Kanske var det ett resultat av vissa omändringar i laguppställningen eller så hade nerverna äntligen släppt, vad vet jag?

Första halvlek bjöd på tre mål och samtliga kom från svenska klubbor. USA kämpade på bra men räckte inte riktigt till mot våra tjejer även om de försökte spela bandy hela matchen. 0-1 kom till efter att Jenny Stadin bökat framför mål och domaren blåste straff i samma ögonblick som bollen korsade mållinjen vilket fick den gröne rättskiparen att ändra sig och döma mål.

En liten stund senare fick Maja Odén fram bollen till Sanna Gustafsson som fick på en riktig pärla och USAs målvakt kunde bara titta på när bollen for förbi henne och in i mål. Även 0-3 var ett fint skott men den här gången var det Agnes Ögren som skickade iväg bollen och spikade halvtidsresultatet med bara minuten kvar.

I andra halvlek fortsatte Sverige att dominera händelserna och åter kunde Sanna Gustafsson göra mål på ett välplacerat skott efter pass från Matilda Plan. Matilda nöjde sig inte med att bara assistera utan ville själv komma med i målprotokollet och bara minuten senare gick ett av hennes skott i mål.

Matchen avslutades som den började nämligen genom att Jenny Stadin gjorde mål. Den här gången gick hon själv runt försvaret och tog sig in genom straffområdet innan bollen fick respass till nätmaskorna.

Resultaten i matcherna innebär att morgondagens semifinaler spelas mellan Ryssland och Finland vid 09:00 lokal tid och mellan Sverige och USA 11:00. Ni som av någon outgrundlig anledning inte är på plats i Minnesota utan sitter hemma i Svedala får lägga på sju timmar på starttiderna vilket innebär 16:00 och 18:00.