F17-VM Lördagsrapport

Dagen började med matchen Sverige-Finland. Trots den tidiga timman var vi många på läktaren och stämningen var på topp. Det gick nästan att ta på spänningen i hallen när lagen äntrade planen. Efter uppvisningen igår var vi oroliga för vad de finska tjejerna skulle kunna göra mot våra svenska hjältar. Särskilt snabba och skickliga Alisa Vainio kändes som ett riktigt hot då hon hade uppvisning mot Norge under fredagskvällen. Nu blev det aldrig så värst spännande eftersom Sverige snabbt fick ett par ledningsmål och försvaret spelade prickfritt. Särskilt styrspelet fungerade utmärkt och spelare som Vainio kom aldrig i läge att oroa den mycket duktiga målvakten Emma Holmgren. I halvtid hade Sverige ledningen med 3-0 och vi kände att gruppsegern var nära. Andra halvlek blev aldrig nervös då Sverige satte högsta fart från början och inom fem minuter var målskörden fördubblad. Matchen slutade 8-0 till ett för dagen överlägset Sverige. Hela försvaret förtjänade beröm då man aldrig gav finskorna chansen att komma in framför mål och framåt var Filippa Angeldahl och Malin Helgman riktigt vassa.

Turneringens sista gruppspelsmatch spelades mellan Norge-Ryssland. På läktaren fördes en ojämn kamp då norrmännen hade med sig ett 40-tal föräldrar och supportrar medan Ryssland representerades av några få tappra själar. Desto jämnare var det på planen där ryskorna tog ledning på ett slumpskott som ändrade riktning och trillade in efter bara någon minut. Matchen var tät men ju längre första halvlek gick desto bättre spelade Norge. Vi som såg matchen igår mot Finland undrade vad som hade hänt under natten. Idag spelade man ett bra defensivt spel och hjälpte varandra i alla lägen. Jublet visste därför inga gränser i Stinsen Arena när ”Charlie” Sellbekk klippte in ett frislag och bara två minuter senare satte Lena Aamodt 2-1 till den norska publikens stora glädje! Andra halvlek fortsatte i samma stil men ryskorna ville inte ge sig utan strid. Med tio minuter kvar kunde de kvittera efter att ha spelat upp sig successivt under halvleken. Det var ändå Norge som skulle få jubla mest tillslut för i anfallet efter höll sig Lena Aamodt åter framme och kunde avgöra matchen åt sitt lag. Detta innebar att Norge blev trea och Ryssland sist i gruppspelet. Den täta matchen hade många profiler men vi tyckte att Charlotte Marie Sellbekk, Lena Aamodt och Thelma Bay Bang i Norge samt Anastasiia Mullerova och Mariia Kokoshina i Ryssland var de mest tongivande spelarna i matchen.

I den första semifinalen möttes tvåan Finland och trean Norge. Efter att ha blivit totalt överkörda igår trodde vi inte att Norge skulle ha en chans mot Finland idag men ack vad fel vi hade. Norskorna hade en helt annan energi och spelade ett tätt försvarsspel. Även det offensiva spelet höll betydligt högre klass idag och ett chockat Finland såg på när Stine Bolstad satte både 0-1 och 0-2 inom ett par minuter. De finska ledarna såg ingen annan utväg än att ta time-out efter bara 11 minuter! Taktiksnacket gjorde att finskorna fick mer struktur i spelet och på tio minuter hade man både reducerat och kvitterat den norska ledningen. Båda lagen passade också på att bränna varsin straff innan Norge åter tog ledningen strax innan pausvilan. I andra halvlek tog det bara 14 sekunder innan snabba Alisa Vainio  kom fri och åter kunde kvittera. Matchen böljade sedan fram och tillbaka. Finlands farligheter bestod i snabba uppåkningar av Vainio medan Norge hade allmänt svårt att komma till avslut. Med dryga fem minuter kvar kom Vainio ändå fri och kunde göra 4-3 men varken stödet på läktaren eller de norska spelarna kunde acceptera ett sådant snöpligt slut. Medan de finska spelarna var segerrusiga kunde vår favorit ”Charlie” kvittera matchen och hoppet levde vidare! Matchen fick avgöras med förlängning 2×15 minuter sudden death och där var det åter Finlands Vainio som satte sitt tredje mål för matchen och på så sätt sköt sitt lag till söndagens final. Norskorna ska ha all heder för hur de genomförde matchen. Välspelat och mycket bra gjort men totalt sett var det nog rättvist med finsk seger.

Kvällens sista match var den andra semifinalen mellan Sverige-Ryssland. Efter att ha sett de tidigare matcherna i turneringen gissade vi att Sverige skulle ta hem den här matchen ganska lätt och så blev det också. Målen rullade in ett efter ett och det svenska spelet kändes kassaskåpsäkert från målvakt till anfall. Efter 17 minuter kolliderade två ryska spelare olyckligt och den ena tjejen fick en rejäl smäll. Eftersom de ryska ledarna inte pratade något annat än just ryska fick Nässjös ”gamla” stjärnspelare Galina Mikhaylova agera tolk och hjälpa till så att spelaren kunde komma till sjukhuset för undersökning. Halvleken slutade 6-0 till Sverige. Andra halvlek präglades av att de ryska spelarna drog på sig utvisningar och fick ett par straffar emot sig. Sverige valde då att låta några av spelarna ta det lugnt för att minimera skaderisken inför den väntande finalen. Sveriges målvakt för kvällen, Ebba Fridlund, fick också rädda en straff på slutet och höll nollan. Matchen slutade 9-0 till svenskorna. Åter gjorde försvaret en gedigen insats och framåt hade vi inte mindre än sju olika målskyttar.

För egen del tycker vi att dagen har fungerat bra. Det var bra uppslutning på läktarna redan på morgonen även om vi bara var tre från Rosabollen. De svenska fansen var inte så ljudliga med några få undantag från Uppsalatrakten men de norska vännerna hördes desto mer. Vi hjälpte också till i Norgeklacken efter att ha kommit bra överens redan igår. Tydligen hade de norska tjejerna undrat varför föräldrarna hejade på svenska. Semifinalen mellan Norge och Finland var det svettigaste vi har gjort sedan IFK Nässjö vann SM-finalen den där fantastiska marsdagen 2009! Vi var helt slut efteråt så det var tur att svenskorna inte behövde vårt stöd fullt ut sen i sin match. Under dagen har vi också knåpat ihop lite nya ramsor och adopterat några andra glada tillrop som vi kommer att använda i Rosabollen framöver.

Dagens hedersomnämnande: Det går inte säga något annat än att de norska föräldrarna har satt en härlig och positiv prägel på VM-dagarna. Många svenskar med Uppsalagänget i spetsen förtjänar också ett tack!

F17-VMs andra dag sammanfattar vi såhär:
+ Vi fick god hjälp på läktaren från både svenskar och norrmän.
+ Bandy förbrödrar och ger nya vänner.
+ Tack NIF för ett mycket bra arrangemang.
+ Tack för all positiv respons vi fått från er andra.
– Domarna har något emot Norge.
– Tråkig skada på Rysslands lagkapten.

I morgon klockan 09:00 stöttar vi Norge i bronsmatchen!

//Martin och Fredrik

Author: Martin

1 thought on “F17-VM Lördagsrapport

1. Vi takker Rosabollen for den støtten vi fikk under F17 VM. Det var en fin turnering. Uten Rosabollen vill ikke den Norske heiagjengen klart å lage like mye bråk. Fin rapport dere har skrevet. Stå på videre. Hilsen Even