Starkt mot AIK

Idag fick vi uppleva kombinationen Alla hjärtans dag och sista matchen för IFK Nässjö i årets Elitserie. Förhoppningsvis kommer just den kombon inte att upprepas då vi verkligen får hoppas att framtida serier kan sträcka sig lite längre fram på vårvintern och innehålla fler matcher. Nåväl, årets avslutning spelades mot förra årets SM-finalister nämligen AIK från Solna. Efter att Hammarby igår fått storstryk av Västerås fanns chansen för IFK att hålla sig före Bajen i tabellen om man inte släppte in allt för många mål.

I matchinledningen tog AIK kommandot och våra tjejer fick som väntat fokusera på att försvara sig så gott det gick. Nässjöförsvaret jobbade dock riktigt bra och styrde skickligt ut motståndarna mot kanterna vilket gjorde det svårt för AIK att skapa farliga målchanser. När de väl kom i lägen fanns giganten från norr, Ebba Fridlund, i målet och spelade på en nivå som borde göra varje landslagskeeper avundsjuk och landslagsledningen osäker i sina val inför stundande VM-turnering.

Enligt den föredömligt utförda matchrapporten på Elitrapport rörde IFK knappt bollen innan den trettonde matchminuten men då hände det! Wilhma Lindholm snodde åt sig bollen på högerkanten, hittade in till Emelie ”Åtvidabergsraketen” Åkerlund som tog ett par snabba skär in i banan och såg Sanna Gustafsson komma ångande på vänsterkanten. Emelie, som gjorde sin kanske bästa match för säsongen, serverade Sanna en räkmacka så vacker att man hade gråtit i av glädje i Feskekörka och fröken Gustafsson satte fart mot Linda Odén i AIK-målet, placerade bollen vackert i mål och hur oförtjänt det än var hade IFK Nässjö tagit ledningen med 1-0.

AIK reducerade ett par minuter efter vårt ledningsmål genom Anna Widing på frislag. De gulsvarta fortsatte att rada upp chanser och då främst genom hörnor, totalt skulle AIK slå 23 hörnor under matchen. Anmärkningsvärt var att inte en enda av dessa hörnor gick i mål och ytterst få gick ens på mål. IFK Nässjö fick slita hårt i defensiven och eftersom vi bara hade en avbytare att tillgå var det rejäla arbetspass som fick utföras men det löste tjejerna med bravur. IFK höll 1-1 till den 36:e minuten då Matilda Johansson gav AIK ledningen på pass av Linnea Larsson. Innan halvleken var över hann AIK även med att göra 1-3 och 1-4 vilket inte uppskattades av Rosabollen då 1-3 såg ut att föregås av en rejäl offside OCH liggande spel medan 1-4 kom på en mycket generöst given straff. Men det är ju domaren som dömer även om han dömer fel…

I andra halvlek fortsatte AIK sin forcering framåt och IFK Nässjö fortsatte att försvara sig väl samtidigt som Ebba Fridlund stod för en uppsjö avancerade räddningar. Målen fortsatte dock komma för AIK och 1-5 hamnade på tavlan strax efter paus genom ett långskott från Mikaela Hasselgren. Tio minuter senare gjorde AIK 1-6 genom Agnes Ortman då en AIK-spelare tilläts ligga över en chanslös Ebba. Protesterna mot domslutet var fruktlösa och vår ständigt högljudande tränare bestämde sig för att ta timeout. Våra tjejer har haft en viss tendens att gå ner i tempo mot slutet av andra halvlek under säsongen men idag kämpade man ända in i kaklet. Trots 1-6 i baken så fortsatte tjejerna jobba på bra, Emelie Åkerlund och Wilhma Lindholm pressade AIKs bollhållare ett flertal gånger samtidigt som försvaret spelade ytterst följsamt och samspelt vilket var riktigt kul att se.

I den 75:e minuten stal planens yngsta spelare, Ida Gustafsson, bollen från en AIK-försvare och Ida fick fram bollen till snabbskrinnaren Wilhma Lindholm som förvaltade läget väl och satte 2-6 till Nässjö. Ett ytterst viktigt mål i målskillnadskampen och Rosabollen fick hejda sig för att inte springa in på isen och utföra en frusen version av Svansjön i ren eufori. Tyvärr blev detta inte slutresultatet då Anna Widing i AIK fick iväg ett skott som smet förbi Ebba Fridlund med futtiga 30 sekunder kvar och direkt vid följande avslag blåste domare Nilsson av matchen vilket gjorde att slutresultatet alltså skrevs till 2-7.

Nu väntar två veckor av ovisshet då serien tar ledigt under VM. Även om IFK har spelat klart serien kan mycket hända än. I sista omgången möter Västerås – Sandviken, Söråker – Hammarby och Kareby – AIK. Minst intressant är toppmatchen och fjolårets finalrepris. AIK är redan klara seriesegrare och Kareby är ohotade tvåor vilket gör dessa båda lag klara för semifinaler. Västerås och Sandviken gör upp om tredje och fjärde plats. Just nu ligger de på samma poäng men SAIK har gjort fyra fler mål vilket gör att VSK måste vinna för att nå tredjeplatsen och möjligheten att möta sjätte laget i serien i en kommande kvartsfinal. Mest spännande och intressant blir matchen mellan Söråker och Hammarby. Vinner Söråker blir de femma, IFK blir sexa och går till slutspel medan Hammarby blir sjua och har spelat klart för i år. Blir det oavgjort tar Söråker femteplatsen medan Hammarby kryper förbi IFK och vår säsong är över. Skulle Hammarby vinna tar de femteplatsen medan Söråker blir sexa och vi blir sjua.

Rosabollen kommer i god tid kontakta vissa spelare i Söråker och erbjuda såväl smaskiga tårtor som platser på bandygymnasiet i Nässjö till hösten för att sporra dem till stordåd i avslutningen. Skulle vi sluta sjua väntar nästa ovisshet då segraren i Allsvenskan Syd och Allsvenskan Nord har förtur till nästa säsongs Elitserie. Den som lever får se och om man spelar i Söråker kan man genom en seger mot Hammarby leva lite godare 😉