F17-VM Fredagsrapport

VM:s första speldag började med matchen Sverige-Norge. Kanske var det premiärnerverna eller den tidiga timman som spökade för båda lagen slog bort en hel del passningar i början. Norge började ändå stark och hade något farligt avslut på mål under första kvarten. Svenskorna kom dock in i matchen ju längre tiden gick och i halvtid hade vi ledningen med 3-0. Även andra halvlek började trevande och än en gång var norskorna bra med i spelet. När sen Sverige gjorde 4-0 i mitten av halvleken lossnade spelet och siffrorna rann iväg till 7-0. Norge stod upp bra i början men orkade inte hela vägen. Bäst i Sverige var Filippa Angeldahl och Stina Lennartsson. Svenska lagkaptenen Josefin Jarstad fick två tuffa smällar under matchen och utgick i förtid.

Matchen mellan Finland-Ryssland missade vi på grund av fika och matpaus. Enligt matchrapporten och folk vi pratat med var det Finland som var det bollförande laget medan ryskorna visade prov på ett bra defensivt spel. Matchen slutade 3-0 till Finland och bäst på plan var tydligen Rysslands målvakt Juliia Mezenina samt Finlands Alisa Vainio som vi strax återkommer till.

Mitt på dagen anordnade Nässjö IF och Damlandslaget en inspirationsstund för bandysugna tjejer i skiftande åldrar. Ett kul initiativ! Därefter spelade Damlandslaget träningsmatch mot NIFs P18-lag förstärkt med någon överårig kille. Tjejerna håller på att föryngra landslaget och många nya tjejer finns med i truppen. Spelet kändes lite tamt och fantasilöst medan NIF satte full fart. Första halvlek slutade 11-0 till NIF. I andra halvlek gick NIFs överåriga spelare av och matchen blev mer jämn. Slutresultatet blev 14-3 vilket betyder att andra halvleken var oavgjord 3-3.

Sveriges andra match för dagen spelades mot Ryssland. Första halvlek var inte bra från Sveriges sida. Farten man hade i slutet mot Norge var borta och det kändes slarvigt och hafsigt. Ryssland imponerade inte heller och det dröjde en bra bit in i matchen innan det blev riktigt farligt. Sverige fick en straff men den räddades av målvakten och när svenskorna väl gjorde mål dömdes det bort för offside. Tillslut kom dock ledningsmålet från Malin Helgmans klubba i den 24e minuten. Vi var på väg mot kiosken för en kopp kaffe i halvtid när Ryssland kvitterade i de sista sekunderna. Tråkigt nog fick vi i halvtid beskedet att Sveriges lagkapten fått ytterligare en smäll och i Eksjö kunde man konstatera att nyckelbenet gått av. Tråkigt för laget men mest lider vi med Josefin som nu får ta ledigt resten av säsongen. Andra halvlek blev betydligt bättre ur svensk synvinkel. Nu hjälpte man varandra och jobbade på ett helt annat sätt än i första halvlek. Det hjälpte också upp målskyttet och Sverige gjorde fem raka mål innan Ryssland kunde reducera på slutet. Största behållningen tyckte vi var Sveriges målvakt Emma Holmgren. Där har vi en ny Linda Odén med mycket talang och ett härligt självförtroende på planen. Sånt gillar vi!

Dagen avslutades med matchen mellan Norge och Finland. Eftersom vi missade Finlands första match var vi spända på hur de skulle spela mot norskorna som ändå stod upp bra mot Sverige. Vi anslöt oss med den härliga norska klacken som försåg oss med flaggor och hoppades få se en jämn drabbning. Finland var bra. Mycket bra! Hela laget kändes både skridskoskickliga och duktiga på att hantera bollen. Redan i andra minuten satt 1-0 och sedan rullade det på i jämn takt hela matchen. Tillslut stod det 11-1 på tavlan och vi kunde inte annat än imponeras av finskorna och då speciellt Susanna Simola samt Alisa Vainio. Vainio hade en ruskig fart och en härlig teknik. Ska Sverige ha en chans i morgon måste man få stopp på henne. I Norge vill vi ge plus för målskytten Charlotte Marie Selbekk som var riktigt duktig med klubban och hade ett par fina åkningar på sin kant.

Dagens hedersomnämnande: Föräldrar och ledare från Uppsala BOIS samt våra norska vänner för en härlig dag på läktaren.