Kategoriarkiv: Okategoriserade

Is this thing still on?

Hej hallå!

Nu är det en väldans massa dagar sedan vi skrev något här och det har en väldigt enkel förklaring som stavas spelschema. Det har helt enkelt varit ett orimligt långt speluppehåll och sedan den senaste hemmamatchen så har inte rosabollen medverkat vid några matcher då tiden för att åka på bortamatcher inte riktigt funnits den här säsongen, sorgligt men sant. Den här säsongen har rosabollen faktiskt inte närvarat vid en enda bortamatch vilket inte har hänt sedan 2009-isch. Men livet måste gå vidare någon gång och jobb, andra fritidsengagemang etc har tagit vår tid.

Vår kärlek till den ädla sporten och IFK Nässjö har däremot inte minskat och vem vet, till nästa säsong kanske vi är tillbaka med full kraft?

Det är tyvärr så att idag tog säsongen slut för NT Bandy, efter en riktigt fin höst så hade tjejerna svårt att hitta formen efter jul och nyår vilket har inneburit att vi halkat allt längre ner i tabellen och idag när tabellen summerades så återfanns NT Bandy på femte plats, det innebär att tjejerna får hänga skridskorna på kroken och invänta hösten.

Seriesegrare denna säsong blev Västerås SK som har gått som ett ånglok genom serien och slutar helt välförtjänt på första plats. Övriga slutspelslag blir Sandvikens AIK, Kareby IS och Hammarby IF. Rosabollen tror att det bäddar för mycket spännande matcher och vi önskar alla deltagande lag stort lycka till. Men ni vet ju att rosabollen har en personlig favorit i Charlotte Selbekk och vi hoppas givetvis att hon åtminstone får återse Tele 2 Arena även denna säsong.

Så, till vi bestämmer oss för att uppdatera igen så önskar vi er en trevlig vår och sommar, på återseende i höst!

Just ja, jag höll på att glömma. I dagarna tecknade rosabollen ett avtal med ett innebandylag i staden vilket innebär att grabbarna kommer att spela under namnet Rosabollen IBF under sommarens utomhusturneringar, kanske kommer vi vara där för att avge rapport.

/Fredrik

 

Dagar som denna ska bandy spelas utomhus!

För och främst får vi be om ursäkt för att det aldrig kom ett inlägg i från förra veckans match. Undertecknad låg sjuk under stora delar av förra veckan och denna veckan har det varit Martins tur, det kan ha och göra med vårt stora umgänge och jag tar till viss del på mig att jag varit en vandrande smittohärd. Dock ska jag försöka återge efter bästa förmåga delar av det som skett under dagen.

När klockan ringde idag och jag sömnigt staplade ut i köket för att koka mitt otroligt viktiga morgonkaffe och hämta kall snus i kylen så sneglade jag ut genom köksfönstret och såg en strålande sol och termometern i fönstret pekade på -5. Genast tänkte jag, det kommer vara perfekt att spela utomhus idag. På så vis är vårt nuvarande samarbete med Tranås perfekt när man kan varva mellan inomhusspel i Stinsen och utomhusspel på SweTouch Arena.

Idag stod Västerås SK för motståndet, VSK har gått som en ångvält genom seriesystemet och det är ett tungt lag att möta med spelare som Matilda Plan, Malin Persson, Charlotte Selbekk och Sara Carlström, för att nämna några. Tyvärr fick Martin lämna återbud till sekretariattjänst tidigt på morgonen på grund av sjukdom (en viss del av mig tror han simulerar). Men som tur var fick jag storartad hjälp av Lill-Gustafsson och Per-Johan Kjell, stort tack.

Innan vi kunde dra igång matchen gällde det först att frosta av speakerbåset eftersom rutorna där såg ut som min vindruta gjorde, sikten var lika med noll. Men eftersom värmeinstallationen i det minimala speakerbåset kan skapa en egen tropisk klimatzon mitt i svenska vintern så var utsikten galant när domare Davidsson blåste igång matchen klockan 14:00.

Första halvlek var ett ställningskrig och båda lagen kämpade hårt om att få övertaget och flera tuffa dueller uppstod, domare Davidsson var på sin allra nådigaste sida och släppte det mesta. Dock fick vi sällskap av två Matildor från Västerås under första halvlek, både Matilda Odén och sedan lite senare Matilda Plan fick bota sina synder och beskåda matchen från sidan av. Ett mål skulle falla i första halvlek och det var Västerås som öppnade målskyttet genom Matilda Plan, assisterad av Malin Persson. NT Bandy stretade dock mot bra och skapade även de en del fina chanser, men bollen ville inte leta sig in i maskorna bakom Sara Carlström och vi gick till halvtidsvila med 0-1 ledning för VSK.

Efter lite korv och kaffe var det så dags för andra halvlek, en andra halvlek som började ytterst avvaktande från båda sidor och jag hade i ärlighetens namn lite svårt att hålla mig vaken i vårt lilla bås, kanske var det den tropiska hettan som inverkade. Men jag vaknade definitivt till i den 57:e matchminuten när  Wilma Törnkvist serverade Agnes Sundell som fick på en riktig kanon som ställde Carlström ordentligt och vi fick äntligen se nätet rassla och genast blev det nerv i matchen.

En stor nackdel med detta var att Västerås var det laget som svarade på kvitteringen mest och det gick tydligt att se en tempoökning av tjejerna från Gurkstan. Nu är det hög tid att introducera Charlotte Selbekk, i ungefär den 60:e minuten fick jag ett meddelande från hennes far Thomas som just nu sitter i Aberdeen och arbetar. Han undrade givetvis hur det gick för hans dotter och jag svarade ärligt att idag har den norska bollvirtuosen varit lite anonym. Det skulle jag aldrig sagt för i den 65:e minuten gjorde Charlotte 1-2 till Västerås, assisterad av Maja Odén, några minuter senare hade hon även gjort 1-3 också denna gång assisterad av en Odén men denna gången Matilda. I detta skede tog NT Bandy time out och jag förbannade tyst min jinxning kring Charlotte Selbekks form.

Tyvärr gav time outen föga effekt och Västerås gjorde 1-4 i den 76:e minuten, målskytt Matilda Plan och gissa vem som assisterade? Jo Charlotte Selbekk. Det skulle tyvärr inte ta slut där utan 1-5 kom redan två minuter senare och Norges motsvarighet på Johanna Pettersson, kunde göra sitt tredje för eftermiddagen. Matilda Svenler lyckades efter en mycket tilltrasslad situation där bollen till slut letade sig förbi Sara Carlström reducera Västerås ledning till 2-5. Dock var inte Charlotte Selbekk nöjd med sina tre mål, för i den 88:e matchminuten tilldöms VSK straff och Charlotte fastställde slutresultatet till 2-6.

Resultatet är inte mycket att orda om, VSK är ett ytterst kompetent lag på alla positioner och jag tycker ändå att våra tjejer stod emot bra de första 60 minuterna, nu får de slicka sina sår och ladda om inför de två återstående matcherna den här säsongen mot Sandvikens AIK och Hammarby IF, för slutspelsdrömmen lever i allra högsta grad.

Värt att notera i övrigt från idag var den fina servicen från NT Bandys lagledare Joakim Karlsson som styrde upp speakerbåset utomordentligt med datorer och dylikt innan jag kom på plats, det lugnade ett kontrollmonstret inom mig. Dessutom fick jag återse en gammal resekamrat i Niklas Odén i Västeråsstaben, alltid lika trevligt. Trogna läsare kanske minns familjen Odéns fantastiskt obehagliga hemresa från Minnesota där de råkade hamna framför en magsjuk familj, ni har fortfarande mina sympatier.

Dessutom måste undertecknad passa på och gratulera Malmbäcks IF fotboll som idag försvarade kommuntiteln i Futsal, det blev en fin avslutning på en härlig idrottsdag.

 

Tills vi hörs igen,

Keep calm and love bandy!

Här blev det tyst…eller grattis Ebba och Sanna!

Säsongen har varit över någon vecka, en blandning av bandykoma och vardagsliv har gjort att vi inte har avslutat säsongen som vi borde. Dels ska det komma en arenarankning från rosabollen kring arenorna men kanske också en liten säsongsavslutande text. Men i utvecklingssamtalstider är det inte särskilt aktuellt att hinna med det, ni får helt enkelt hålla er till tåls.

Dock måste veckans stora nyhet kommenteras, för igår plingade det till i telefonen och undertecknad fick se att vår eminenta målvakt Ebba Fridlund blivit nominerad till årets junior i svensk dambandy och Sanna Gustafsson blivit nominerad till årets flickspelare. Enligt en enkel rosabollare är det ytterst välförtjänta nomineringar där Ebba och Sanna många gånger i vinter varit bland våra bästa spelare, Ebba med sina fantomräddningar som hållit oss kvar i matcherna och Sanna som blev vår bästa målskytt med åtta mål.

Både Ebba och Sanna har tuff konkurrens i respektive nomineringsgrupp men vi hoppas och tror att vi ska få fira tjejerna efter helgens finaler. Rosabollen har inte lagt ner säsongen ännu för på lördag åker vi till Stockholm för att avnjuta SM-finalerna och man kan ju inte låta bli att hoppas på att rosabollen-favoriten Charlotte Selbekk ska kliva in på Tele 2 Arena och finta upp ett par AIKare på läktaren. Givetvis önskar rosabollen alla före detta IFKare lycka till på lördag, det finns som bekant en hel del IFK Nässjö-bekantingar på planen då Hanna Dahlström, Hanna Brusberg, Lovisa Elovsson, Matilda Johansson (jag har säkert glömt någon) deltar.

Men tills ni hör från oss igen, keep calm and love bandy!

Kommentar till Nils Carlssons inlägg på Nässjö IF:s hemsida angående dambandyn i föreningen.

En kort kommentar till Nils Carlssons inlägg på Nässjö IF:s hemsida av Christer Gustafsson lagledare i Dam och F17-lag.

Jag har under helgen läst ordförande Nils Carlssons inlägg på föreningens hemsida angående Nässjö IF:s framtid. Jag vill framföra en del kommentarer angående Nils Carlssons uttalanden som jag finner något märkliga.

Jag har full förståelse för att man inte kan fortsätta köra en förenings ekonomi i botten och att styrelsen behöver ta ansvar för sin ekonomi. Däremot är jag av uppenbara skäl lite förbryllade över hur dessa besparingar ska ske. Bra att Nils Carlsson visar kostnaderna för herrlagets verksamhet så allt kommer upp till dagens ljus. Lösningen för problemet ska alltså vara att lägga ner damlaget som kostar 200 000 för hela säsongen, samtidigt som herrlaget kostar 1,7 miljoner kronor. Detta är för mig minst sagt anmärkningsvärt. Men att damer inte har något marknadsvärde i Nässjö IF har jag tydligt fått klart för mig. När jag och mina medarbetare som är involverade i dambandyn i Nässjö läste Nils Carlssons förklaringar till varför styrelsen valt att helt enkelt lägga ner vår verksamhet, så blev vi minst sagt både sårade och förvirrade.
Nils Carlsson menar att våra ansträningar för att få verksamheten att går runt varit obefintliga samtidigt som det är vi på damsidan som har arrangerat de största arrangemangen som hittills varit i Stinsen Arena, nämligen Flick VM 2013 och F17 World Cup med deltagande lag från Sverige, Norge och Ryssland 2013 och 2014. Dessa två arrangemang tog otroligt mycket tid i anspråk från oss i den så kallade damsektionen. Det ska också tilläggas att dessa arrangemang gav Nässjö IF mycket good will hos både svenska bandyförbundet och internationella bandyförbundet. Samtidigt vet jag att det drog in en hel del pengar till föreningen, med undantag för World Cup 2014 där Nässjö IF lagt vissa lönekostnader som jag inte visste om tidigare som slukade budgeten.

När Nils Carlsson menar att det har funnits ett ointresse från vår sida att arbeta för ett gemensamt Nässjö IF och att arbeta aktivt för Nässjö IF finner jag mycket anmärkningsvärt då vi skött våra sponsoråtaganden och även arbetat ideellt. Senast vi ställde upp för herrsektionen var under rysskampen i februari då flertalet av oss bidrog med att sälja korv, koka kaffe samt vara matchvärdar och lagvärdar åt de båda landslagen.

Ytterligare en sak jag vill bemöta är Nils Carlsson uttalande om vårt F17-lag som blivit svenska mästare två år i rad där han skriver som följer: ”Senare visade det sig att damsektionen anmält inte bara ett lag till kommande säsong utan även ett F 17-lag för seriespel. Detta hade inte föregåtts av diskussioner i styrelsen om de ekonomiska förutsättningarna för ett sådant lag.”

Vad Nils Carlsson hänvisar till här är jag lite osäker på då en sådan diskussion eller fråga inte ens kommit upp. Jag vet inte hur andra lag gör i föreningen, men jag antar att det aldrig är någon diskussion om huruvida pojklag ska få ställa upp i sin serie där vi pratar om spelare i samma ålder. Givetvis kunde detta avhjälpts med mer kommunikation mellan ledare och styrelse.

Det finns många punkter i Nils Carlssons uttalande som jag egentligen borde kommentera ytterligare, men detta kommer jag göra direkt med Nässjö IF:s styrelse. Till slut fastnade jag särskilt vid hans sista ord i skrivelsen där han menar att vi VALT att lämna Nässjö IF. Till Nils Carlsson vill jag bara säga att vi valde aldrig att lämna Nässjö IF, ni gav oss inget annat alternativt med tanke på inriktningsbeslutet. För utan en omstart med IFK Nässjö så skulle dambandyn i Nässjö dö ut och vi har ett ansvar gentemot de tjejer som älskar bandy lika mycket som pojkar gör. De förtjänar också att få utöva sin idrott, de förtjänar också den uppmärksamhet som pojkar får och vi kommer jobba hårt för att de ska få den uppmärksamhet de förtjänar.

Jag kan nog bara konstatera att kommunikationen har brustit i flera punkter och vi har förmodligen inte talat samma språk.
Men att det skulle innebära att vi varit ointresserade av att vilja vara med och bidra till föreningen i stor känns som rejält övertramp.

Vill till sist önska Nässjö IF lycka till i båda matcherna både på och bredvid isbanan.

Christer Gustafsson
IFK Nässjö

Nässjö IF F17 på turné i öster!

Våra mycket duktiga F17-tjejer som var med och bärgade hem SM-guldet i våras åkte under helgen till Finland för att spela mot de finska mästarna Wiirpin Sudden (Visborgs vargar). Nässjö rivstartade och gjorde 3-0 redan 13 minuter och slutresultatet kunde skrivas till hela 8-3. Stor segerorganisatör var Emelie Åkerlund som gjorde tre mål och tre assist. Agnes Sundell målade två gånger medan Sanna Gustafsson, Victoria Bergström och Cajsa Johansson gjorde ett vardera.

Rosabollen hade inte möjlighet att åka med på resan men har fått en rapport från Anders Bergström om helgens bravader:

”Nässjö-tjejerna åkte sönder och samma det finska motståndet i första halvlek.
Andra halvan var betydligt med svårspelad i omväxlande regn – hagel – snö och mycket knepiga isförutsättningar.
Det raka snabba spelet som firade stora framgångar förra säsongen var nu åter tillbaka.”
Strax efter matchen säger Anders att hela laget gjorde en mycket stark första halvlek, men vill  passa på att ge ett stort plus till Maria Sundberg, Emelie Åkerlund samt till Ellen Spång som för helgen återvänt till den blågula dressen.
Rosabollen vill passa på att framföra sina varmaste gratulationer till våra mycket duktiga tjejer, bra jobbat!
image2
Glada Nässjötjejer efter 8-3 mot Wiirpin Sudden.
image3
Två nordiska mästarlag på samma bild.
//Fredrik

Tuff helg väntar för våra bandytjejer!

I helgen är det dags för två matcher i damallsvenskan södra. Tjejerna reser till Göteborg för match både lördag och söndag. Under lördagen ska tjejerna ställas mot tuffast möjliga motstånd i Kareby IS och tyvärr kan inte rosabollen närvara under morgondagen då det krockar med det som kallas familjeliv, bandy var ingen godtagbar ursäkt att missa föräldrarnas tjugofemte bröllopsdag vilket jag fick förklarat för mig av modern (om blickar kunde döda).

Men på söndag planerar vi att vara på plats på västkusten när tjejerna ska möta Mölndal då den matchen blev uppskjuten för ett par veckor sedan på grund av issituationen på Åby. Vi hoppas att vi åtminstone ska kunna resa hem på söndag med minst två poäng i bagaget, förhoppningen är att spelet äntligen ska lossna för tjejerna och vi ska få se prov på det fina spelet som presterades under fjolårssäsongen.

Dessutom vill rosabollen passa på att gratulera våra utomordentligt duktiga F17-tjejer som blivit uttagna i landslagets två landskamper mot Norge i slutet av December. Sanna Gustafsson och Agnes Sundell fick en direktplats i truppen medan Viktoria Bergström och Wilhma Lindholm får vara reserver på hemmaplan. Rosabollen säger GRATTIS TJEJER! Ta er till USA så vi har några att heja lite extra på borta i Minneapolis. För ja, rosabollen ska åka till Amerikat!

 

Vi återkommer på söndag efter en förhoppningsvis härlig bandyhelg!

/Fredrik