Surt i Söråker

Det var sju plusgrader, strilande regn och dimma när vi anlände till Söråkers IP. Inga optimala förutsättningar för bandy alltså men premiären skulle såklart ändå spelas. Ismakare, ledare och annat löst folk gjorde sitt bästa att få bort vattnet från planen men vid avslag skulle man lika gärna kunna trott att vi skulle bevittna vattenpolopremiären.

Smått mirakulöst avtog sedan regnet strax efter att matchen hade börjat men första halvlek kunde inget riktigt spel utföras. Det blev mycket lyftningar och våra tekniska fartspelare hade det jobbigt mot Söråkers tuffa skogshuggarbandy.

IFK började bra och de första minuterna såg helt okej ut även om det inte var något skönspel. Eftersom bollen inte rullade på isen var det mycket lyftningar som gällde. Tyvärr hamnade de flesta bollarna i mitten av planen där Söråker murade upp ordentligt och få bollar kom fram i offensiva lägen. I nionde minuten kom Söråker in i straffområdet och domaren dömde straff. Ebba gjorde sig beredd och när domaren blåste visade hon att hon är en säker utpost längst bak och plockade bollen som om det vore en papperssvala som seglade fram.

I den 13e minuten fick våran Emelie ändå lite utrymme på sin kant och spelade in bollen framför mål. I gröten av spelare dök Målillas stolthet, Ida Zetterström, upp och satte IFKs första mål i Elitserien! Efter målet tog dock Söråker över mer av spelet och deras fysiska spel störde IFK-spelarna som spelade lite för snällt.

Efter 22 minuter blåste domaren åter straff men där hade han nog inte tagit på sig glasögonen. Den assisterande domaren som stod bättre placerad vill inte ha det till straff men huvuddomaren hade bestämt sig. Ebba gjorde ett bra försök men bollen trillade in och det var kvitterat. Bara minuten senare tog också hemmalaget ledningen då man kunde slå in en retur efter att Ebba räddat i förstaläget.

I andra halvlek var isen något mindre blöt vilket möjliggjorde ett något mer konstruktivt spel. Stundom såg IFKs spel riktigt bra ut men man kom inte i de riktigt vassa lägena. Ofta körde man fast i Söråkers köttmur i mitten och utnyttjade man kanterna kom man inte in på mål. Efter kvarten spelad i andra halvlek utökade hemmalaget sin ledning till 3-1 då bollen slogs in framför mål och i röran som följde slog bollen i mål.

Domarens ovilja att stävja det för tuffa spelet tog priset när en Söråkerspelare bryskt tacklade Lisa utmed långlinjen när hon var på väg att åka sig fri. Lisa hade inte en chans att rädda fallet då asfalten var så nära isbanan och hon föll handlöst i backen. Domaren stoppade inte ens spelet utan lät matchen fortgå då den skadade ändå inte låg på planen. Efter ett par minuter tyckte han ändå att det var läge att titta till spelaren och blåste av spelet. Lisas axel hade fått en rejäl smäll och var troligen ur led och i fallet hade hon landat på armen och hon hade stora smärtor hela vägen ner i underarmen. Hjälpsamma funktionärer från Söråker hjälpte till att kalla på ambulans medan domaren bara väntade på att få blåsa igång matchen igen.

Skadan på Lisa tände våra spelare och man kunde se en ny glöd och ett bitvis vassare spel. Det märktes ändå idag att Söråker har spelat Elitserien tidigare och har ett tuffare spel i sig. När våra tjejer lär sig det kan det bli riktigt kul. Med dryga fem minuter kvar fastställde Söråker slutresultatet 4-1 efter en hörnvariant.

Sammanfattningsvis kan man säga att Söråker vann rättvist då de bättre behärskade de dåliga förhållandena som rådde, särskilt i första halvlek. IFKs spel kom inte riktigt igång då motståndarna spelade fysiskt och kompakt och fick stopp på våra offensiva spelare.

Domarinsatsen var bland det sämsta vi sett och ligger i klar klass med den berömda AIK-matchen i Huddinge hösten 2009. Det hör till bruklig hyfs att spelare, ledare och domare tackar varandra efter avslutad match men tydligen och bevisligen skriver Widmarks trio sina egna låtar och står över regler, skrivna som oskrivna. Uselt var ordet!