Snökaos och serieseger

Tidigt på lördagsmorgonen satte vi oss i bussen utanför Stinsen arena för vidare färd mot Karlstad och seriefinalen mot Västerstrands AIK. Efter stopp i Jönköping och Skövde för att plocka upp spelare rullade vi vidare över den västgötska myllan i tilltagande snöfall. Fillan underhöll med ett fantastiskt allmänbildande Vaggerydsquiz och stämningen var på topp. Väl framme i Karlstad vräkte snön ner men vi satte oss i caféterian och inväntade drabbningen.

Vaktmästarna körde med traktorerna så att snön yrde men isen var i knappt spelbart skick när domarens pipa ljöd över betongkolossen. Det var parodi på bandy när lagen försökte få bollen att rulla i den flera centimeter djupa snön. Redan i nionde minuten kolliderade en VAIKare med Ebba i målet och vi höll andan innan Ebba var på benen och fortsatte matchen.

I tjugoandra minuten fick VAIK ett frislag som retligt letade sig in bakom Ebba och 1-0 var ett faktum. Lagen kämpade på i snöyran men något spel var det inte tal om. Flera gånger såg man spelare stapla omkring på den tjocka sörja som låg över isen och det gick snabbare att traska fram än att försöka åka skridskor.

I fyrtioförsta minuten tvingades NIF till ett målvaktsbyte då Ebbas skada satte stopp för vidare spel. Troligtvis var det en blödning i en muskel som gjorde att känseln försvann i fingrarna. Då vi inte hade någon reserv fick Söder byta om och hoppa in mellan stolparna. En stor eloge till henne för dagens insats! Stabila ingripanden, härliga räddningar och bra utkast gjorde att vi inte var ett dugg oroliga trots Ebbas frånvaro. I försvaret jobbade Ida Lord riktigt bra och höll rent framför vikarien. Halvleken ”spelades” klart och vi tog paus i riktig motvind.

Tio minuter in i andra halvlek kunde NIF äntligen kvittera till 1-1 efter att Cajsa slagit in en retur från VAIKs målvakt. Det var helt plötsligt helt annan fart på matchen. Snön hade avtagit rejält och isen var betydligt mer spelbar vilket gynnade Nässjös skridskostarka lag. Janina och Elin klev upp och jobbade stenhårt vilket gjorde att vi fick ett ordentligt spelövertag resten av matchen.

Nässjö tilldömdes straff i sextioåttonde minuten efter att Fillan blivit nerdragen i straffområdet men hennes skott gick över. Fillan skulle dock se till att avgöra det hela och i åttioförsta minuten satte hon 1-2 sedan Elina spelat in bollen till henne. Västerstrand kämpade men kom ytterst sällan upp i farliga lägen tack vare ett friskt kämpande NIF. I ett av få anfall kom dock VAIK onödigt nära målet och Victoria tog en utvisning i helt rätt läge för att stoppa en framstormande spelare.

I nittionde minuten punkterade Fillan matchen med ytterligare ett mål på pass från Sanna. Jublet från Rosabollen visste inga gränser och euforin var i klass med SM-finalen 2009! Vilket lag! Vilken kämparinsats! Vi är i KVARTSFINAL!

På bussen hem fick vi höra hur kvartsfinalerna spelas:
Kareby-Skirö
Sandviken-Hammarby
AIK-Nässjö
Haparanda-Söråker

Dagens hedersstjärna till HELA laget för en riktig kämparinsats.

Dagens tre stjärnor som idag utökas till nio för att vi är så lyckliga:
*** Mathilda Söderström
** Ida Lord och Elin Hallén
* Janina Karlsson och Felicia Haegerstam

Bragden på Tingvalla:
+ VAIK bjöd laget på Champange.
+ Serieseger.
+ Vi tystade den gapige VAIKaren som kallade oss osportsliga.
– Vädret.
– Ismaskinerna hittades efter matchen.

Skytteligan efter tolv matcher:
16 mål: Felicia Haegerstam
12 mål: Elina Bergvall
11 mål: Emelie Åkerlund
10 mål: Cajsa Johansson
7 mål: Sandra Skiöld och Sanna Gustafsson
5 mål: Victoria Bergström
2 mål: Agnes Sundell och Wilhma Lindholm
1 mål: Sara Levén och Mathilda Söderström
Dessutom gjorde Fillan ett regelrätt mål mot Mölndal som dock inte godkändes.
Author: Martin